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T. TRAVIS MEDLOCK 
ATIOANEY GENERAL 

REMBERT C. DENNIS BUILDING 
POST OFACE BOX 11549 
COLUMBIA, S.C. 29211 

TELEPHONE, 803-734-3970 
FACSIMILE, 803-253-6283 

June 26, 1992 

Mr. Elliott E. Franks, III 
Chief Executive Officer 
South Carolina Jobs-Economic 

Development Authority 
1201 Main Street, Suite 1750 
Columbia, South Carolina 29201 

Dear Mr. Franks: 

By your letter of June 9, 1992, you have asked whether 
the South Carolina Jobs-Economic Development Authority 
( "JEDA") may sub-lease its office facilities to Carolina 
Capital Investment Corporation ( "CCIC") as well as contract 
with CCIC for CCIC to assume other major leases and for CCIC 
to rent from JEDA certain of its equipment, furniture, and 
fixtures. 

At the outset it must be noted that the undertaking 
herein is novel and there is no specific statutory or judi­
cial guidance governing your questions; these are questions 
of first impression. Only the legal questions will be ad­
dressed herein; no comment is made as to policy matters or 
as to the wisdom of the undertaking. No leases or contracts 
have been examined, and no comment is made as to how your 
questions impact on a given contract or lease. 

By way of background, it is our understanding that JEDA 
is currently a state agency, established by the General 
Assembly pursuant to s.c. Code Ann. § 41-43-10 et seq. 
(1986, as amended), to promote and develop the business and 
economic welfare interests of the State. JEDA' s enabling 
legislation has been amended by Act No. 404, 1992 Acts and 
Joint Resolutions, in part to make the Authority self-sus­
taining, to remove it from the requirements of the South 
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Carolina Consolidated Procurement Code, 
seq., and in other respects. Act No. 404 
tive on July 1, 1992. 

S 11-35-10 et 
is to be effec-

Current § 41-43-240 permits JEDA to "establish profit 
or not-for-profit corporations as the authority considers 
necessary to carry out the purposes of this act." Act No. 
404, in § 10, amended the first paragraph of § 41-43-240 to 
add: "Officials or employees of the authority may act as 
officials or employees without additional compensation of a 
corporation created pursuant to this section. A corporation 
established pursuant to this section is considered a 'public 
procurement unit' for purposes of Article 19, Chapter 35 of 
Title 11." This amendment also becomes effective July 1, 
1992. 

Clearly, until July 1, 1992, JEDA is an agency of this 
State; as of July 1, JEDA will be a state agency for only 
limited purposes, such as tort liability. As a present 
state agency, JEDA would appear to be a "governmental body" 
as defined by the Procurement Code: 

a state government department, commis­
sion, council, board, bureau, committee, 
institution, college, university, techni­
cal school, legislative body, agency, 
government corporation, or other estab­
lishment or official of the executive, 
judicial, or legislative branches of 
this State. Governmental body excludes 
the General Assembly, Legislative ·coun­
cil, the Off ice of Leg is la ti ve Printing 
and Information Technology Resources, 
and all local political subdivisions 

§ 11-35-310 (18) (emphasis added). As noted, Act No. 404 of 
1992 excludes JEDA from application of the Procurement Code 
from and after July 1. 

JEDA would anticipate subleasing as described above by 
way of cooperative purchasing as permitted by the Procure­
ment Code. Section 11-35-4830 provides: 

Any public procurement unit may 
sell to, acquire from, or use any sup­
plies belonging to another public pro­
curement unit or external procurement 
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activity in accordance with the require­
ments of Articles 5 and 15 of this chap­
ter; provided, that such procurement 
shall take place only when the procuring 
entities have good reason to expect the 
intergovernmental procurement to be more 
cost effective than doing their own 
procurement. 

A "public procurement unit" is defined by § 11-35-4610 ( 5) 
to mean "either a local public procurement unit or a state 
public procurement unit." A "state public procurement unit" 
is defined in § 11-35-4610 ( 6) to mean "the offices of the 
chief procurement officers and any other purchasing agency 
of this State" (emphasis added). A "purchasing agency" is 
defined in § 11-35-310 (24) to mean "any governmental body 
other than the chief procurement officers authorized by 
this code or by way of delegation from the chief procurement 
officers to enter into contracts" (emphasis added). This 
Office has noted previously that whether an entity would be 
a "public procurement unit" would be a decision to be made 
by appropriate officials at the Division of General Servic­
es, Op. Atty. Gen. dated December 11, 1990 and April 19, 
1983; however, it appears in our view that JEDA would be a 
public procurement unit until July 1. Of course, only the 
officials at General Services could find that fact conclu­
sively or determine JEDA's status after July 1. 

Cooperative purchasing of "supplies" is contemplated; 
that term is defined in S 11-35-310 (29) to mean "all person­
al property, including but not limited to equipment, materi­
als, printing, insurance, and leases of real property, ex­
cluding real property or an interest in real property other 
than leasehold interests." Subleasing of office space, 
assumption of other major leases, and rental of equipment, 
furniture, and fixtures would be undertaken, we understand. 
These items appear to fit within the definition of "sup­
plies." 

It must then be decided whether CCIC is a "public pro­
curement unit." Clearly, after the effective date of Act 
No. 404, CCIC will be such an entity; these arrangements are 
anticipated to be entered into prior to July 1, however. We 
understand that CCIC was granted a Certificate of Incorpora­
tion as a nonprofit corporation on May 21, 1992. The Decla­
ration and Petition for Incorporation were signed by you and 
Robert L. Mobley, chairman of JEDA' s Board of Directors. 
The purposes for which CCIC was incorporated were stated to 
be: "To act as a development finance institution to promote 
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the growth of productive private investment, and to assist 
business enterprises that will contribute to the economic 
development of the State of South Carolina." ___ !/ Bylaws 
have been enacted, and the initial board of directors has 
been selected, consisting of the JEDA Board Chairman and six 
other members appointed by the JEDA Board Chairman. In 
keeping with opinions as noted above, the final decision as 
to whether an entity constitutes a "public procurement unit" 
prior to July 1 remains with the Division of General Servic­
es; this Office cannot decide factual questions by way of an 
opinion. See Op. Atty. Gen. dated December 12, 1983. 

If it should be determined that CCIC is a public pro­
curement unit and thus entitled to participate in coopera­
tive purchasing prior to July 1, § 11-35-4830 requires that 
the procuring entities have good reason to expect the 
intergovernmental procurement to be more cost effective than 
doing their own procurement. 

Finally, R 19-445.2120 (A) must be taken into account; 
that regulation provides: 

A. Lease of Non-State-owned Real 
Property. 

No governmental body shall contact 
for the lease, rental, or use of non­
State-owned real property without ap­
proval of the Division of General Servic­
es, except as specified in Subsection 
C. Requests shall be directed to the 
Division of General Services, Real Prop­
erty Management Section. The Di vision 
of General Services shall negotiate all 
leases of non-State-owned real property 
unless the governmental body has been 
certified by the Materials Management 
Office. 

The leasing of real property is further governed by R 19-
445. 2121. Thus, if the subleasing is permitted by way of 
cooperative purchasing, the Division of General Services 
would be required to approve certain leases, pursuant to 
R 19-445.2120. 

1/ These expressed purposes are similar to the 
functions and duties of JEDA as specified in § 41-43-70. 
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The foregoing expresses the opinion of this Office, to 
the extent possible, based on the circumstances existing 
until July 1; no opinion is expressed as to the circumstanc­
es existing from and after July 1. We must respectfully 
refer you to the appropriate officials at the Division of 
General Services to make the determinations pointed out 
above. 

With kindest regards, I am 

PDP/an 

REVIEWED AND APPROVED BY: 

Sincerely, 

'-{)~ !l). /J~:/w·~ 
Patricia D. Petway 
Assistant Attorney General 

~,4rl!__ 
Robert D. Cook 
Executive Assistant for Opinions 


