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Dear Ms. Baughman: 

You have requested the opinion of this Off ice as to two 
matters concerning the filing of Notices of Liens of the Workers' 
Compensation Uninsured Employers' Fund pursuant to s. c. Code Ann. 
§ 42-7-200 (Supp. 1991). This statute provides, in part, as 
follows: 

... When the Fund is notified of a claim, the Fund may 
place a lien on the assets of the employer by way of lis 
pendens or otherwise so as to protect the Fund from 
payments of costs and benefits. If the Fund is required 
to incur costs or expenses or to pay benefits, the Fund 
has a lien against the assets of the employer .•. and may 
file notice of the lien with the Clerk of Court of any 
county in which the employer has assets and with the 
Secretary of State in the same manner as utilized under 
Title 36 (Uniform Commercial Code) •.•. (emphasis added). 

Your first question is whether this statute requires the lien 
to be filed as a lis pendens. The following rules of statutory 
construction are applicable to this question: 

... Where the terms of a statute are clear and 
unambiguous, there is no room for interpretation and [a 
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Court] must apply them according to their little meaning. 
s. c. Department of Highways and Public Transportation v. 
Dickinson, 288 s.c. 134, 341 S.E.2d 134 (1986). 

Moreover, ordinary rules of grammar apply to the construction of 
statutes. See Busching v. Superior Court of Ventura County, 115 
Cal. Rptr. 241, 524 P.2d 369, 374 (1974). Here, because the manner 
of placing the lien is "by way of lis pendens or otherwise", 
(emphasis added), and because the word "or" ordinarily suggests 
alternatives, 1 the plain meaning of the statute appears to be that 
methods of placing the lien may be used other than a lis pendens. 
This conclusion is supported by the fact that a lis pendens applies 
to an action affecting title to real property (See S 15-11-10 
(1976)) and§ 42-7-200 is directed more broadly to "the assets of 
the employer". 

You have also asked whether the lien may be filed with tax 
liens. Section 42-7-200 does not state where the lien must be filed 
within the Clerk of Court's Office, and, therefore, does not appear 
to preclude filing the lien under § 42-7-200 with the tax liens; 2 

however, any files where the liens are kept should clearly indicate 
that those liens are included in those files. The permissibility 
of filing S 42-7-200 liens with the tax liens is supported by the 
comparative references to § 42-7-200 liens and tax liens in other 
parts of that statute. 

Your final question relates to the appropriate filing fee for 
these instruments. No statute expressly addresses this particular 
lien, but S 8-21-310 (3) (Supp. 1991) provides for a $6.00 fee for 
a "lien for the payment of money", among other instruments. This 
provision appears to be more specifically related to the lien in 
question than the $10.00 fee for " .•• any other paper affecting 

1
George Hyman Construction Co. v. Occupational Safety and 

Health Review Commission, 582 F.2d 834 (4th Cir. 1978); Sutherland 
Statutory Construction, Vol. 2A, § 21-14. 

2 Although the statute does obtain language concerning filing 
the lien "in the same manner as utilized under Title 36 {Uniform 
Commercial Code)", this language appears to be directed to filings 
with the Secretary of State. Filings of security interests under 
the Uniform Commercial Code are limited to interests in personal 
property or fixtures and would not include the broader range of 
real property interests that appear to be encompassed by § 42-7-
200. See§ 36-1-201 (37) (1976) and S 36-9-401 (Supp. 1991). 
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title or possession of real estate or personal property ••. " under 
Paragraph 9 of this statute or the $5.00 fee for filing tax liens 
under Paragraph 20. Of course, if the lien were placed by a lis 
pendens as permitted by § 42-7-200, the fee would be $5.00 under 
s 8-21-310 (ll)(b). 

In conclusion, § 42-7-200 neither requires that the lien 
thereunder be placed by lis pendens nor does it prohibit the filing 
of that lien with tax liens; however, you may want to consider 
seeking legislative clarification to provide for a uniform place of 
filing. The appropriate fee for filing the lien under § 42-7-200 
appears to be $6.00 under§ 8-21-310 (3). 

If you need other information, please let me know. 

JESjr:lt 

cc: Mr. Brooks Shealy 

Your~ truly, 

/ ,/~ 
J. ~ory Sm· th, Jr. 
Assistant ttorney General 

Chief Counsel, Second Injury Fund 

PROVED BY: 

OSEP D. SHINE 
hief D~puty Attorney General 
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ROBERT D. COOK 
Executive Assistant for Opinions 


