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T. TRAVIS MEDLOCK 
ATTORNEY GENERAL 

Stephen S. Seeling 
Executive Director 

REMBERT C. DENNIS BUILDING 
POST OFFICE BOX 11549 

COLUMBIA, S.C . 292!1 
TELEPHONE 803-734-3636 

April 20, 1989 

State Board of Medical Examiners 
for South Carolina 

Post Office Box 12245 
Columbia, South Carolina 29211 

Dear Steve: 

You have requested the advice of this Office as to whether 
either in-state or out-of-state physicians performing "Utilization 
Reviews 11 (Review) must be 1 ic-ensed to practice medicine in South 
Carolina if the matter involves a patient located in South Caroli­
na. According ,to the information that you have attached to your 
letter, these Reviews involve a number of situations in which 
health insurance carriers review medical treatment decisions made 
by the insured's physician including, but not limited to, review of 
decisions to admit insureds to a hospital prior to the insured' s 
hospitalization. The information further indicates that these 
Reviews are a relatively recent development in the health care 
area. 

Your question appears to present factual issues that are be­
yond the scope of opinions of this Office (~. tttyb Gen., 
December 12, 1983; ~ also, ~· ttty. Gen., cto er~3, 
1979). In particular, whet~a particu ar Review procedure might 
come within the definition of the "practice of medicine" under 
section 40-47-40 of the Code of Laws of South Carolina (1976) 
might be determined, in part, by ho...J the Review was conducted and 
under what circumstances. As noted ~bove, the information attached 
to your request indicates that the Review procedures may be applied 
to a number of different activities including testing and hospital­
ization. 
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A previous opinion of this Office recognized that a declaratory 
judgment action pursuant to section 15-53-10, et ~· of the 
Code, would be the only definitive means by which to resolve the 
question of whether certain activities constituted the practice of 
medicine. ~· Adty. Gen., October 23, 1979; section 15-53-10, 
et ~· of the Co e. Such an action could also be brought with 
respect to Utilization Reviews; however, because of the different 
types of Reviews and because the Reviews are a relatively recent 
development in the health care area, legislative consideration of 
how "Utilization Reviews" should be applied to this state's medical 
practice laws might be a more comprehensive way in which to address 
this area. 

In conclusion, the question of whether "Utilization Reviews" 
constitute the practice of medicine under section 40-47-40 of the 
Code involves factual questions which cannot be addressed within 
the scope of opinions of this Office. Although a declaratory judg­
ment action could be brought to resolve certain questions concern­
ing these Reviews, legislative clarification of the applicability 
of South Carolina's medical practice laws to these Reviews would be 
a more comprehensive way to address the matter. 

If you have any questions, please let me know. 

JESjr:st 

Yours very truly, 

mith, Jr. 
Attorney General 
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Deputy Attorney General 

RfJktj;) I r.J_ 
Executive Assistant for Opinions 


