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Dear Deputy Sheriff Hatfield: 

In a letter to this Off ice you raised several questions 
relating to bailiffs. 

You first asked whether a bailiff has arrest powers. If so, 
by what authority or oath does the bailiff act. By definition, a 
bailiff is a "court officer or attendant who has charge of a court 
session in the matter of keeping order, custody of the jury and 
custody of prisoners while in the court." Black's Law Dictionary 
(5th Ed. 197 9) . The only statutory authority with which I am 
familiar that relates to bailiffs for circuit court is s.c. Code 
§ 14-15-210 which states: 

The sheriff of the respective counties in this 
State shall be empowered to appoint as many 
bailiffs as they see fit, not to exceed five 
in number, whose duties shall be as now pro­
vided by law. The bailiffs may be removed, 
increased or deceased by the circuit judge 
within his discretion. 

Such provision does not explicitly set forth any arrest authority 
for a bailiff. The only reference to their authority is that their 
duties "shall be as now provided by law." No precise guidelines 
are established and I am unaware of any case law in this State 
which expressly provides for arrest authority for bailiffs. Of 
course, any individual situation would have to be examined to 
consider whether any express grant of authority was made. 
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As to your question regarding by what authority does a bailiff 
act, again, Section 14-15-210 specifies that bailiffs are appointed 
by action of the sheriff. 

You also asked whether a bailiff can carry a pistol. s.c. 
Code § 16-23-20 states that it is unlawful for anyone to carry 
about the person, concealed or not, any pistol. Twelve exceptions 
to such prohibitions are set forth. Included is the exception for 
any 

(1) Regular, salaried law enforcement 
officers of a municipality, county, of the 
State, uncompensated Governor's constables, 
law enforcement officers of the federal gov­
ernment or other states when they are carrying 
out official duties while in this State, 
deputy wildlife conservation officers within 
their territorial jurisdictions, and reserve 
police officers while serving and functioning 
as law enforcement officers as authorized by 
§ 23-28-10 et seq. 

It does not appear that bailiffs should be considered "regular, 
salaried law enforcement officers." There are no specific 
exceptions for bailiffs. However, included in the exceptions is 
the authorization for an individual to apply to the State Law 
Enforcement Division for a permit to carry a pistol. Based upon a 
review of prior opinions of this Office, unless there is a specific 
statute particularly authorizing an individual to carry a pistol or 
unless an individual falls within one of the exceptions set forth 
in Section 16-23-20, an individual would have to obtain a permit in 
order to carry a pistol. 

In a telephone conversation the question was also raised as to 
whether a bailiff should be considered as holding an off ice for 
dual office holding purposes. 

Article XVII, Section lA of the state Constitution provides 
that "no person may hold two offices of honor or profit at the same 
time ... , " with exceptions specified for an officer in the 
militia, member of a lawfully and regularly organized fire 
department, constable, or a notary public. For this provision to 
be contravened, a person concurrently must hold two public off ices 
which have duties involving an exercise of some portion of the 
sovereign power of the State. Sanders v. Belue, 78 s.c. 171, 58 
S.E. 762 (1907). Other relevant considerations are whether 
statutes, or other such authority, establish the position, 
prescribe its tenure, duties or salary, or require qualifications 
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or an oath for the position. State v Crenshaw, 274 s.c. 475, 266 
S.E.2d 61 (1980). 

I am unaware of any prior opinions of this Off ice which have 
dealt with the question of whether a bailiff holds an office for 
dual office holding purposes. However, Section 14-15-210 creates 
the position, provides for the appointment of bailiffs, and 
specifies their duties. As referenced, by definition bailiffs are 
considered "officers of the court." As such, they may be consid­
ered as exercising some portion of the sovereign power of the 
State. Although the statute does not specify an oath of office, it 
is generally observed that bailiffs take an oath before beginning 
their duties. Referencing the criteria set forth above, a bailiff 
would probably be considered an officer for dual office holding 
purposes. 

If there is anything further, please advise. 

CHR/an 
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