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The Honorable Theo W. Mitchell 
Senator, District No. 7 
604 Gressette Building 
Columbia, South Carolina 29202 

Dear Senator Mitchell: 

With reference to a situation in which a sitting member of a 
city council might be elected to the House of Representatives, you 
have asked whether such individual might transfer his retirement, 
medical and dental insurance. You have also asked whether, before 
being sworn in the General Assembly in January 1992, the individual 
may participate in voting. Each of your questions will be examined 
separately, as follows. 

Retirement Benefits 

For purposes of this response, it is assumed that the city 
council member is currently contributing to the South Carolina Re­
tirement System (SCRS). See s.c. Ann. §§ 9-1-470, 9-1-480 and 
9-1-10(4). 

Members of the General Assembly become members of the Retire­
ment System for Members of the General Assembly (RSMGA) upon their 
taking office as members of the General Assembly. § 9-9-40(1). 
Credited service may be established pursuant to § 9-9-50(2), which 
provides: 

Notwithstanding any other provision of law, 
any member of the Retirement System for members 
of the General Assembly who has rendered service 
which would have been creditable under a corre­
lated system may establish the service with this 
System, provided payment is made to the System 
on the same basis as members of the General 
Assembly contributed for the same period of time 
plus interest. 

The term "correlated system" is defined in§ 9-9-40(3) to include 
the SCRS. 
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The individual in question may wish to consult the Retirement 
Systems personnel to determine how much he has contributed to the 
SCRS, how much he would have contributed had he been a member of the 
RSMGA over the same period of time, and what he would be required to 
pay to make up the difference in contributions, plus interest. 
Apparently this is not simply a matter of transferring contributions 
from one system to another. 

Medical and Dental Benefits 

We are advised by personnel in the Division of Insurance of the 
Budget and Control Board that members of the General Assembly are 
comd dered "employees" for health care benefits and thus are covered 
under the State Health Plan. 

While some of the counties of this State do provide health 
insurance coverage under the State Health Plan, we are advised that 
no municipalities participate in the State Health Plan. Therefore, 
it is difficult to advise on your question of transferring benefits 
since we do not have access to the necessary information. The indi­
vidual in question may wish to direct inquiries concerning continua­
tion of coverage under his present insurance policy to the personnel 
department of his municipality or to the insurance carrier itself. 
He may also wish to inquire about continuation of coverage pursuant 
to the Consolidated Omnibus Budget Reconciliation Act of 1986 
(COBPA), a federal law. A copy of a portion of the state employees' 
handbook on the state health insurance plan which explains the COBRA 
requirements is enclosed. 

Your final question was whether the individual, if elected, 
could participate in voting before being sworn in the General Assem­
bly in January 1992. 

Article III, § 26 of the State Constitution provides in rele­
vant part: 

Members 
they enter 
offices, 

of the General Assembly, ... before 
upon the duties of their respective 
shall take and subscribe the follow-

ing oath . . . . 

The plain language of this constitutional provision requires one to 
take the prescribed oath of office prior to entering upon his duties 
as a legislator. Wellman v. Bethea, 243 F. 222 (D.S.C. 1917). 
Thus, in our view, it would be inappropriate for one to vote or 
otherwise act as a legislator until he has taken the oath of of­
f ice. Of course, it would be up to the House of Representatives, by 
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virtue of Article III, § 11, to determine whether any individual 
would be qualified to act as a member of the House. 

Until such time as the individual should qualify to serve in 
the House, assuming he were elected, he could continue to serve on 
his city council (assuming his term did not expire in the interven­
ing tjme). Dual office holding would not occur, in violation of 
Article III, § 24, unless the individual were to serve concurrent­
.!.Y as a member of a city council and in the House of Representa­
tives. _ _,!/ See Op. Atty. Gen. dated November 6, 1987. Again, 
the privilege or responsibility of determining whether a House mem­
ber might be holding two or more offices would remain with the 
House. Article III, § 11. 

We trust that the foregoing has adequately responded to your 
inquiries. If we may assist you further, please advise. 

With kindest regards, I am 

PDP/an 
Enclosure 

REVIEWED AND APPROVED BY: 

} .! -_jy_!kf /)~ \ (/,;JfL 
Robert D. Cook 

Sincerely, 

1._lhL1io1. fl:. ft 17.,,;r; 'I 
Patricia D. Petway 
Assistant Attorney General 

Executive Assistant for Opinions 

__ )j This Off ice has advised on numerous occasions that one 
who serves on a city council would hold an office for dual office 
holding purposes. See Ops. Atty. Gen. dated December 11, 1990; 
September 7, 1989; November 20, 1989; and many others. Similarly, 
this Off ice has concluded that a member of the House of Representa­
tives would hold an office. See Ops. Atty. Gen. dated 
September 13, 1990; December 11, 1985; June 11, 1985; and several 
others. 


