
p,'IJJ 

T. TRAVIS MEDLOCK 
ATTORNEY GENERAL 

REMBERT C. DENNIS BUILDING 
POST OFFICE BOX 11549 
COLUMBIA. S.C. 29211 

TELEPHONE: 803-734-3970 
FACSIMILE: 803-253-6283 

August 31, 1992 

James H. Schafer, County Administrator 
Darlington County 
Room 210 Courthouse 
Darlington, South Carolina 29532 

Dear Mr. Schafer: 

In a letter to this Off ice you raised several questions 
relating to coroners. 

You first asked whether it is the responsibility of the 
Darlington County Council to interpret the coroner's respon­
sibilities and direct him to perform in a particular man­
ner. A prior opinion of this Office dated July 13, 1988 
stated as to a county with a county-administrator form of 
government, such as Darlington County, 

it is clear that the administrator pos­
sesses very limited author! ty regarding 

(a county officer) . . . Section 4-9-
650 provides: 

With the exception of organiza­
tional policies established by 
the governing body, the county 
administrator shall exercise 
no authority over any elected 
officials of the county whose 
offices were created either by 
the Constitution or by the 
general law of the State. 

Additionally, the Council has 
authority regarding personnel 
office. (See Section 4-9-30(7)) 

limited 
in that 

Another opinion of this Off ice dated March 15, 1990 stated 
" ... ( t) he Home Rule Act evidences that a county governing 
body is without authority to alter or modify the duties of 
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an elected official when the same are imposed by general 
law." Such opinions would similarly be applicable to the 
situation at issue here. 

You also asked whether a coroner is required to main­
tain a presence at the courthouse, keep original files of 
all coroner records at the county courthouse and maintain a 
current "Coroner's Book of Inquisitions." 

As referenced by you, s.c. Code S 17-5-60 states: 

The coroner shall keep an off ice at the 
courthouse in his county which shall 
have proper fixtures and in which he 
shall keep his book of inquisitions .... 

s.c. Code S 17-7-330 states: 

Every coroner shall keep a book to be 
called "The Coroner's Book of Inquisi­
tions" into which he shall copy all 
inquests found within his county, togeth­
er with evidence taken before the jury 
and all proceedings had before or after 
their findings. such book shall be 
public property and shall be turned over 
to his successor in office. 

While Section 17-5-60 requires that an office for the 
coroner be maintained at the courthouse, there are no specif­
ic requirements regarding staffing or hours of operation. 
As to your question regarding whether all original files of 
coroner records are to be kept at the courthouse, the stat­
utes are silent. The maintenance of certain type records 
are specified. Pursuant to s.c. Code § 17-7-20 a coroner is 
required to make a preliminary examination whenever a body 
is found dead before determining whether to hold a formal 
inquest. S. C. Code S 17-7-30 provides that " ( t) he evidence 
and the finding of the ... (coroner) ... on such preliminary 
examination shall be filed in the clerk's off ice of the 
county .... " Also, following an inquest, pursuant to s. c. 
Code S 17-7-310 "(t)he original inquisition and evidence, 

(as taken by the coroner) ... shall be returned to the 
coroner within ten days next after the finding thereof to 
the clerk of the court of general sessions for the county in 
which it was found." As specified by s.c. Code S 17-7-330 a 
coroner is required to keep a book called "The Coroner's 
Book of Inquisitions." I am enclosing a copy of a prior 
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opinion of this Office dated July 19, 1979 which references 
the requirement that such a book be maintained. 

With kind regards, I am 

CHR/an 
Enclosure 

REVIEWED AND APPROVED BY: 

Very truly yours, 

di ~4f7/llt. ~._ 
Charles H. Richardson 
Assistant Attorney General 

it~'~ o rt D. C ok 
Executive Assistant for Opinions 


