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Dear Mr. Standeffer: 

In a letter to this Off ice you raised several questions regard­
ing forfeiture proceedings. You asked: 

1. Does South Carolina law require such 
monies to be in forfeiture accounts under the 
control of the Treasurer or Finance Officer of 
the County or may the Sheriff or Solicitor re­
ceive their funds from the Treasurer to be 
placed in separate accounts under their control 
to be used for statutory purposes? 

2. Does South Carolina law allow the 
Solicitor and Sheriff to maintain separate check­
ing accounts which they may draw upon, on their 
own signature, for the stated statutory purposes? 

3. May the Sheriff or Solicitor make 
purchases with such funds for statutory purposes 
without following county purchasing procedures? 

In your letter you indicated that presently the Sheriff and Solici­
tor maintain separate checking accounts from which they draw without 
receiving approval from outside their agencies. While proper ac­
counting for purchases is maintained, you indicated that county 
purchasing procedures are not used. 
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Section (3)(B) of Act No. 604 of 1990_!/ provides in part (7) 

All forfeited monies and proceeds from the sale 
of forfeited property ••• must be retained by 
the governing body of the local law enforcement 
agency or prosecution agency and deposited in a 
separate, special account in the name of each 
appropriate agency. These accounts may be drawn 
on and used only by the law enforcement agency 
or prosecution agency for which the account was 
established. For law enforcement agencies, the 
accounts must be used for drug enforcement activ­
ities and for prosecution agencies, the accounts 
must be used in matters relating to the prosecu­
tion of drug offenses and litigation of drug 
related matters. These accounts must not be 
used to supplant operating funds in the current 
or future budgets. Any expenditures from these 
accounts for an item that would be a recurring 
expense must be approved by the governing body 
before purchase or, in the case of a state law 
enforcement agency or prosecution agency, ap­
proved as provided by law. In the case of a 
state law enforcement agency or state prosecu­
tion agency, monies and proceeds must be remit­
ted to the State Treasurer who shall establish 
separate, special accounts as provided in this 
section for local agencies. All expenditures 
from these accounts must be documented, and the 
documentation made available for audit purposes. 

Supreme Court Chief Justice 
November 14, 1990, a copy of which 
the disposition of such property. 

Gregory also issued an Order dated 
is enclosed, which provides for 
Such Order states in part: 

upon final judgment of forfeiture, all for­
feited monies plus interest, with the exception 
of the first one thousand dollars ($1,000.00) of 

_ll Section 3 of Act No. 604 states in subsection {A) 

For the purpose of the disposition of property, 
including cash, seized and forfeited pursuant to 
the provisions of Sections 44-53-520 and 44-53-
530 of the 1976 Code, from July 1, 1990 through 
June 30, 1992, Section 44-53-530 of the 1976 
Code does not apply and subsection {B) of this 
section applies. 

Such provision is set forth in the Editor's Note following Section 
44-53-520. 
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cash forfeited, and proceeds from the sale of 
forfeited property must be retained by the gov­
erning body of any local law enforcement agency 
or, in the case of a state law enforcement agen­
cy, by the State Treasurer, and deposited as 
follows: 

1. In the case of a Sheriff's Department, the 
County Council shall direct that the appropriate 
office of county government (i.e., the County 
Treasurer's Office or Finance Office) establish 
a separate, special account in the name of the 
Sheriff's Department. Such account may only be 
drawn on and used by the Sheriff's Department 
for drug enforcement activities. 

3. In the case of a Solicitor's Office, the 
County Council shall direct the appropriate 
office of county government (i.e., the County 
Treasurer's Office or Finance Office) to estab­
lish a separate, special account in the name of 
the Solicitor's Office. This account may only 
be drawn on and used by the Solicitor's Office 
for matters relating to the prosecution of drug 
offenses and litigation of drug-related matters . 

.. .. . . 
5. These accounts may not be used to supplant 
operating funds within the current or future 
budgets. Any expenditures from these accounts 
for an item that would be a recurring expense to 
the governing body must be approved by the gov­
erning body before the purchase or, in the case 
of a state law enforcement agency or prosecution 
agency, approved as provided by law. All expen­
ditures from these funds must be documented, and 
the documentation must be available for audit 
purposes ..•. 

Referencing the above, forfeited funds and proceeds from the 
sale of forfeited property properly transferred to a sheriff or 
solicitor's office are to be deposited in special accounts estab­
lished by the county treasurer's office or finance office under the 
control of the sheriff and the solicitor. The account of the sher­
iff may only be used for "drug enforcement activities" of the sher­
iff. As to a solicitor, the account may only be used "for matters 
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relating to the prosecution of drug offenses and litigation of drug­
related matters." I am unaware of any restriction as to the type 
account which may be established and therefore presumably such may 
be maintained in the form of a checking account. 

As to your question regarding a sheriff or solicitor making 
purchases without following county purchasing procedures, it appears 
that their responsibility in this regard would be determined by 
whether they are typically required to follow county purchasing 
procedures. Of course, as a matter of general policy, county pur­
chasing procedures could be utilized for all purchases whether from 
drug funds or not. A prior opinion of this Office dated February 7, 
1978 referenced the authority of a county council pursuant to Sec­
tion 4-9-160 to provide for a centralized purchasing system and 
indicated that this was one example of the authority of the council 
to add to or alter the duties of an elected official, such as the 
sheriff. See also: Section 4-9-650 of the Code ("With the exception 
of organizational policies established by the governing body, the 
county administrator shall exercise no authority over any elected 
officials of the county whose offices were created by the Constitu­
tion or by the general law of the State.") Of course, as set forth 
by statute and the court order, any expenditure for an item with a 
recurring expense to a county must be approved by the county prior 
to purchase. 

With kind regards, I am 

CHR/an 

REVIEWED AND APPROVED BY: 

Robert D. Cook 

Very truly yours, 

ct~tfff},_Q_ 
Charles H. Richardson 
Assistant Attorney General 

Executive Assistant for Opinions 


