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T. TRAVIS MEDLOCK 
ATTORNEY GENERAL 

@Hice of tqe J\ttnrne\? (!)eneral 

REMBERT C DENNIS BUILDING 
POST OFFICE BOX 11549 

COLUMBIA. SC 29211 
TELEPHONE &l3 734 3970 

February 16, 1989 

The Honorable Patrick B. Harris 
Member, House of Representatives 
213 Blatt Building 
Columbia, South Carolina 29211 

Dear Representative Harris: 

In a letter to this Off ice you referenced that a state represen­
tative, as an electrical contractor and stockholder in an electric 
company, is considering placing a bid on a proposed construction 
project involving lighting a baseball field at a high school. In 
the representative's letter which you also forwarded, it was stated 
that the contractor would be contracting directly with the school 
district and that the state procurement bid procedure would regulate 
the bidding. You have asked for verification that this type of bid 
does indeed come under the State Consolidated Procurement Code. You 
also questioned the applicability of the State Ethics Act, which is 
set forth in Sections 8-13-10 et seq. of the Code, to this situa­
tion. It was noted that the representative worked on behalf of the 
accomplishment of the lighting project earlier. You particularly 
asked whether the Ethics Act would permit the representative to bid 
on the project in light of his earlier work as a representative in 
support of the project. 

As to the applicability of the State Consolidated Procurement 
Code to the referenced bid, Section 11-35-70 of the Code states: 

(i)rrespective of the source of funds of any 
school district whose budget of total expendi­
tures, including debt service, exceeds seventy­
five million dollars annually is subject to the 
provisions of Chapter 35 of Title 11, Code of 
Laws of South Carolina, 1976 (South Carolina 
Consolidated Procurement Code) and shall notify 
the Director of the Division of General Services 
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of the Budget and Control Board of its expendi­
tures within ninety days after the close of its 
fiscal year. However, if a district has its own 
procurement code which is in the written opinion 
of the Division of General Services of the State 
Budget and Control Board substantially similar to 
the provisions of the South Carolina Consolidated 
Procurement Code, the district is exempt from the 
provisions of the South Carolina Consolidated 
Procurement Code except- for a procurement audit 
which must be performed every three years by the 
Division of General Services. 

such is consistent with the mandate of Section 11-35-50 of the Code 
that "(a}ll political subdivisions of the State shall adopt ordinanc­
es or procedures embodying sound principles of appropriately competi­
tive procurement •... " In a prior opinion of this Office dated Febru­
ary 25, 1986 it was stated that school districts must comply with 
the State Consolidated Procurement Code or an alternative approved 
local code during the fiscal year in which its budgeted expenditures 
are $75 million dollars or more. The opinion also stated that the 
district must continue complying in subsequent years even though the 
budgeted expenditures drop below the referenced sum. 

As noted, you also asked whether the State Ethics Act would 
permit the representative to bid in light of his earlier work as a 
representative on behalf of the construction project. According to 
the representative's letter, he made an appearance at a school dis­
trict board meeting in an effort to encourage the board to cooperate 
with a county recreation department to insure that the baseball 
field lighting could be accomplished. 

In light of the prior activity of the representative as set 
forth above, certain provisions of the Ethics Act must be consid­
ered. Among the provisions is Section 8-13-410(1} which states 

(n}o public official ... shall use his 
position or office to obtain financial 
himself. 

official 
gain for 

This Off ice cannot conclude categorically whether there would be a 
violation of such provision or any other provision of the Ethics Act 
if the representative would successfully bid on the same construc­
tion project he personally lobbied for at a school board meeting. 
Instead, that would be a function of the House of Representatives 
Legislative Ethics Committee. As set forth in Section 8-13-230(4}, 
it is the duty of such committee to "(a)ct as an advisory body to 
the General Assembly and to individual members of the appropriate 
house on questions relating to possible conflicts of interest." 
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In addition to Section 8-13-410, other provisions of the Ethics 
Act must be considered. Pursuant to Section 8-13-440, a public 
official cannot use or disclose any confidential information gained 
by him in the course of his official activities in a way that would 
result in financial gain for himself or for any other individual. 

Generally, pursuant to the State Ethics Act, a business with 
which a public official is associated may contract with governmental 
agencies provided the public official took no part in the bid award 
or decision in his official capacity and the contract, when re­
quired, was let through a process of public notice and competitive 
bidding. See: Opinion of the Attorney General dated April 23, 
1986. Section 8-13-410(2) provides in part: 

"(2) No public official or public employee shall 
participate directly or indirectly in a procure­
ment when he has knowledge or notice that: 
(a) he or any business with which he is associat­
ed has a financial interest pertaining to the 
procurement; ... " 

Thus, a public official is prohibited from participating in his 
official capacity in any procurement in which the business with 
which he is associated has a financial interest. 

Section 8-13-500(3) provides: 

"It shall be a breach of ethical standards 
for a business, in which a public employee 
or public official has a financial interest, 
knowingly to act as a principal or as an 
agent for anyone other than the State or 
other governmental entity with which he is 
associated, in connection with any contract, 
claim or controversy, or any judicial pro­
ceeding in which the public employee or 
public official either participates personal­
ly and substantially through decision, ap­
proval, disapproval, recommendation, the 
rendering of advice, investigation, or other­
wise, or which is the subject of the offi­
cial's or employee's official responsibili­
ty, where the State or governmental entity 
is a party or has a direct and substantial 
interest." 
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It is thus a violation of the State Ethics Act for a 
which a public official is associated to enter into 
the State where the public official took action or 
concerning the contract in his official capacity. 

business with 
a contract with 
made decisions 

Should a public official in his official capacity be required 
to take some action or make some decision which would affect his 
personal financial interests or the financial interests of a busi­
ness with which is he associated, he is required to follow the proce­
dures of Section 8-13-460 on that matter. Section 8-13-460 provides 
in part: 

"Any public official or public employee who, in 
the discharge of his official duties, would be 
required to take action or make a decision which 
would substantially affect directly his personal 
financial interest or those of a member of his 
household, or a business with which he is associ­
ated, shall instead take the following actions: 

(a) Prepare a written statement describing 
the matter requiring actions or decisions, 
and the nature of his potential conflict of 
interest with respect to such action or 
decision. 

(b) If he is a legislator, he shall deliver 
a copy of such statement to the presiding 
officer of his legislative branch. The 
presiding officer if requested by the legis­
lator shall cause such statement to be print­
ed in the journal and, upon request, shall 
excuse a legislator from votes, delibera­
tions, and other such action on the matter 
on which a potential conflict exists; pro­
vided, however, any statement delivered 
within twenty-four hours after the action or 
decisions shall be deemed to be in compli­
ance with this section." 

Referencing the above, generally a public official's firm may 
bid on a contract with a governmental body. However, as stated in 
the opinion of this Office dated April 23, 1986 noted previously, 
the public official is required to disqualify himself from any ac­
tions concerning such contracts in his official capacity. 
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The representative should carefully consider his possible bid 
on the lighting project at the high school in light of the provi­
sions of the Ethics Act noted previously. Furthermore, pursuant to 
section 8-13-820, a representative should list any fees, compensa­
tion, or benefits received from the State or other governmental 
entity on his statement of economic interests which is required to 
be filed. 

If there are any questions, please advise me. 

CHR:sds 

Ct~~ fl.. ~.A----,_, -
Charles H. Richardson 
Assistant Attorney General 

REVIEWED AND APPROVED BY: 

ROBERT D. COOK i EXECUTIVE ASSISTANT FOR OPINIONS 
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