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You have asked whether the House Rules are applicable to lob­
byists' activities that occur outside of the capitol grounds. I 
emphasize at the outset that any interpretation of House Rules is 
solely within the province or authority of the House of Representa­
tives. State Ex Rel. Coleman v. Lewis, 181 S.C. 10, 186 S.E. 625 
(1936). It does appear that a reading of House Rules 11 and 12 
that applies the terms in their ordinary significance or meaning, 
would reasonably support an interpretation that the Rules attempt 
to govern lobbyists' activities that occur outside of the capitol 
grounds. For example, House Rule 11.lO(A) provides: 

No lobbyist may extend an invitation for any 
function paid for by a lobbyist to any member 
unless the entire membership of the House is 
invited, or one of its standing committees or 
standing subcommittees or caucuses is invited, or 
an entire county House delegation is invited. 

There is nothing apparent on the face of this 
literally suggests that its scope is limited 
curs only upon the capitol grounds. Likewise, 
Rule 12.2(B) which provides: 

prohibition which 
to conduct that oc­
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Whoever gives or offers to a public official or 
public employee any compensation or anything 
of value as provided in subsection (A) is subject 
to the punishment as provided by the Rules of the 
House. 

Again, applying the words used in this Rule in their ordinary 
significance, it would be reasonable for the House to construe or 
interpret the Rule's application as not being limited to conduct 
that occurs upon the capitol grounds. 

I reiterate that any interpretation of House Rules is solely 
within the province or authority of the House of Representatives. 
State Ex Rel. Coleman v. Lewis, supra; Ops. Atty. Gen., 
July 17, 1990, and August 7, 1990 [" •.. [W]here a rule of the House 
is involved, the doctrine of separation of powers mandates that 
the General Assembly remains the final interpreter of its 
rules."] Thus, while a literal reading of the Rules, and a read­
ing that applies the terms in their ordinary significance, would 
reasonably support an interpretation that discrete House Rules 
were intended by the House to apply to conduct that occurs outside 
of the capitol grounds, only the House of Representatives can 
authoritatively respond to your question. 

If I may provide any further a .ab!- ance, please contact me. 
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