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Taxation & Revenue - Collection Of Costs For 
Property Clean-Up Under Section 5-7-80. 

A county is not required to collect 
the clean-up cost for a lot under an 
agreement with a municipality to collect 
property taxes due the municipality 
because the clean-up cost is not a tax. 

Honorable H. Spencer King 
City of Spartanburg Attorney 

Joe L. Allen, Jr.~ 
Chief Deputy Attorney General 

QUESTION: The City of Spartanburg has a contract for the 
collection of its property taxes by Spartanburg County. The 
question is whether the cost for clean up of property, 
authorized by Section 5-7-80, is a tax to be collected under 
the contract. 

APPLICABLE LAW: Section 5-7-80, South Carolina Code of 
Laws, 1976, as amended. 

DISCUSSION: 

Section 5-7-80 provides authority to a municipality by 
ordinance to require the owner of a lot to keep the same 
"clean and free of ·rubbish, debris and other unhealthy and 
unsightly material or conditions which constitute a public 
nuisance." The statute further provides that the 
municipality may recover the cost for the clean-up from the 
owner when the owner fails to clean the lot. The costs 
constitute a lien on the lot and "shall be collectible in 
the same manner as municipal taxes." 

It is first observed that the cost for the clean-up is not a 
tax. 

"'Taxes are 
maintenance 

imposed on all property for the 
of government while assessments 
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are placed only on the property to be 
benefited by the proposed improvements'. 
Celanese Corp. v. Strange, 272 S.C. 399, 252 
S.E.2d 137 (1979)." Casey v. Richland County 
Council, 282 s.c. 387, 320 S.E.2d 443 (1984). 

It is understood that the city and county have entered into 
an agreement for the county to collect the city's tax. 
Under such an understanding, the county is under no 
obligation to collect the assessment for improvements to the 
lot, in that the assessment is not a tax. 

The phrase "in the same manner" has been held to mean: 

" . by similar proceedings so far as such 
proceedings are applicable to the subject 
matter." (See 38 Words and Phrases, page 
327, Sarne Manner) 

It is presumed that the county's responsibility under the 
agreement is only to collect the property taxes due the 
municipality. The word "tax" would therefore not include 
other charges made by the city and the county under the 
agreement is without authority to collect the charges for 
cleaning the lot. If this charge is to be collected by the 
county it must also be by agreement between the county and 
the city. Here no such agreement has been reached . .. 
CONCLUSION: 

A county is not required 
lot under an agreement 
property taxes due the 
cost is not a tax. 

JLAJr/jws 

to collect the clean-up cost for a 
with a municipality to collect 
municipality because the clean-up 


