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T. TRAVIS MEDLOCK 
ATTORNEY GENERAL 

REMBERT C. DENNJS BUILDING 
POST OFFICE BOX 11549 

COLUMBIA, S.C . 292 11 
TELEPHONE: 803· 734-3636 
FACSIMILE: 803 253-6283 

November 15, 1990 

The Honorable Charlie G. Williams 
State Superintendent of Education 
Rutledge Building, Room 1006 
1429 Senate Street 
Colwnbia, SC 29201 

Dear Dr. Williams: 

You have requested the Opinion of this Off ice as to whether 
the United States Department of Education may properly require 
South Carolina's State Plan, under the Education for All Handi­
capped Children Act (Act 20 u.s.c. § 1401, et~), to pro­
vide for education to handicapped children who have been expelled 
from school for reasons not related to their handicap. In addi­
tion, you have asked whether, if the U.S. Department may impose 
this requirement, the State has the authority to enforce the provi­
sion of education to such students absent legislative change in 
State law. 

At least four circuits of the United States Court of Appeals 
have noted or addressed the question of the duty of state or local 
education authorities to provide an education to a handicapped 
child who was suspended or expelled for reasons unrelated to his or 
her handicap. The Fourth Circuit Court of Appeals has ruled that a 
child may be expelled if his behavior was not caused by his handi­
cap, but the court declined to discuss whether some level of educa­
tional services must continue to be provided to such a child, and 
if so, to what extent. School Board of Prince William County 
Virginia v. Malone, 762 F.2d 1210,1218. In Doe v. Maher, 793 
F.2d 1470,1482 (9th Cir. 1986), the Court held as follows: 

" ... when a handicapped child is proper­
ly expelled [for behavior unrelated to 
a handicap], the school district may 
cease providing all educational servic-
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es - just as it could do in any other 
case. To do otherwise would amount to 
asserting that all acts of a handi­
capped child, both good and bad, are 
fairly attributable to his handicap. 
We know that that is not so." 

Doe was affirmed with modification by the U.S. Supreme Court, but 
the Court's opinion did not address this aspect of the Doe deci­
sion. Honig v. Doe, 484 U.S. 305, 98 L.Ed.2d 686, 108--S:-ct. 592 
(1988). In contrast to Doe, two other circuits have indicated 
that education must be provided to the handicapped child even when 
the child was expelled for reasons unrelated to the handicap. 
Kaelin v. Grubbs, 682 F.2d 595, 602 (6th Cir. 1982); S-1 v. 
Turlington, 635 F.2d 342,348 (5th Cir., Unit B, 1981). 

To qualify for federal funds for the education of the handi­
capped, states must have in effect a policy " ... that assures a free 
appropriate public education for all handicapped children". 20 
u.s.c. § 1412(1); 34 C.F.R. § 300.12l(a). The U.S. Secretary of 
Education has the authority to approve state plans for the educa­
tion of the handicapped and to promulgate regulations concerning 
the Act. See sections 1413 and 1417. Given the Secretary's 
authority, and that his Department has already determined that 
states must provide education to handicapped children who were 
expelled for reasons unrelated to their handicap, this Office de­
clines to express an opinion concerning laws interpreted by the 
federal agency charged with their enforcement. Education of the 
Handicapped Law Report, EHLR 213,258 (September 15, 1989). This 
conclusion does not mean that this Office agrees or disagrees with 
the interpretation of the Act given by the U.S. Department of Educa­
tion. Instead, the determination as to whether the U.S. Department 
has properly interpreted this law should be made by the State De­
partment of Education and its lawyers in the context of whether 
administrative or judicial review of the Secretary's determination 
would be available and advisable. This Office makes no recommenda­
tion as to whether the Department should seek administrative or 
judicial review or not do so, but merely notes that the question 
that you have posed is most appropriately considered in the context 
of evaluating those review options and their likelihood of success. 

As noted, you have also asked whether, absent legislative 
change in State law, the State would have the authority under South 
Carolina law to comply with the U.S. Department's request to fund 
education for handicapped students who were expelled due to behav­
ior unrelated to their handicaps. Section 59-63-210 would not 
permit the education of such children on the school grounds, in 
that this statute " ... prohibit[s] a pupil [expelled] from entering 
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the school, or school grounds, except for a prearranged conference 
with an administrator .... " 

A previous Opinion of this Off ice addressed options for the 
education of expelled students generally regardless of whether the 
students were handicapped. Ops. Atty. Gen. November 2, 
1984. The Opinion noted that S.C. Code Ann. § 59-63-210 (1990) 
concerning the expulsion of students stated that this statute did 
not npreclude enrollment and attendance in any adult or night 
school." The Opinion further found that R43-237 of the Rules of 
the State Board of Education (Vol. 24 of the Code) permitted 
school district boards of trustees to assign students under age 18 
to classes in adult education programs when they " ..• exhibit unusu­
al educational need or exhibit physical, social or economic prob­
lems which can be more effectively served by the .•. program." The 
Opinion noted that some education may be available for handicapped 
students and suggested that parents or guardians check with their 
local school districts or the Department of Education's Office of 
Programs for the Handicapped; however, the Opinion did not deter­
mine whether any such education was available or required to be 
made available. Finally, the Opinion found that the Department of 
Youth Services was not an available option for expelled students 
unless they were under the jurisdiction of that agency. Sections 
20-7-3230 and 20-7-3240 of the Code. Clearly, under the authori­
ty set forth in the above Opinion, the education of handicapped 
children in adult or night school under R43-237 and section 59-63-
210 would be permissible. 

The remaining question would therefore be whether the State 
law has the authority to require the education of expelled handi­
capped students in settings other than adult or night school or the 
school grounds. Section 59-33-30 of the Code directs the State 
Board of Education to establish a program of education for "all 
handicapped children11 in this State and authorizes the Board to 
promulgate the necessary and proper rules and regulations. None of 
those regulations promulgated by the Board expressly provide for 
education for expelled, handicapped students. See ~ 9-=.. 
R43-241 and R43-243.1, Vol. 24 of the Code. Nevertheless, be­
cause section 59-33-30 gives the State Board rule-making authority 
with respect to handicapped children and because section 59-63-210 
expresses its restrictions upon expelled students in terms of their 
entering school grounds and notes that adult school and night 
school are not precluded, the State Board may have the discretion 
to provide by regulation, if it so chooses, for the education of 
expelled handicapped students at home or in some other setting 
other than school grounds. Although section 59-63-30(e) authorizes 
free school attendance in a school district for children who have 
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"not been guilty of infraction of the rules of conduct" of the 
district, reading this section together with sections 59-33-30 and 
59-63-210 (Sutherland Statutory Construction, Vol. 2A §51.02) 
indicates that the Board may still have the authority by regulation 
to require that education be provided, free of charge, to expelled 
handicapped children. 

In conclusion, this Office respectfully declines to issue an 
Opinion as to whether the Education for all Handicapped Children 
Act (20 u.s.c. § 1401, et seq.) requires state plans to provide 
education to handicapped children who have been expelled from 
school for reasons unrelated to their handicaps; however, State law 
does not appear to prohibit the State Board from requiring, by 
regulation, that education be provided for such students if that 
education is undertaken in an adult school, night school, or in 
some setting other than school grounds. Again, as noted above, 
such would be a matter of policy to be determined by the Board and 
we make no comment concerning such policy considerations. 
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REVIEWED AND APPROVED BY: 

~~ 
D. SHINE 

Deputy Attorn~l 

~ 
~Erner; Smit , Jr. 
Assistant Attorney General 

Executive for Opinions 


