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T. TRAVIS MEDLOCK 
ATIORNEY GENERAL 

REMBERT C. DENNIS BUILDING 
POST OFACE BOX 11549 
COLUMBIA. S.C. 29211 

TELEPHONE: 803-734-3970 
FACSIMILf.: 803·253-6283 

June 11, 1992 

The Honorable Robert G. Clawson 
Post Off ice Box 789 
Hartsville, South Carolina 29550 

Dear Mr. Clawson: 

By your letter of June 4, 1992, you requested the opin­
ion of this Off ice as to whether certain members of the 
House of Representatives, employed by the Darlington County 
Board of Education and by the Florence-Darlington Technical 
Education College respectively, have contravened the dual 
office holding prohibitions of the State Constitution by 
virtue of their employment. 

Article III, Section 24 of the State Constitution con­
tains the following proscription: 

No person is eligible to a seat in 
the General Assembly while he holds any 
office or position of profit or ·trust 
under this State, the United States of 
America, or any of them, or under any 
other power, except officers in the 
militia, members of lawfully and regular­
ly organized fire departments, consta­
bles, and notaries public. If any mem­
ber accepts or exercises any of the 
disqualifying offices or positions he 
shall vacate his seat. 

For this provision to be contravened, a person concurrently 
must hold two public off ices which have duties involving an 
exercise of some portion of the sovereign power of the 
State. Sanders v. Belue, 78 s.c. 171, 58 S.E. 762 
(1907). Other relevant considerations are whether statutes, 
or other such authority, establish the position, prescribe 
its tenure, duties or salary, or require qualifications or 
an oath for the position. State v. Crenshaw, 274 s.c. 
475, 266 S.E.2d 61 (1980). 
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We must also note that Article III, Section 11 of the 
State Constitution provides that "Each house shall judge of 
the qualifications of its own members .... " In ques­
tions of dual office holding, the House of Representatives 
or the Senate alone, as may be appropriate, judges the quali­
fications of its own members. Culbertson v. Blatt, 194 
s.c. 105, 9 S.E.2d 218 (1940). While this Office may offer 
comments on the issues you have raised, we must respectfully 
defer to the judgment of the appropriate house to actually 
determine that a member should be disqualified. We further 
note that neither of the members about whom you have in­
quired have been disqualified from service in the House of 
Representatives. 

This Off ice has advised on numerous occasions that a 
member of the House of Representatives or the Senate would 
hold an office. See for examples, Ops. Atty. Gen. dated 
September 13, 1990; November 26, 1984; and July 8, 1985, 
among many others, as to the House of Representatives; and 
Ops. Atty. Gen. dated January 11, 1991; June 18, 1982; and 
April 3, 1979, among others, as to the Senate. It is then 
necessary to examine the other positions held by the legisla­
tors in question, to resolve your inquiry. 

One of the Representatives is employed as a counselor 
in the Allied Health Division of the Florence-Darlington 
Technical Education College. This portion is not created by 
statute; no qualifications or duties of the incumbent are 
specified in a statute. No oath is required of the incum­
bent. Employment is "at will" rather than for a specific 
term of years. The incumbent is compensated. The incum­
bent counsels admitted students or potentia·l students in 
careers related to the Allied Health Division or in entrance 
requirements and sometimes counsels students in careers or 
requirements relative to other divisions of the College. 
These duties do not involve an exercise of a portion of the 
sovereign power of the State. 

Considering all of the foregoing, it appears that one 
who is employed as a counselor in the Allied Health Division 
of the Florence-Darlington Technical Education College would 
be considered an employee rather than an officer for dual 
office holding purposes. Thus, that person could also serve 
in the House of Representatives without contravening the 
dual office holding proscription of Article III, Section 24, 
in our opinion. Of course, the House of Representatives is 
the ultimate judge of that question. See also Ops. Atty. 
Gen. dated November 26, 1984 (member of the House could 
serve as administrative assistant to the President of Horry­
Georgetown Technical Education College) and March 21, 1980 
(director of physical plant at Trident TEC could serve in 
the House). 
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The other individual is employed as the District Voca­
tional . Job Placement Coordinator of the Darlington County 
schools, helping to place vocational and cooperative educa­
tion students into jobs for which they have completed train­
ing. The position is not created by statute, nor does any 
statute specify qualifications or duties of the incumbent. 
No oath is required to be taken. Tenure is "at will" rather 
than for a term of years. Compensation is paid and is based 
on the teachers' pay scale. The duties exercised by the 
incumbent do not involve an exercise of a portion of the 
sovereign power of the State. 

Based on the foregoing, it is the opinion of this Of­
fice that an individual employed as District Vocational Job 
Placement Coordinator of the Darlington County schools would 
be considered an employee rather than an officer for purpos­
es of dual office holding. Therefore, that individual could 
serve in the House of Representatives concurrently without 
contravening the dual off ice holding proscription of Article 
III, Section 24. As stated earlier, however, the House of 
Representatives is the final judge of this question. 

With kindest regards, I am 

PDP/an 

REVIEWED AND APPROVED BY: 

Robert D. Cook 

Sincerely, 

'-fJ~(J.P~ 
Patricia D. Petway 
Assistant Attorney General 

Executive Assistant for Opinions 

cc: The Honorable Maggie W. Glover 
The Honorable Denny W. Neilson 


