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T. TRAVIS MEDLOCK 
ATIORNEY GENERAL 

REMBERT C. DENNIS BUILDING 
POST OFFICE BOX 11549 
COLUMBIA. 5.C. 2921 1 

TEUPHONE: 803-734-3970 
FACSIMILE: 803-253-6283 

March 19, 1992 

The Honorable Sue R. Townsend 
Coroner, Aiken County 
P. O. Box 1469 
Aiken, South Carolina 29801 

Dear Coroner Townsend: 

In a letter to this Off ice you requested a construction 
of Section 44-29-20 of the Code. Such provision states: 

Prior to transportation of human 
remains known to be infected by any 
dangerous, contagious, or infectious 
disease into, through, or out of this 
State or any city, town, or county with­
in this State, the hospital, health or 
medical clinic, physician, medical facil­
ity, person, or other entity in posses­
sion of the human remains shall inform 
any funeral director, ambulance driver, 
or any other person or entity who is to 
transport the remains that the remains 
are infected by a dangerous, contagious, 
or infectious disease. 

In the event that human remains as 
described above are not to be moved 
immediately but are to be operated on 
for purposes of autopsy or otherwise 
handled, any doctor, technician, or 
other person charged with the responsi­
bility of handling the remains known to 
be infected by any dangerous, conta­
gious, or infectious disease must be 
informed that the remains are so infect­
ed. 



I 

The Honorable Sue R. Townsend 
Page 2 
March 19, 1992 

You asked when and how coroners transporting dead bod­
ies can get information on infectious diseases regarding a 
body for which they are responsible. Based upon my review, 
it appears that a coroner could be construed as being within 
the category of "any other person ... who is to transport 
the remains" or "other person charged with the responsibili­
ty of handling the remains." Pursuant to Section 17-7-20 of 
the Code a coroner is given specific investigatory duties 
regarding a body found dead. 

As referenced by the provision, "prior to transporta­
tion of human remains known to be infected'', the person or 
entity in possession of the remains is to notify the person 
or entity transporting the remains that the remains are 
infected by a dangerous, contagious or infectious disease. 
If the remains are not moved immediately but are to be "oth­
erwise handled" any individual "charged with the responsibil­
ity of handling the remains" which are infected must be 
informed of such infection. I would construe such as mandat­
ing information by any individual or entity in possession of 
the remains who knows of such infection. Moreover, acknowl­
edging the statutory investigative duties of a coroner, it 
appears that a coroner would be included within the category 
of individuals "charged with the responsibility of handling 
the remains." 

I do not construe Section 44-29-20 as mandating informa­
tion relating to an infectious disease only when associated 
with an autopsy situation. It is my construction of such 
provision that any such information relating to knowledge 
that the remains are infected by a dangerous, contagious or 
infectious disease must be relayed by the person or entity 
having possession of the remains prior to the handling of 
the remains by the coroner. 

With kind regards, I am 

Cl~;f~J~ 
Charles H. Richardson ......___ 
Assistant Attorney General 
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REVIEWED AND APPROVED BY: 

~{d/w-e. 
Executive Assistant for Opinions 


