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October 12, 1992 

William V. Bradley, Interim Executive Director 
South Carolina State Board of Examiners for 

Nursing Home Administrators and Community 
Residential Care Facility Administrators 

2221 Devine Street, Suite 414 
Columbia, South Carolina 29205-2414 

Dear Bill: 

You have asked for an Opinion regarding the term "accredited 
college or university" as used in the statute regarding the 
licensing of nursing home administrators. s.c. Code Ann. §40-35-30 
{Supp. 1991). You state that in the past, your Board has consid­
ered that the term refers to those colleges and universities whose 
accreditation is recognized by the Council on Postsecondary 
Accreditation (COPA) and the U.S. Department of Education (US Ed). 

A letter from Fred R. Sheheen dated May 27, 1992, addressed to 
you and enclosed with your request, states that the subject of your 
inquiry, Century University, accredited by the Accrediting 
Commission International for Schools, Colleges, and Theological 
Seminaries ( ACISCTS), is registered with (not licensed by) the 
Commission on Higher Education in New Mexico. The letter further 
states that ACISCTS is not a recognized accrediting agency with the 
New Mexico Commission on Higher Education, COPA or U.S. Ed. The 
letter raises the question of whether or not the accrediting 
commission must be "recognized" by COPA or U.S. Ed. to be accept­
able for purposes of your Agency's licensing statute. 

The statute regarding licensing of nursing home administrators 
states: 

A nursing home administrator must: 
have the following education and experi-

ence: 
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(a) a baccalaureate degree in nurs­
ing home administration or related 
health care administration from an 
accredited college or university .. . 
• • f 

(b} a baccalaureate degree other 
than in health care administration 
from an accredited college or uni­
versity .... (Emphasis added]. 

S.C. Code Ann. §40-35-30(8) (4) (a) (b), (Supp. 1991). The statute 
fails to define accredited or to state by what agency the college 
or university should be accredited. 

In South Carolina, the State Commission on Higher Education 
has "the sole authority for licensing non-public educational 
institutions established in this State and for those established 
elsewhere to operate in or confer degrees in this State." s.c. 
Code Ann. §59-46-20 (1990). 

Further instruction may be taken from the following statute 
which refers to institutions established in this state. 

Any ins ti tu ti on established in this 
State which is accredited by any association 
or organization recognized by the Council on 
Post-secondary Accreditation for conducting 
institutional or specialized accreditation .. 
. shall be considered to have given satisfac­
tory evidence that the standards have been 
met .... (Emphasis added]. 

s.c. Code Ann. §59-46-30 (1990). 

Since our legislature has decreed that the Commission which 
licenses colleges and universities in this state shall accept for 
licensing consideration only those institutions accredited by 
agencies "recognized" by COPA, it would seem unlikely that it 
intended to allow persons with degrees from ins ti tut ions whose 
accreditation is conferred by agencies not recognized by COPA to be 
licensed to engage in occupations and professions in this state. 

The U.S. Department of Education bestows recognition on 
accrediting agencies through the Secretary. The criteria for 
Secretarial recognition are found at 34 CFR Ch. Vl §602.10 (7-1-91 
Edition) and cover such areas as experience, scope of activity, 
clarity of purpose, scope and operational information, national 
recognition, resources, focus on educational effectiveness, regard 
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for adequate and accurate public disclosure and regard for 
decisions of States and other accrediting agencies. 

Under the criteria of National recognition: 

The Secretary determines whether an accred­
iting agency demonstrates that its policies, 
evaluation methods and decisions are accepted 
throughout the United States by, as appropri­
ate -

(a) Educators and educational institutions; 
(b) Licensing bodies; practitioners, and 

employers in the professional or vocational 
fields for which the educational institutions 
or program within the agency's jurisdiction 
prepare their students; and 

(c) Recognized agencies. 
(Authority: 20 u.s.c. 1058 et al.) 
[Emphasis added.] 

34 CFR Ch. Vl §602.14 (7-1-91 Edition). 

The rule of statutory construction favoring an agency's 
interpretation of the statute it enforces has long been applied in 
South Carolina: 

"The construction of a statute by the agency 
charged with executing it is entitled to the 
most respectful consideration and should not 
be overruled without cogent reasons." 

Faile v. South Carolina Employment Security Commission, 267 s.c. 
536, 540, 230 S.E.2d 219, 221 (1976). 

Thus, in light of the statutory laws relating to standards 
observed by both the State Commission on Higher Education and the 
U.S. Department of Education regarding accreditation of institu­
tions of higher learning, together with South Carolina case law 
regarding agencies' interpretations of statutes they enforce, it 
appears that your agency's interpretation of terms within its 
licensing law is reasonable and would thus be entitled to respect 
by the courts. 
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I trust that this discussion is helpful. 

REVIEWED AND APPROVED BY: 

Ed:~(c( --

Sincerely, 

(':_·c ~· 

Alice c. Broadwater 
Assistant Attorney General 

Chief Deputy Attorney General 

tf?i jg A· , c~h 
Robert D. OOk 
Executive Assistant for Opinions 
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