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T. TRAVIS M!DLOCtC 
ATTORNEY GENERAL 

REMBERT C. DENNIS BUILDING 
POST OFFICE BOX 11549 

COLUMBIA. S.C. 29211 
TELEPHONE 803-734-3970 

March 24, 1989 

The Honorable James E. Bryan, Jr. 
Senator, District No. 9 
501 Gressette Building 
Columbia, South Carolina 29202 

Dear Senator Bryan: 

You have asked whether the General Assembly may now rescind its 
earlier petition to Congress for the call of a constitutional conven­
tion to amend the federal constitution by providing for a balanced 
budget. 1/ While there exists legal authority to the contrary, it 
is our-opinion that such a petition may be rescinded or withdrawn 
prior to two-thirds of the states calling for a constitutional con­
vention. 

At the outset, it is necessary to preface our 
several introductory remarks. First, the question you 
involves interpretation of the federal Constitution. 
the United States Constitution provides the following 
for proposing amendments: 

response with 
have raised 
Article v of 
two methods 

_Jj 

The Congress, whenever two thirds of both 
houses shall deem it necessary, shall propose 
amendments to this Constitution, or, on the 
application of the legislatures of two thirds of 
the several states, shall call a convention for 
proposing amendments which, in either case, 
shall be valid to all intents and purposes, as 
part of this Constitution, when ratified by the 
legislatures of three fourths of the several 
states, or by convention in three fourths there­
of, as the one or other made of ratification may 
be proposed by the Congress .... 

Such petition was adopted in 1978 in the form of S-1024. 
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Thus, it is the language of this provision of federal law, the in­
tent of its framers and the interpretation by the federal courts 
which is controlling. While it is always true that an opinion of 
the Attorney General is advisory only and may simply comment upon 
the law as it presently exists, it is especially important to empha­
size this fact here where the question you raise is a federal one 
and will thus have to be resolved ultimately by the United States 
supreme Court. See, 16 Arn.Jur.2d, Constitutional Law, § 19. 

Secondly, we know of little or no case law addressing your 
precise question. Certainly, the issue has not yet been resolved by 
the United States Supreme Court. Other federal courts have also yet 
to attempt to resolve the issue you have raised. 

Third, if faced with the question of whether a state may with­
draw its petition, the courts may conclude that the issue is best 
resolved in the political arena, such as by Congress, rather than in 
a judicial forum. See, Coleman v. Miller, 307 U.S. 433 (1939), 
holding that the time frame for states ratifying a constitutional 
amendment is a political question to be decided by Congress, not the 
courts. Indeed, one state Attorney General has concluded that "the 
[C)ourt would most likely decline to consider the question of wheth­
er Congress may constitutionally recognize withdrawal of state peti­
tions." Op. Atty. Gen. (Iowa}, February 28, 1984, p. 4. 

Fourth, it is worth noting that resolution of your question 
should not depend upon whether a constitutional convention called by 
the States is characterized as too "dangerous" or poses a "threat" 
to other constitutional liberties. Obviously, the framers of the 
federal Constitution did not believe this to be the case because no 
limitation (other than the same two-thirds requirement placed upon 
the Congressional method) is mentioned in Article v. 

Instead, it is apparent that the framers inserted the conven­
tion method of amendment as a check upon the federal Congress, by 
insuring ·that the people themselves, through their state legisla­
tures, could seek amendment to the Constitution. One delegate to 
the federal Convention, George Mason of Virginia, noted in proposing 
the convention method as an alternative, that previous proposals 
allow only Congress to set the amendment machinery in motion. He 
warned: 

[a]s the proposing of amendment is in both the 
modes to depend in the first immediately and the 
second ultimately on Congress, no amendments of 
the proper kind would ever be obtained by the 
people if the government should become oppres­
sive. 
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Further, in the Federalist No. 43, James Madison wrote that Article 
V "equally enables the general and the state governments to origi­
nate the amendment of errors as they may be pointed out by the expe­
rience on one side or the other." Clearly then, the framers regard­
ed the constitutional convention as a viable method of amendment. 
Whether or not it is today viewed as a method too "dangerous" is not 
for this Office to decide and such a characterization is not 
dispositive of the legal question of whether a state may now with­
draw its petition to convene a constitutional convention. 

Having stated these introductory caveats, it appears that most 
of the authorities who have commented on the question of withdrawal, 
resolve the issue in favor of a state having the right to withdraw 
its petition to call a convention. A number of Attorneys General in 
other states have so opined. See, Op. Atty. Gen. (Iowa), 
February 28, 1984; Op. Atty. Gen. (Florida), April 22, 1985; 912..:. 
Atty. Gen., (Md.), Op. No. 83-006 (January 31, 1983); Op. Atty. 
Gen. (Nevada), February 13, 1987; Op. Atty. Gen. (Louisiana), No. 
86-326 (June 6, 1986). 

For example, the Iowa Attorney General noted that while no 
cases had resolved the issue, "the overwhelming body of scholarly 
authority and established historical precedent", supported the con­
clusion that a state may withdraw a petition asking Congress to call 
a constitutional convention. We quote extensively from the Iowa 
Attorney General's opinion: 

One of the distinguished academic commenta­
tors who explored the question was Professor 
Arthur E. Bonfield. Bonfield, The Dirksen 
Amendment and the Article V Convention Process, 
66 Mich. L. Rev. 949 (1968). Professor Bonfield 
wrote that any argument that a State could not 
effectively withdraw a petition was "entirely 
erroneous and untenable." 66 Mich. L. Rev. at 
966. According to Bonfield, an approach which 
prohibited withdrawal "would base the presence 
of a sufficient number of applications solely 

. upon a mechanical process of addition and ignore 
the extent to which each application reflects 
the existence of the requisite contemporaneous 
agreement." Id. Since a withdrawal resolu­
tion would indicate lack of present intent to 
call a convention, Bonfield argued that it 
should be allowed. Id. 
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In addition, Bonfield noted that unlike 
ratification, a petition for a Constitutional 
Convention is not the final act of a sovereign 
body indicating agreement with a stated politi­
cal principle. As a result, Bonfield argued 
that a mere petition to Congress did not share 
the dignity or finality of a ratification which 
might justify the latter's irrevocable na­
ture. Id., at 967. 

Bonfield's view is buttressed by the sup­
port of nearly every constitutional scholar that 
has considered the issue. Widely respected 
authorities of varying political persuasions, 
including Professor Van Alstyne of Duke, Profes­
sor Gunther of Stanford, and Professor Bickel of 
Yale, and Senator Sam Ervin, a former chief 
justice of a State Supreme Court, have all ar­
gued forcefully that petitions for a Constitu­
tional Convention may be rescinded by the 
States. See Hearings on S.3, S.520, and 
S.1710 Before the Sumcornm. on the Constitution 
of the Senate Comm. on the Judiciary, 96th 
Cong., 1st Sess. 69-165 (1979), at 297-98 (views 
of Prof. Van Alstyne), at 308 (views of Prof. 
Gunther); Hearings on S.2307 Before the 
Subcornm. on Separation of Powers of the Senate 
Comm. on the Judiciary, 90th Cong. 1st Sess. at 
64 (views of Prof. Bickel); Ervin, Proposed 
Legislation to Implement the Convention Method 
of Amending the Constitution, 66 Mich. L. Rev. 
875, 889-90 (1968). 

Historical precedent, though admittedly 
limited, tends to support the view of the schol­
ars. In the early 1960's, the Senate Judiciary 
Committee refused to act on a claim that thirty­
four States had petitioned Congress to call a 
convention to limit federal income tax, at least 
in part because twelve States had withdrawn 
their petitions. See Graham, The Role of the 
States in Proposing -COnstitutional Amendments, 
49 A.B.A.J. 1175, 1177 (1963). While historical 
experience alone generally is not determinative 
on constitutional questions, the undesirability 
of disturbing past practice is at least a factor 
to be considered in deciding sensitive questions 
surrounding the amendment process. 
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The Attorney General of Maryland has analyzed the issue similar­
ly. The Maryland Attorney General concluded that a withdrawal of a 
petition for a constitutional convention is distinguishable from 
withdrawal of ratification of a constitutional amendment which he 
believed could not be rescinded. But see, Idaho v. Freeman, 529 
F.Supp. 1107 (D. Idaho 1981), vacated as moot, 459 U.S. 809 (1982), 
discussed below. The Maryland Attorney General concluded as follows: 

Because the General Assembly's withdrawal 
of a petition for a constitutional convention is 
not restricted by Article V, normal rules of 
legislative procedure apply. One of the most 
basic of these rules is that one legislature may 
not bind its successors by its legislative 
acts. See Fisher v. State, 204 Md. 307, 315 
(1954); Montgomery County v. Bigelow, 196 Md. 
413, 423 (1950). Thus, the General Assembly is 
free to withdraw a previous petition for a con­
stitutional convention. Our conclusion is con­
curred in by virtually every constitutional 
scholar who has addressed this point. [footnote 
omitted] 

The position that a state may withdraw a 
petition to Congress is also supported by state 
and Congressional practice. Since 1940, eight­
een state legislatures have withdrawn petitions 
concerning six different calls for a constitu­
tional convention. ABA Report, at Appendix 
B. [footnote omitted] Further, the Senate of 
the United States, by twice unanimously passing 
legislation that would provide for petition 
withdrawals, has recognized the 
constitutionality of permitting states to with­
draw constitutional convention petitions. 
~ee. s. 1272, 93rd Cong., 1st Sess., 119 Cong. 
Rec. 22731-37 (1973); s. 215, 92nd Cong., 1st 
Sess., 117 Cong. Rec. 36804-06 (1971). See 
also Graham, the Role of the States in PropOS::­
ing Constitutional Amendments, 49 A.B.A.J. 
1175, 1177 (1963) (claim that the requisite 
thirty-four states had petitioned Congress to 
call a constitutional convention to limit feder­
al income taxes was rejected by Senate Judiciary 
Committee staff, in part because twelve of those 
states had withdrawn their petitions). 
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Moreover, the lower court decision in Idaho v. Freeman, su­
pra, appears to support the conclusion that withdrawal of the peti­
tion for calling a convention is permitted. In Freeman, the Dis­
trict Court concluded that prior to ratification of an amendment by 
three-fourths of the states, a state could legally withdraw its 
ratification of that amendment. The Court reasoned: 

Considering that an amendment cannot become 
part of the Constitution until a proper consen­
sus of the people has been reached and it is the 
exclusive role of the states ta determine what 
the local sentiment is, it logically follows 
that the subsequent act of rescission would 
promote the democratic ideal by giving a truer 
picture of the people's will as of the time 
three-fourths of the states have acted in affirm­
ing the amendment. To allow a situation where 
either the first act of a state is irrevocable 
or where a rejection can be changed by a ratifi­
cation, but not permit rescission, would permit 
an amendment to be ratified by a technicality-­
where clearly one is not intended--and not be­
cause there is really a considered consensus 
supporting the amendment which is the avowed 
purpose of the amendment procedure. Further­
more, an irrevocable ratification prior to the 
time that three-fourths have acted would com­
pletely disassociate the democratic notion of a 
considered consensus from the ratification proce­
dure and create the very real possibility that 
an amendment could become part of the Constitu­
tion when the people have not been unified in 
their consent. 

529 F. Supp. at 1148-1149. The same reasoning would apply to the 
case of ·a call by the states for a convention. And since ratifica­
tion would appear to be a far more "final" act than a petition for 
convening a convention, the reasoning in Freeman, should, a 
fortiori,. determine that a state's application for a constitution~ 
al convention may also be withdrawn. 

There is, however, a contrary point of view, best expressed in 
the Comment, Packard, "Rescinding Memorialization Resolutions", 30 
Chicago-Kent Law Review 339 (1952). In that article, the commenta­
tor argued that both methods of proposing a constitutional amend­
ment, by Congress or the states, must be given equal treatment. 
Since it is well recognized, argued Packard, that Congress could 
not withdraw an amendment once submitted to the states, the same 
reasoning should apply to a state once it had petitioned Congress to 
call a constitutional convention. 
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Considering the demonstrated equality be­
tween the two methods of procuring a constitu­
tional amendment, it is not illogical to apply 
the same reasoning to state action intended to 
rescind an application made by a state legisla­
ture for the calling of a convention to consider 
and propose amendments. 

Supra. Packard cited for this authority Orfield, The Amending of 
the Federal Constitution (University of Michigan Press, Ann Arbor, 
Michigan, 1942) p. 52. 

The commentator, Packard, also argued that because a state 
could not withdraw its ratification, see, Wise v. Chandler, 270 
Ky. 1, 108 S.W.2d 1024 (1937), Coleman v. MIIler, 146 Kan. 390, 71 
P.2d 518 (1937), neither could it withdraw a petition for convening 
a constitutional convention. These cases recognized that Article V 
functions by either Congress or state legislatures were not legisla­
tive in nature but were derived solely from the federal Constitu­
tion. Therefore, 

[w}hen a state adopts an original resolution 
memorializing Congress [to call a constitutional 
convention] .•• it is not exercising a sovereign 
power exclusively its own, nor merely legislat­
ing simply on behalf of its own people, but is 
engaging in a "federal" function. That fact 
places such activity within the exclusive domain 
of federal jurisdiction and completely removes 
the same from the pale of the state province and 
beyond the power of state withdrawal. The truth 
of this is manifest since the function of a 
state legislature in memorializing Congress to 
call a convention for the purpose of proposing 
an amendment, is derived wholly from the federal 
·constitution. It is no different, in source, 
than the function of Congress in proposing an 
amendment, or the function of a state legisla­
ture voting to ratify the same. Since the lat­
ter functions have been judicially identified as 
"federal functions" totally without state realm, 
the conclusion would appear inescapable that the 
purported rescinding resolutions are of no ef­
fect whatever. 

Nevertheless, while there exists some support for the position 
that a state petition may not be withdrawn, it appears that the 
great weight of opinion supports the position that such a petition 
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may be rescinded. The majority of current constitutional commenta­
tors and treatise writers endorse this view, as do all of the state 
Attorneys General who have considered the question. Therefore, it 
is our opinion that such a petition may be withdrawn at any time 
prior to two-thirds of the states calling for a constitutional con­
vention. Again, however, we caution that the question you have 
raised is a matter which must ultimately be resolved by the United 
States Supreme Court or by the United States Congress. And, of 
course, the issue of whether or not such petition for convening a 
constitutional convention should be withdrawn as contrasted with 
whether it could legally be withdrawn is a policy matter solely 
within the province of the General Assembly as a representative of 
the people of South Carolina. 

s~urs, 

Robert D. Cook 
Executive Assistant for Opinions 

RDC:an 


