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T. TRAVIS MEDLOCK 
ATIOANEY GENERAL 

REMBERT C. DENNIS BUILDING 
POST OFFICE BOX 11549 
COLUMBIA. S.C. 29211 

TELEPHONE, 803-734-3970 
FACSIMILE, 803-253-6283 

May 6, 1992 

The Honorable Michael T. Rose 
Senator, District No. 38 
606 Gressette Building 
Columbia, South Carolina 29202 

Dear Senator Rose: 

You have advised that several residents of Dorchester 
County have questioned whether they may be holding dual 
offices in violation of the state Constitution's prohibi­
tions against dual office holding. After a brief discussion 
of the principles of dual office holding, each of the circum­
stances as outlined in your letter will be addressed. 

Article XVII, Section lA of the state Constitution 
provides that "no person may hold two off ices of honor or 
profit at the same time ... ," with exceptions specified for 
an officer in the militia, member of a lawfully and regular­
ly organized fire department, constable, or a notary pub­
lic. For this provision to be contravened, a person concur­
rently must hold two public offices which have duties involv­
ing an exercise of some portion of the sovereign power of 
the State. Sanders v. Belue, 78 s.c. 171, 58 S.E. 762 
(1907). Other relevant considerations are whether statutes, 
or other such authority, establish the position, prescribe 
its tenure, duties or salary, or require qualifications or 
an oath for the position. State v. Crenshaw, 274 s.c. 
475, 266 S.E.2d 61 (1980). 

1. Your first question is whether an individual may serve 
simultaneously as a member (and chairman) of the Dorchester 
County Election Commission and a member of the state Council 
on Vocational and Technical Education. 

This Off ice has opined on numerous occasions that one 
who serves on a county election commission (whether member 
or chairman) would hold an office for dual office holding 
purposes. Enclosed is a copy of an opinion dated July 13, 
1989, as representative of those numerous opinions. 
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The state Council on Vocational and Technical Education 
was originally created by executive order of the governor in 
1969. Known first as the Advisory Council on Vocational and 
Technical Education (until the name was changed by executive 
order in 1985), the entity was created as mandated by feder­
al law, the Carl D. Perkins Vocational Education Act, P.L. 
98-524, to permit the state to receive funds under that Act 
for vocational education. In addition, the Council is re­
quired to serve as the State Occupational Training Advisory 
Committee pursuant to the "South Carolina Employment Revital­
ization Act of 1986,'' s.c. Code Ann. S 59-54-10 et seg. 

As noted in the 1989-90 
Carolina Council on Technical and 
the Overview, 

Annual Report of the South 
Vocational Education, in 

The Council does not conduct any educa­
tional programs or have any administra­
tive authority over vocational or techni­
cal education programs. The efforts of 
the Council are directed primarily to 
evaluation, research, and the develop­
ment of policy advice. The policy ad­
vice, in the form of recommendations, is 
submitted to the appropriate board or 
boards to improve the programs and the 
efficiency of occupational education in 
South Carolina. 

A review of duties assigned to the Council in that capacity 
reveals that the duties are advisory or recommendatory in 
nature, S 59-54-20; or are assessments or progress reports 
of area occupational advisory committees, § 59-54-30. Statu­
tory duties under state law are somewhat limited and appear 
to be in the nature of providing advice or recommendations 
to decision-makers rather than making and carrying out deci­
sions themselves. It is likely that these council members 
would not be viewed as actually exercising a portion of the 
sovereign power of the state. 

A review of the Perkins Act, particularly as codified 
at 20 u.s.c. § 2322 (P.L. 98-524, § 112), shows that a state 
desiring to receive federal funds under that Act must estab­
lish a council on vocational education, to be comprised of 
thirteen members, appointed by the governor, who meet the 
specified qualifications or criteria. The federal law does 
not require an oath, specify tenure, or provide for compensa­
tion of council members. Duties to be exercised by state 
councils are specified in 20 u.s.c. S 2322(d) and are of the 
nature of analysis, advising various entities, and making 
recommendations concerning vocational education. 
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In an op.in.ion of this Office dated November 20, 1975 as 
to a similar entity required by federal law to be estab­
lished to enable the state to receive federal funds (Develop­
mental Disabilities Council), this Office stated the previ­
ous opinion of the Off ice to have been that a member of an 
organization created by executive order would not be consid­
ered an officer unless there is state statutory or constitu­
tional authority for such action by the governor. Here, 
there is no such state authority. The statutes adding du­
ties to be exercised by council members do not affect the 
federal laws as to appointment or the governor's role and 
only add to duties which are advisory in nature already. 

Based on the foregoing, it is our opinion that a member 
of the state Council on Vocational and T~chnical Education 
is most probably not an off ice for dual off ice holding pur­
poses. Thus, a member of the Council could also serve on a 
county election commission without running afoul of the dual 
office holding prohibitions of the state Constitution. 

2. Your second question is whether an individual may serve 
simultaneously on the Dorchester County Election Commission 
and as chairman or a member of the Dorchester County Commis­
sion on Alcohol and Drug Abuse. Membership on a county 
election commission is considered to be an office, as noted 
in response to your first question. 

The Dorchester County Commission on Alcohol and Drug 
Abuse, created initially by Act No. 640 of 1973, was re-cre­
ated by ordinance number 79-18, of Dorchester County Coun­
cil, effective January 1, 1980. The Commission is composed 
of seven county residents, one each from county council 
districts, appointed by county council. Terms of four 
years, and until the successors are appointed and qualify, 
are specified. No compensation is to be paid to members. 
No oath is required of members by the ordinance. Powers and 
duties are listed in S 2 of the ordinance (which is entitled 
"Officer") and include acquisition of land or interest there­
on, studying the county's alcohol and drug abuse needs and 
devising a plan to meet those needs, cooperating with the 
state in implementing state plans for the control of alcohol 
and drug abuse, employing personnel, and others. These 
duties appear to involve an exercise of sovereign power. 

This Office has opined that members of similar entities 
in other counties would be considered office-holders. See 
Ops. Atty. Gen. dated August 6, 1991 (Allendale-Hampton­
Jasper); February 13, 1984 (Cherokee); March 6, 1989 
(Charleston); and December 10, 1991 (Lexington-Richland). 
We can discern no reason to reach a different conclusion as 
to the Dorchester County commission. 



I 
I 
I 

L 
e 

The Honorable Michael T. Rose 
Page 4 
May 6, 1992 

Based on the foregoing, it is the opinion of this Of­
fice that one who would serve simultaneously on the 
Dorchester County Election Commission and on the Dorchester 
County Commission on Alcohol and Drug Abuse would most proba­
bly hold dual offices, in contravention of the state Consti­
tution. 

3. You finally ask whether an individual might serve concur­
rently as a member of the Dorchester County Voter Registra­
tion Board, the Berkeley-Charleston-Dorchester Council of 
Governments, and the Dorchester County Economic Development 
Board without running afoul of the dual office holding prohi­
bitions of the state Constitution. 

This Off ice has advised on numerous occasions that one 
who serves on a county voter registration board would hold 
an office for dual office holding purposes. As representa­
tive of those numerous opinions, enclosed is a copy of an 
opinion dated June 19, 1987. 

Membership on a council of governments, as to elected 
or appointed officials or employees, is not deemed to be an 
office, by virtue of express exemption of the state Constitu­
tion. See Art. VIII, S 13 and Art. VII, S 15 of the state 
Constitution; also Ops. Atty. Gen. dated February 7, 1984 
and November 4, 1991 (copies enclosed). 

We have been provided a copy of ordinance number 79-23 
of Dorchester County Council, effective January 1, 1980, 
creating the Dorchester County Industrial Planning Board; we 
must assume, for purposes of this opinion, that this is the 
entity referred to as the Dorchester County Economic Develop­
ment Board in your letter. 

The Dorchester County Industrial Planning Board is 
composed of seven members, one from each of the county coun­
cil districts, appointed by county council. Terms of four 
years, and until successors have been appointed and quali­
fied, are specified. No compensation is to be paid to mem­
bers. No oath is required by the ordinance. The Board is 
to, by S 2 of the ordinance, 

encourage the location of industry and 
the tourist trade and the promotion of 
adequate market for the products grown 
by the farmers of Dorchester County 
through the institution of an advertis­
ing program, through cooperative efforts 
with municipalities of the County and 
organizations having similar aims, and 
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through such other activities as will 
tend to accomplish the purposes of the 
Board. 

Section 4 of the ordinance permits the Board to accept gifts 
and grants of money from various sources "to be used in the 
promotion of its programs." On the face of the ordinance, 
it does not appear that the Board, through its members, is 
exercising a portion of the sovereign power of the State. 

This Off ice has examined a number of economic or indus­
trial development boards across the state in terms of dual 
office holding. Of those, the Dorchester County Board most 
closely resembles those in Dillon (August 9, 1991), Florence 
(April 5, 1990), Hampton (July 27, 1989), and Kershaw (Octo­
ber 18, 1988) counties, all of which were concluded not be 
offices (though in some cases, a close question was noted 
and resolved in favor of not an office). Thus, it is our 
opinion that a member of the Dorchester County Industrial 
Planning Board would most probably not hold an off ice for 
dual office holding purposes. 

Based on the foregoing, it is our opinion that one 
individual could most probably serve concurrently on the 
Dorchester County Voter Registration Board, the Berkeley­
Charleston-Dorchester Council of Governments, and the 
Dorchester County Industrial Planning Board without contra­
vening the dual office holding prohibitions of the state 
Constitution. 

With kindest regards, I am 

PDP:ss 
Enclosures 

REVIEWED AND APPROVED BY: 

1 

Robert D. Cook 

Sincerely, 

~r;J IU-Wtur 
Patricia D. Petway 
Assistant Attorney General 

Executive Assistant for Opinions 


