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June 12, 1992 

D. Kent Sharples, President 
Horry-Georgetown Technical College 
Post Off ice Box 1966 
Conway, South Carolina 29526-1966 

Dear President Sharples: 

By your letter of June 2, 1992, you have asked for our 
opinion on your retaining your state employment as President 
of Horry-Georgetown Technical College and serving in the 
House of Representatives simultaneously, dual office holding 
being one of your concerns. 

Article III, Section 24 of the State Constitution pro­
vides the following: 

No person is eligible to a seat in 
the General Assembly while he holds any 
office or position of profit or trust 
under this State, the United States of 
America, or any of them, or under any 
other power, except officers in the 
militia, members of lawfully and regular­
ly organized fire departments, consta­
bles and notaries public. If any member 
accepts or exercises any of the disquali­
fying offices or positions he shall 
vacate his seat. 

For this provision to be contravened, a person concurrently 
must hold two public offices which have duties involving an 
exercise of some portion of the sovereign power of the 
State. Sanders v. Belue, 78 s.c. 171, 58 S.E. 762 
(1907). Other relevant considerations are whether statutes, 
or other such authority, establish the position, prescribe 
its tenure, duties or salary, or require qualifications or 
an oath for the position. State v. Crenshaw, 274 s.c. 
475, 266 S.E.2d 61 (1980). 
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Moreover, Article III, Section 11 provides that "Each 
house shall judge of the ... qualifications of its own mem­
bers .... " If a dual office holding problem or other ques­
tion of a member's qualification should arise, resolution of 
the issue would be solely within the province of the particu­
lar house (here, the House of Representatives). Culbertson 
v. Blatt, 194 s.c. 105, 9 S.E.2d 218 (1940). Thus, this 
Off ice may only comment on your question, as the House of 
Representatives would be the entity to resolve the question 
if one should arise. 

Clearly, a legislator holds an office within the pur­
view of the state constitution. See Ops. Atty. Gen. 
dated January 11, 1990; September 13, 1990; November 26, 
1984; and many others. It must then be determined whether 
the position of President of Horry-Georgetown Technical 
College would be considered an office. 

An examination of the statutes relative to Horry­
Georgetown Technical College, s.c. Code Ann. § 59-53-810 et 
seq., reveals no statute which creates the position of 
President of the College. By§ 59-53-830 (7), the College's 
governing board is authorized to "employ such personnel as 
may be necessary to enable the Commission to fulfill its 
functions." Apparently the position of President was thus 
created by the governing board. No statute specifies quali­
fications to be met, an oath to be taken, duties to be exer­
cised, or a term of years to be served. Compensation, in 
the form of a salary, is paid to the incumbent. It is appar­
ent that the individual employed as President of the College 
does not meet the criteria usually possessed by an office 
holder. Thus, it is our opinion that such would be a posi­
tion of public employment rather than a public office. 

Based on the foregoing, it is our opinion that as Presi­
dent of Horry-Georgetown Technical College, you could also 
serve in the House of Representatives without contravening 
the dual off ice holding prohibitions of the state Constitu­
tion. This opinion is consistent with a previous opinion of 
our Office dated November 26, 1975 (copy enclosed), conclud­
ing that the President of South Carolina State College would 
not be deemed an office holder, and with opinions dated 
November 26, 1984 (administrative assistant to college presi­
dent not an office), March 21, 1980 (director of physical 
plant at technical college not an office), and June 11, 1992 
(counselor at technical college not an office). 

We have located no statute which prohibits the candida­
cy of a state or public employee for the House of Representa­
tives. See Ops. Atty. Gen. dated November 26, 1984; 
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August 6, 1984; and June 11, 1992, copies of which are en­
closed. We advise that such employees consult their employ­
ers to be certain that the employer has no policy concerning 
political activity. We also caution that public employees 
whose positions may be connected to federal funds need to be 
aware of the federal Hatch Act; if such is the case, advice 
should be sought from the U.S. Merit Systems Protection 
Board in Washington, D.C. Finally, we caution public employ­
ees to be aware of the ethics laws and to refrain from using 
their public employment (i.e., telephones, copiers, and so 
forth) for their personal benefit. 

You may wish to contact the State Ethics Commission to 
obtain guidance on conducting your campaign and further 
guidance on avoiding ethical problems after election. The 
House Ethics Committee should also be consulted. 

Financial arrangements as to public employees serving 
in the legislature are discussed in the enclosed opinion of 
November 26, 1984. We are aware of one state employee who 
works on a reduced schedule during the legislative session, 
whose salary is reduced accordingly. We understand that, if 
you are subject to annual leave regulations, you are limited 
to thirty (30) days of annual leave per year; thus, other 
arrangements must be made as to time away from employment. 
As noted in the opinion of November 26, 1984, the actual 
terms and conditions of employment must be determined be­
tween the College's governing board and you as its employee. 

We hope that the foregoing will prove to be helpful. 
Please advise if we may be of additional assistance. 

With kindest regards, I am 

PDP/an 
Enclosures 

REVIEWED AND APPROVED BY: 

Sincerely, 

~Q)~ 
Patricia D. Petway 
Assistant Attorney General 

/<-d;;iJ !J ( we_ 
Robert D. Cook 
Executive Assistant for Opinions 


