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Mr. David L. Anderson 
Assistant Division Director 
State Budget and Control Board 
Post Off ice Box 11661 
Columbia, South Carolina 29211 

Dear Mr. Anderson: 

I am writing in response to your question concerning the eligi­
bility of former members of the General Assembly to participate in 
the State "Plan of Benefits." The General Appropriations Act for 
1990-91, Proviso 14.10 provides that "[t]he State Budget and 9on­
trol Board shall make available to active and retired employees of 
the State and the public school districts of South Carolina and 
their eligible dependents group, health, dental, life, accidental 
death and dismemberment, and disability insurance plans and bene­
fits .... " A.ctive members of the General Assembly are employees as 
defined by §9-1-10(4) of the South Carolina Code of Laws, thus they 
are entitled to this coverage; however, your question concerns the 
eligibility of former members of the General Assembly to coverage. 

South Carolina Code §2-3-230 provides that any person who has 
served at least one full term in the General Assembly may partici­
pate in the State group health and life insurance program at the 
rates paid by State employees, while South Carolina Code §8-11-82 
allows for participation in the State Health Insurance Plan by 
members of the General Assembly who leave office or retire with at 
least eight years credited service in the General Assembly Retire­
ment System by paying the full premium costs as determined by the 
State Budget and Control Board. 

While unusual, it is possible that an individual could serve 
eight years in the General Assembly without serving a complete 
term. Additionally, §8-11-82 does not expressly or impliedly re-
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peal §2-3-230. For these reasons it is my opinion that these two 
statutes are not in conflict, but rather address two different 
situations. The first addresses a member who has served one full 
term, regardless of the length of the term. This means that former 
House members who serve only two year terms would be eligible for 
coverage in a shorter time than former Senate members who serve 
four year terms. Former members eligible for coverage under this 
statute may participate in State group health and life insurance 
and pay only the rates paid by State employees. 

The second statute addresses a member who has eight years of 
credited service in the General Assembly Retirement System whether 
or not the member has completed a full term. For example, it is 
possible that an individual can be elected to serve out more than 
one unexpired term. This can result in the individual serving 
eight years yet without ever completing a full term. Additionally, 
the requirement of eight years credited service does not necessar­
ily mean eight years actual service in the General Assembly. (See 
§9-9-50 which provides the other ways a member can accumulate cred­
ited service.) Former members eligible for coverage under this 
statute may participate only in the State Health Insurance Plan and 
must pay the full premium costs. 

If a former member of the General Assembly meets the require­
ments of either statute, the member may elect to participate in the 
benefits provided under that statute, provided he or she pays the 
premiums required. Each statute sets different criteria to qualify 
for participation in the State Health Plan. Statutes that are in 
pari materia are to be construed together and, if possible, botil 
rendered operable. State Farm Mutual Auto. Insurance Company v. 
Lindsay, 284 s.c. 472, 328 S.E.2d 80 (App. 1985); Chris J. Yahnis 
Coastal Inc. v. Stroh Brewery Co., 295 s.c. 243, 368 S.E.2d 64 
(1986). 

"The cardinal rule of statutory construction is ... to ascer­
tain and effectuate the intent of the legislature." Burns v. 
State Farm Mutual Automobile Insurance Company, 287 S.C. 520, 377 
S.E.2d 596 (1989). The legislature has clearly provided two sepa­
rate means for former state legislators to qualify for some State 
benefits. When language is clear and unambiguous, as it is here, 
it must be held to what it plainly says. Jones v. South Carolina 
Highway Department, 247 s.c. 137, 146 S.E.2d 166 (1966). 

Neither Code section specifies a time period for a former 
member to make an election to participate. Remedial legislation, 
such as these statutes appear to be, is generally liberally con-



I 
I 

I 

I 

Mr. David L. Anderson 
November 19, 1990 
Page 3 

strued to include the largest number of potential beneficiaries. 
Since no election period has been set forth, any former member of 
the General Assembly who qualifies under either Code section may 
choose to join the system regardless of the length of time since he 
has served. 

In conclusion, the statutes in question are not in conflict, 
but merely provide different methods by which former members of the 
General Assembly may be eligible to participate in the State "Plan 
of Benefits." 
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E. Evans 
Deputy Attorney General 

Yours very truly, 

~:/;7/~ 
James Patrick Hudson 
Deputy Attorney General 


