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T. TRAVIS MEDLOCK 
ATTORNEY GENERAL 

Edgar Dyer, Esquire 

REMBERT C DENNIS BUILDING 

POST OFFICE BOX I 1549 

COLUMBIA. S.C . 29211 
TEl..£PHONE: 80J. 734-3970 
FACSIMILE: 80J.25J.6293 

December 11, 1990 

Briarcliffe Acres Town Attorney 
118 Citadel Drive 
Conway, South Carolina 29526 

Dear Mr. Dyer: 

By your letter of November 27, 1990, you have requested the 
opinion of this Office as to whether concurrent service by an indi­
vidual as an elected member of a town council and as an appointed 
member of a county board of assessment appeals would violate the 
dual off ice holding prohibitions of the State Constitution. 

Article XVII, Section lA of the state Constitution provides 
that "no person may hold two off ices of honor or prof it at the same 
time ... ,''with exceptions specified for an officer in the militia, 
member of a lawfully and regularly organized fire department, consta­
ble, or a notary public. For this provision to be contravened, a 
person concurrently must hold two public off ices which have duties 
involving an exercise of some portion of the sovereign power of the 
State. Sanders v. Belue, 78 s.c. 171, 58 S.E. 762 (1907). Other 
relevant considerations are whether statutes, or other such authori­
ty, establish the position, prescribe its tenure, duties or salary, 
or require qualifications or an oath for the position. State v. 
Crenshaw, 274 s.c. 475, 266 S.E.2d 61 (1980). 

This Off ice has opined on numerous occasions that a member of a 
city council would hold an office for dual off ice holding 

See for examples, Ops. Atty. Gen. dated August 6, 
enclosed); November 20, 1989; September 7, 1989; and many 

town or 
purposes. 
1990 (copy 
others. 

The other position about which you inquire is membership on the 
Horry County Board of Assessment Appeals, created by ordinance of 
Horry County. You have kindly provided a copy of § 19-36 of the 
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codified county ordinances which provides detailed information about 
the board and which is necessary for consideration of dual off ice 
holding questions. 

The county board of assessment appeals is to consist of seven 
members to be appointed by county council. Qualifications for two 
members are specified in § 19-36: at least one must be actively 
engaged in the business of marketing real estate and at least one 
member must be actively engaged in the construction industry. Terms 
of the members shall be for three years and until their successors 
are appointed and qualify. Compensation is to be provided on a per 
diem basis at a rate to be determined by county council; reimburse­
ment for travel and other incidental expenses may also be provided. 

As to duties of the board, § 19-36 states that "[t]he board 
shall consider all appeals as expeditiously as practicable." Refer­
ence to § 19-5 of the county's codified ordinances reveals the ap­
peal procedures in the event of disagreement with the county tax 
assessor's valuation of a parcel of property. Appeal from the asses­
sor's action taken pursuant to § 19-S(b) is to the board of assess­
ment appeals. Section 19-S(c) then provides: 

The owner or agent, if still aggrieved by 
the valuation and assessment, may appeal from 
such action to the board of assessment appeals 
by giving written notice of such appeal and the 
grounds thereof to the assessor within ten (10) 
days from the date of mailing of such notice. 
The county tax assessor shall promptly notify 
the county board of assessment appeals of such 
appeal, and the county board of assessment ap­
peals shall hear and determine the appeal after 
notice to the owner or his agent of the time and 
place of such hearing, as expeditiously as prac­
ticable. At the hearing before the board of 
assessment appeals, the owner or his agent shall 
be entitled but not required to be represented 
by an attorney and shall be allowed to present 
evidence and witnesses and shall be allowed to 
cross-examine the county tax assessor, his em­
ployees or any witnesses presented. The board 
of assessment appeals shall render a decision in 
writing on the appeal as soon after the hearing 
as is practicable, giving notice of such deci­
sion to the owner or his agent and the county 
tax assessor. The decision of the county board 
of assessment appeals shall be final unless 
appealed from by the owner or his agent or the 
county tax assessor as provided by law. 
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The duties are clearly quasi-judicial in nature and undoubtedly 
involve an exercise of a portion of the sovereign power of the State. 

Considering all of the foregoing factors, it is our opinion 
that one who would serve on the Horry County Board of Assessment 
Appeals would most probably hold an office for dual off ice holding 
purposes. See also Op. Atty. Gen. No. 85-121 (member of Lee 
County Tax Appeals Board would be an office holder). Therefore, one 
who would serve simultaneously on a town or city council and on the 
Horry County Board of Assessment Appeals would most probably contra­
vene the dual office holding prohibition of the State Constitution. 

With kindest regards, I am 

PDP/an 
Enclosure 

REVIEWED AND APPROVED BY: 

Ro~le;d._ 

Sincerely, 

~ /(e,cuc,<-· tt..- h . /I• fz,c 'tt ':f . 
Patricia D. Petway 
Assistant Attorney General 

Executive Assistant for Opinions 


