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Dear Ms. Burk: 

By your letter of March 14, 1991, you have asked whether one 
person may serve concurrently as a magistrate and as a member of the 
Board of the Greenville Hospital System without violating the dual 
office holding prohibitions of the State Constitution. You had also 
inquired by telephone whether the superintendent of Greenville Coun­
ty Schools might serve as a member of the Board of the Greenville 
Hospital System, as well. 

Article XVII, Section lA of the state Constitution provides 
that "no person may hold two off ices of honor or prof it at the same 
time ... ,"with exceptions specified for an officer in the militia, 
member of a lawfully and regularly organized fire department, consta­
ble, or a notary public. For this provision to be contravened, a 
person concurrently must hold two public off ices which have duties 
involving an exercise of some portion of the sovereign power of the 
State. Sanders v. Belue, 78 s.c. 171, 58 S.E. 762 (1907). Other 
relevant considerations are whether statutes, or other such authori­
ty, establish the position, prescribe its tenure, duties or salary, 
or require qualifications or an oath for the position. State v. 
Crenshaw, 274 s.c. 475, 266 S.E.2d 61 (1980). 

This Off ice has advised previously that one who serves as a 
magistrate would hold an office for dual office holding purposes. 
See, Ops. Atty. Gen. dated August 13, 1986 (copy enclosed); 
March 23, 1987; June 19, 1987; and many others. 



I 
lti.t 

Ms. Burk 
Page 2 
April 5, 1991 

This Off ice has also previously advised that the superintendent 
of Greenville County Schools would be considered an officer rather 
than an employee. Enclosed is a copy of an opinion dated March 16, 
1984, so concluding. 

We have apparently never considered whether a member of the 
Board of the Greenville Hospital System would hold an office. You 
have advised that the Greenville Hospital System was created by Act 
No. 626, 1965 Acts and Joint Resolutions; we have examined that act 
and Act No. 1285 of 1966 which amended the 1965 act, to resolve your 
questions. 

As noted, the governing body of the Greenville Hospital System 
was created by an act of the General Assembly. See also Act No. 
432 of 1947. The governing agency, according to§ 4 of Act No. 626, 
is to consist of seven qualified electors of Greenville County. 
Residency requirements are specified for the members. Members are 
to serve six year "terms of office." Members are to serve without 
compensation. Though there is no express requirement that members 
take an oath, it is noted that the Governor is to issue commissions 
to the members and an oath may thus be taken in the commissioning 
process. Numerous references to holding office, taking office, 
vacancies in office, and the like are found throughout § 4. 

Powers and duties to be exercised by board members are speci­
fied in § 3 and others of Act No. 626 of 1965, as amended by § 2 of 
Act No. 1285 of 1966. Some of these powers and duties include: 
adopting various rules and regulations; operating a hospital; estab­
lishing rates; entering into contracts; defining eligibility require­
ments for charity patients; exercising the power of eminent domain; 
incurring indebtedness; and others. In addition, § 7 of Act No. 626 
authorizes the board to issue bonds, and § 15 authorizes the levy of 
taxes sufficient to pay the principal and interest of bonds so is­
sued. Considering all of the foregoing, we must conclude that these 
powers and duties involve an exercise of a portion of the sovereign 
power of the State and further that a member of the governing board 
of the Greenville Hospital System would hold an off ice for dual 
office holding purposes. 

Based on the foregoing, it is our opinion that one who would 
serve simultaneously as a magistrate and as a member of the board of 
the Greenville Hospital System would most probably contravene the 
dual office holding prohibitions of the State Constitution. Like­
wise, it is our opinion that one who would serve simultaneously as 
the superintendent of Greenville County Schools and as a member of 
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the board of the Greenville Hospital System would most probably 
contravene the dual office holding prohibitions of the State Consti­
tution. 

With kindest regards, I am 

PDP/an 
Enclosures 

~ REVIEWED AND APPROVED BY: 

Robert D. Cook 

Sincerely, 

<./'.)~ tJ./)~ 
Patricia D. Petway 
Assistant Attorney General 

Executive Assistant for Opinions 


