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T. TRAVIS MEDLOCK 
ATTORNEY GENERAL 

REMBERT C. DENNIS BUILDING 
POST OFFICE BOX 11549 

COLUMBIA, S.C. 29211 
TELEPHONE 803 734 3970 

January 23, 1989 

The Honorable Joyce c. Hearn 
Member, House of Representatives 
503-B Blatt Building 
Columbia, South Carolina 29211 

Dear Representative Hearn: 
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You have asked whether one individual may serve concurrently on 
a county planning commission and as a member of the state's Procure­
ment Review Panel without running afoul of the dual office holding 
prohibitions of the State Constitution. While the question is ex­
tremely close, we would resolve the doubt in determining that no 
dual office holding would occur in this instance. 

Article XVII, Section lA of the South Carolina Constitution 
provides that " ... no person shall hold two offices of honor or prof­
it at the same time." For this provision to be contravened, a per­
son concurrently must hold two public off ices which have duties 
involving an exercise of some portion of the sovereign power of the 
State. Sanders v. Belue, 78 S.C. 171, 58 S.E. 762 (1907). Other 
relevant considerations are whether statutes, or other such authori­
ty, establish the position, prescribe its tenure, duties or salary, 
or require qualifications or an oath for the position. State v. 
Crenshaw, 274 S.C. 475, 266 S.E.2d 61 (1980). 

This Off ice has consistently opined that a member of a county 
planning commission would hold an off ice for dual office holding 
purposes. Ops. Atty. Gen. dated October 7, 1987 (Laurens County 
Planning Commission); December 6, 1985 (Aiken County); April 28, 
1982 (Beaufort County); December 31, 1980 (Charleston County); Janu­
ary 31, 1984 (Florence County); June 24, 1982 (Horry County); and 
February 15, 1984 (Lexington .County), among others. Thus, the plan­
ning commission members in other counties, including Richland Coun­
ty, would be considered office holders for dual office holding pur­
poses. 
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This Off ice has apparently never considered previously whether 
a member of the Procurement Review Panel would hold an office. The 
Panel was created pursuant to Section 11-35-4410 of the Code of Laws 
of South Carolina (1976, as revised). Membership is specified, to 
some extent, by the statute, to include certain legislators, a mem­
ber of the Budget and Control Board, and five gubernatorial appoint­
ees. While the gubernatorial appointees are to be representative of 
various professions, no further qualifications are specified. Nei­
ther tenure nor an oath are provided for by the statute. No salary 
is to be paid, but the statute does provide for payment of per diem, 
mileage, and subsistence as provided by law for members of state 
boards and corrunissions. 

By the terms of Section 11-35-4410(5), the Panel is authorized 
to interview any person it deems necessary, to review various writ­
ten procurement decisions, establish its own rules of procedure, and 
hold necessary hearings. In addition, Section 11-35-4410(6) author­
izes the Panel to conduct an administrative review and report its 
findings to the specified involved parties. See also Ex Parte 
South Carolina Division of General Services,~83 S.C. 555, 325 
S.E.2d 319 (1984). 

While the members of the Procurement Review Panel do meet a 
number of the criteria used in determining whether a particular 
position is an office for dual office holding purposes, it is an 
extremely close question as to whether sufficient criteria are met 
to make membership on the Panel an office. In our view, however, a 
gubernatorial appointee serving on the Procurement Review Panel 
could most probably serve on a county planning corrunission without 
contravening the dual office holding prohibitions of the State Con­
stitution. 

With kindest regards, I am 
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REVIEWED AND APPROVED BY: 

ROBERT D. COOK 

Sincerely, 

f~,/)~ 
Patricia D. Petway 
Assistant Attorney General 

EXECUTIVE ASSISTANT FOR OPINIONS 


