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T. TRAVIS MEDLOCK 
ATTORNEY GENERAL 

REMBERT C. DENNIS BUILDING 
POST OFFICE BOX 11549 

COLUMBIA, S C. 29211 
TELEPHONE 803 734 -3970 

February 17, 1989 

The Honorable Charles M. Condon 
Solicitor, Ninth Judicial Circuit 
Post Off ice Box 58 
Charleston, South Carolina 29402 

Dear Solicitor Condon: 

By your letter of September 13, 1988, you have requested an 
interpretation of Section 5-7-170, Code of Laws of South Carolina 
(1976 & 1987 Cum. Supp.), as it pertains to the effective date of an 
increase in salary for the mayor of a municipality. You stated in 
your letter: 

It is my understanding that the mayor is covered 
by Section 5-7-170, and therefore is entitled to 
participate and vote in the pay raise issue; 
however, the date that the pay raise becomes 
effective will not be until after the upcoming 
election. 

For the reasons following, we concur with your conclusion. 

Prior to amendment in 1979, Section 5-7-170 provided the follow­
ing in pertinent part: 

The council may determine the annual salary 
of the mayor and councilmen by ordinance, but no 
ordinance changing such salary shall become 
effective until the date of commencement of the 
terms of councilmen elected at the next general 
election following the change •... 
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After amendment by Act No. 98, 1979 Acts and Joint Resolutions, the 
pertinent portion of Section 5-7-170 now provides: 

The council may determine the annual salary 
of its members by ordinance; provided, that 
an ordinance establishing or increasing such 
salaries shall not become effective until the 
commencement date of the terms of two or more 
members elected at the next general election 
following the adoption .of the ordinance, at 
which time it will become effective for all 
members whether or not they were elected in such 
election •... 

In construing a statute, the primary obligation of the courts 
and this Office is to determine and effectuate legislative intent if 
at all possible. Anders v. South Carolina Parole and Community 
Corrections Board, 279 s.c. 206, 305 S.E.2d 229 (1983). The title 
or caption of an act may be considered in aid of the construction of 
the act. University of South Carolina v. Elliott, 248 s.c. 218, 
149 S.E.2d 433 (1966). The title of Act No. 98 of 1979 provides the 
following: 

An Act To Amend Section 5-7-170, Code Of Laws Of 
South Carolina, 1976, Relating To Salaries And 
Expenses Of Mayors And Council Members, So As To 
Correspond The Method Of Establishing Compensa­
tion Of Municipal Officials To The Procedure 
Used In Establishing Compensation For Members Of 
County Councils. 

The caption then appearing in the act reads: 

Salary of mayor and council members[.] 

Thus it would appear from the title and caption that the General 
Assembly intended to place the mayor in the same position as members 
of council with respect to determination of salary and its effective 
date. 

For a variety of reasons, it would be appropriate to treat the 
mayor on the same basis as other council members. Salaries must be 
set by ordinance; clearly a mayor could not single-handedly set a 
salary, since an ordinance of council is required. A mayor is a 
member of council, by virtue of Code Sections 5-9-20, 5-11-20, and 
5-13-20. Other Code provisions refer to council as a whole when it 
is clear that the reference includes the mayor; see, for examples, 
Section 5-7-160 (powers of municipality vested in the council) and 
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Section 5-7-250 (council meetings, rules of procedure, and so 
forth). In addition, the mayor votes as any other council member 
would; see Sections 5-9-30(3) (the mayor may "vote as other 
councilmen"), 5-11-30 (nEach member of council, including the may­
or, shall have one vote."), and 5-13-30 ("each member, including 
the mayor, to have one vote") (emphasis added in all statutes). 
Therefore, the mayor should be treated as other council members. 

As the title to Act No. 98 of 1979 indicates, the intent of the 
amended statute is to place municipal councils in the same stead 
with county councils with respect to salaries. Thus, it is helpful 
to refer to Section 4-9-100 of the Code, relative to compensation of 
county council members, to determine what method the General Assem­
bly was attempting to follow in establishing the salaries of mayor 
and council members. 

In pertinent part, Section 4-9-100 provides the following: 

..• After adoption of a form of government as 
provided for in this chapter, council shall by 
ordinance prescribe the salary and compensation 
for its members. After the initial determina­
tion of salary, council may by ordinance adjust 
the salary but the ordinance changing the salary 
is not effective until the date of commencement 
of terms of at least two members of council 
elected at the next general election following 
the enactment of the ordinance affecting the 
salary changes at which time it will become 
effective for all members. A chairman of a 
county council who is assigned additional admin­
istrative duties may receive additional compensa­
tion as the council may provide. The additional 
compensation becomes effective with the passage 
of the ordinance increasing the compensation of 
the chairman .... 

The chairman of a county council is an integral part of county coun­
cil; there appears to be no reason why the mayor should not be treat­
ed as an integral part of a municipal governing body. By analogy, 
generally the mayor of a municipal council and a chairman of a coun­
ty council are both presiding officers of their respective bodies, 
yet each is also a voting member of their respective bodies. See 
Sections 4-9-110 (but note an exception in the council-supervisor 
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form of government, Section 4-9-420, wherein the supervisor is the 
presiding officer); 5-9-30(3) as to mayor-council form of govern­
ment; 5-11-30 as to council form of municipal government; and 5-13-
30 as to council-manager form of municipal government. Thus, both a 
mayor and a chairman of a county council should be treated as mem­
bers of their respective bodies for the setting of salaries. It is 
not necessary and would, arguably, be superfluous to refer to a 
mayor and members of council since the mayor is a member of council. 

The omission of "mayor" from the amended version of Section 
5-7-170 could have yet more significance. If the mayor is not con­
sidered to be a member of council, then no authority exists to estab­
lish a salary for the mayor (though the second part of Section 5-7-
170 would allow his actual expenses to be reimbursed, as provided by 
ordinance). As stated in 63A Am. Jur.2d Public Offices and Employ­
ee 440, "Compensation is not indispensable to a public office 
:" If compensation is not authorized by some constitutional or 
statutory provision, arguably none is to be paid and the position is 
deemed to be an honorary one, with services being rendered gratui­
tously. Id. This seemingly harsh result would be avoided if the 
mayor is~deemed a member of council. Extending that argument, it 
would be appropriate to increase the mayor's salary on the same date 
as other council members. 

An argument may be made that a salary for a mayor may be in­
creased at a time other than the effective date for council members, 
by analogy to Section 4-9-100, supra. As to compensation of coun­
ty council members, the plain language of Section 4-9-100 permits 
the chairman of county council to be assigned additional duties and 
to receive additional compensation as the council may provide. The 
additional compensation is to become effective ''with the passage of 
the ordinance increasing the compensation of the chairman." It is 
not necessary in that instance to wait until "the date of cormnence­
ment of terms of at least two members of council elected at the next 
general election following the enactment of the ordinance affecting 
the salary changes ••.. " 

To make the compensation scheme comparable for both municipal 
councils and county councils, it would arguably be appropriate for 
the mayor to be able to compensated at a rate different from the 
remainder of the municipal council, with the effective date not 
determined with respect to the date of commencement of terms of two 
or more members of council elected at the next general election 
following adoption of a salary ordinance. However, the better ap­
proach, given the plain language of Section 5-7-170 as amended and 
the reasoning discussed above, as well as the more fiscally responsi­
ble approach, would be to treat the mayor as a member of council and 
make his salary increase effective at the date specified in Section 
5-7-170. 
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In conclusion, it is the opinion of this Office that should a 
mayor's salary be increased, the effective date would be as speci­
fied in the provisions of Section 5-7-170 of the Code. The forego­
ing is an opinion on the law generally and is not intended to ad­
dress any factual situation of how a particular salary increase may 
have been accomplished; such would necessitate the finding of fact 
which is outside the scope of this Office's authority. 

With kindest regards, I am 

PDP/an 

REVIEWED AND APPROVED BY: 

Robert D. Cook 

Pa ricia D. Petway 
Assistant Attorney General 

Executive Assistant for Opinions 


