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Columbia, South Carolina 29204 

Dear Mr. Batson: 

Referencing a 1990 amendment to the South Carolina 
Code, § 40-3-165, you have described several different cir­
cumstances and have asked for the opinion of this Off ice as 
to applicability of § 40-3-165 in those circumstances. Each 
will be set forth separately, with questions then ad­
dressed. Section 40-3-165 provides the following: 

Architects shall not enter into a 
contract for professional services on 
any basis other than direct negotiation 
thereby precluding participation in any 
system requiring a comparison of compen­
sation. Provided, however, an architect 
may state compensation to a prospective 
client in direct negotiation where archi­
tectural services necessary to protect 
the public health, safety, and welfare 
have been defined. 

This provision has been the subject of a previous opinion of 
this Office. Op. Atty. Gen. dated April 16, 1990._!/ 

1/ It is assumed, for purposes of this opinion, 
that projects subject to the South Carolina Consolidated 
Procurement Code, § 11-35-10 et seg., are excluded from 
consideration of your questions. The Procurement Code pro­
vides a comprehensive selection procedure for projects sub­
ject to it, as well as an administrative procedure for adju­
dicating disputes that may arise with respect to projects 
subject to it. Thus, today's opinion considers only propos­
als by architects for projects not subject to the Procure­
ment Code. 
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A. You have advised that South Carolina architects are 
often asked by public and private prospective clients, who 
are considering the selection of an architect to render 
professional services, to submit qualification resumes and 
statements within an allotted time. Many times, the prospec­
tive client requires that a compensation proposal be submit­
ted as part of the qualification package. Proposal requests 
usually include a brief description of the client's needs 
and the scope of work desired, according to your letter. 
You then asked: 

1. If an architect submits compensation information 
or price proposal, is the architect in violation of 
§ 40-3-165? Has the architect been placed into a system 
requiring the comparison of compensation? 

Response: The plain language of § 40-3-165 requires 
direct negotiation. While we cannot address a specific 
procurement situation in this necessarily general opinion, 
it appears that the circumstances which you have outlined do 
not involve a direct negotiation. Thus, it is quite possi­
ble that submission of a price proposal as you have outlined 
would constitute a violation of the requirements of 
§ 40-3-165 by the architect. 

2. Section 40-3-165 permits an architect to state 
compensation if the architect and the prospective client are 
engaged in "direct negotiations." What actions constitute 
"direct negotiations?" 

Response: The statute does not define the phrase 
"direct negotiation," nor does any South Carolina case of 
which we are aware. Because each procurement situation must 
be individually reviewed and facts must be considered, we 
can off er only general guidance as to actions which might 
constitute "direct negotiations." 

To negotiate is to "communicate or confer with another 
so as to arrive at the settlement of some matter: meet with 
another so as to arrive through discussion at some kind of 
agreement or compromise about something: come to terms esp. 
in state matters by meetings and discussions " King 
v. Dean, 15 Ohio App. 2d 15, 238 N.E.2d 828, 831 (Ohio Ct. 
App. 1968). Indeed, the "act of negotiating is not a single 
act but a process. It involves a dialogue or back and forth 
communication with a purpose " Id. Negotiation is 
defined as a "deliberation which takes place between the 
parties touching a proposed agreement; the deliberation, 
discussion, or conference on the terms of a proposed agree­
ment; a treating with another with a view to 
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coming to terms Negotiations look to the future, and 
are preliminary discussions; the preliminaries of a business 
transaction." International Plastics Development, Inc. v. 
Monsanto Co., 433 S.W.2d 291, 296 (Mo. 1968). 

The definition of "direct" includes such concepts as 
"immediate; proximate; without circuity; in the 
usual or regular course or order, as distinguished from that 
which diverts, interrupts, or opposes; ... without any inter-
vening medium, agency or influence .... " Black's Law Dic-
tionary 413 (5th Ed. 1979). 

Based on the foregoing, we advise that "direct negotia­
tions" would involve discussions, deliberations, conferenc­
es, or similar dialogue directly between the architect and 
the prospective client as to terms and conditions. Obvious­
ly, what actions would involve "direct negotiations" would 
require consideration on a case-by-case basis, but the fore­
going should off er guidance as to the general notion of 
"direct negotiations." 

3. Section 40-3-165 also requires that the architec­
tural services needed be defined adequately to protect the 
public health, safety, and welfare before compensation terms 
may be stated by the architect. What minimum actions would 
be required by the architect and the prospective client to 
satisfy such a definition of services? 

Response: An opinion of the Attorney General would 
be inadequate to comment on such "minimum actions," because 
each proposed project would necessarily vary and no opinion 
could encompass all possibilities. As stated in Op. Atty. 
Gen. dated April 16, 1990, the "description of the proposed 
project's dimensions, locations, functions, and costs would 
most probably constitute an adequate definition of 'architec­
tural services necessary to protect the public health, safe­
ty, and welfare'" in the course of direct negotiations be­
tween an architect and a prospective client. For purposes 
of advising you on "minimum actions," we reaffirm that opin­
ion. 

B. South Carolina architects are also often asked to sub­
mit a qualification package including a firm price proposal 
to provide a "feasibility study" or "study" to determine a 
particular scope of need for facility improvements. In that 
circumstance, you have asked: 

1. How does § 40-3-165 apply in this situation? 
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Response: Section 40-3-165 regulates a part of "ar­
chitectural practice," as that term is defined in 
§ 40-3-10(2). Whether the provision of a study (however 
denominated) to determine a particular scope of need for 
facility improvements would constitute "architectural prac­
tice" involves questions of fact which cannot be resolved by 
an opinion of this Office. See Op. Atty. Gen. dated 
December 12, 1983. Such a determination that a particular 
activity might constitute a proposal to provide architectur­
al services, would be left to the Board of Architectural 
Examiners in a particular case, keeping in mind that 
§ 40-3-160(2) expressly provides that nothing in chapter 3 
of Title 40 "prevents or affects the practice of any other 
legally recognized profession." If the action described 
above does constitute a proposal to provide architectural 
services, § 40-3-165 is applicable. 

2. Referencing R.11-15(0)(2), as to professional 
conduct, you have asked: when an architect submits a compen­
sation proposal for a "study" knowing that future work oppor­
tunities are available, would a bid of "$0.00" or a "rebat­
ed" bid be in violation of R.11-15(0)(2)? 

3. Would a "substantially low" bid be in violation of 
R-11-15(0)(2)? 

Responses: Regulation 11-15(0)(2) provides the fol­
lowing: 

An architect, firm, corporation, 
professional association or partnership 
shall neither offer nor make any gifts, 
other than gifts of nominal value (in­
cluding, for example, reasonable enter­
tainment a.nd hospitality), with the 
intent of ' influencing the judgment of 
an existing or prospective client in 
connection with a project in which the 
architect, firm, corporation, profession­
al association or partnership is inter­
ested. [Emphasis added.] 

It is difficult to provide a legal opinion about no-fee, 
discounted, or "substantially low" fee study proposals, 
because R.11-15(0)(2) turns on the intent of the architect. 
The Board of Architectural Examiners may wish to consider 
formulating interpretive guidelines to clarify these matters. 
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We trust that the foregoing has adequately responded to 
your inquiries. Please advise if clarification or addition­
al assistance should be necessary. 

With kindest regards, I am 

PDP/an 

REVIEWED AND APPROVED BY: 

Robert D. Cook 

Sincerely, 

.+J~,f). 
Patricia D. ~ 
Assistant Attorney General 

Executive Assistant for Opinions 


