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T. TRAVIS MEDLOCK 
ATIORNEY GENERAL 

REMBERT C. DENNIS BUILDING 
POST OFFICE BOX 11549 

COLUMBIA, S.C. 29211 
TEI..£PHONE: f!OJ. 734-3636 
FACSIMILE: !!03·253·6283 

March 4, 1991 

OS-4421 
LIBRARY 

The Honorable James C. Johnson 
Member, House of Representatives 
District No. 13 
Greenwood County 
128 Maxwell Avenue 
Greenwood, South Carolina 29646 

Dear Representative Johnson: 

You have requested the opinion of this off ice as to whether 
presidents of the various technical education colleges in this 
state are entitled to membership on the Council of Presidents estab­
lished by s.c. Code Ann. Section 59-103-40 (1990). This statute 
provides for "· .. a Council of Presidents consisting of the presi­
dents of the State institutions of higher learning." (emphasis 
added). Section 59-103-5 (2) defines "public institution of higher 
learning" as meaning any "· • . state-supported-post-secondary 
educational institution and shall include technical and comprehen­
sive educational institutions." (emphasis added) This definition 
applies to the chapter of the Code in which Section 59-103-40 is 
contained. 

here: 
The following rules of statutory construction are applicable 

Where the terms of a statute are clear and 
unambiguous, there is no room for interpreta­
tion and we must apply them according to their 
literal meaning. The . . . primary function 
in interpreting a statue is to ascertain the 
intention of the legislature (South 
Carolina Department of Highways and Public 
Transportation v. Dickenson, 288 s.c. 134, 
341 S.E.2nd 134 (1986). 
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In addition, statutes addressing the same subject should be con­
strued together so as, when possible, to give effect to both. 
I,awis v. Gaddy, 254 S.C. 66, 173 S.E.2nd 376 (1970); Sutherland 
statutory construction, Vol. 2A Section 51.02; Ops. Atty. Gen. 
July 12, 1985. Under these rules of construction, because techni­
cal institutions are expressly included in the term "public insti­
tution of higher learning" in Section 59-103-5 which means any 
"state-supported-post-secondary educational institution", and 
because §59-103-40 very similarly refers to "state institutions 
of higher learning", the Legislature appears to have intended 
that technical education colleges be among those institutions 
whose presidents serve on the Council of Presidents. 1/ 

If you have any questions, please let me know. 

Yours;:;;~~Y truly, c, ~ 
- -7 - ) 

/ Emory ~mi th, Jr. 
Assistant Attorney General 

JESjr/rl 
cc: Richard P. Fulmer, Staff Attorney 

House Education Committee 

REVIEWED AND APPROVED BY: 

J 
c 

Robert D. Cook 

General 

Executive Assistant for Opinions 

1/ Prior op1n1ons of this office concluded that techni-
cal college directors were not eligible for membership on the 
Council of Presidents, but that opinion was based upon a different 
definition of "institutes of higher learning" and was issued over 
five (5) years prior to the passage of the above referenced defini­
tion of "public institution of higher learning." Ops. Atty. 
Gen. January 5, 1973". 


