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Dear Mr. Dugas: 

By your letter of April 20, 1989, you have asked for the opin­
ion of this Office as to whether the City of Anderson may become a 
member of the Greenville Transit Authority without regard to whether 
the County of Anderson is a member. Because the Greenville Transit 
Authority was established pursuant to statutes existing prior to 
1985, it is necessary to examine both the older and the newer stat­
utes as the Greenville Transit Authority may opt to follow either 
statute in adding members. 1/ 

The potential areas of service of regional transportation au­
thorities are established by the General Assembly in Section 58-25-
20 ( 2), Code of Laws of South Carolina (old law) or amended Section 
58 - 25-20(13) (1985 amendment). In either case, reference is made to 
Section 6-7-110 of the Code; thus, the counties comprising the re­
gional transportation area in question (the potential service area) 
are Anderson, Cherokee, Greenville, Oconee, Pickens, and 
Spartanburg. Clearly, Anderson County and the City of Anderson are 
within the regional transportation area already in existence to 
serve Greenville County and the City of Greenville. The question 
remains whether the City of Anderson may participate in the 
Greenville Transit Authority irrespective of Anderson County's par­
ticipation. 

1/ See Section 4 of Act No. 169, 1985 Acts and Joint Resolu-
tions-as to such option. See also Op. Atty. Gen. No. 85-83 
dated August 15, 1985. 
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Statutes Prior to 1985 Amendment 

Establishment of a regional transportation authority pursuant 
to the former law was governed by Section 58-25-40 (old law). Sub­
section 1 provided: 

Any two or more counties, municipalities, 
other political subdivisions, or combinations 
thereof within a regional transportation area are 
authorized by a majority vote of its governing 
body to implement a regional transportation au­
thority, to be constituted and operated as provid­
ed for in this chapter. No county, municipality 
or other political subdivision may be a member in 
more than one authority. 

Establishment of an authority under the former law did not entail 
nearly the detailed planning or agreements or consent of the elector­
ate by referendum as is required by the 1985 amendments. 

Addition of new members to regional transportation authorities 
in existence at the time of the 1985 amendments may be accomplished 
by following Section 58-25-40 (old law), if the authority wishes to 
follow the older law. Subsection (2) provides: 

Subsequent to the activation of the authori­
ty, contiguous counties, municipalities, or other 
political subdivisions not participating initial­
ly may become members of the authority with the 
same benefits as the initial members, upon approv­
al by a majority vote of the authority. 

The service area of a regional transit authority established under 
the old law is unclear at best; presumably, the service area is 
comprised of the territories of the member counties, municipalities, 
and other political subdivisions. The question which remains unan­
swered by old Section 58-25-40(2) is to what the additional county, 
municipality, or political subdivision must be contiguous. 

1985 Amendments 

Establishment of a regional transportation authority subsequent 
to the 1985 amendments is governed by new Section 58-25-30 of the 
Code. A plan of service must be prepared, in which the area to be 
served is specified. A majority of general purpose local govern­
ments within the service area must adopt the plan. An agreement to 
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create the authority must then be executed by the governing bodies 
of the cities and the counties which include at least ninety percent 
of the proposed service area within their jurisdictions. Then, the 
executed agreement must be ratified by the qualified electors within 
the proposed service area. Should it become necessary or desirable 
to revise the adopted agreement or referendum, the process is repeat­
ed. 

Members of the authority thus created are governed by Section 
58-25-35 (new law), which provides the following: 

The members 
authority created 
must be the cities 
defined by this 
the unincorporated 
the authority. 

of a regional transportation 
under authority of this chapter 
within the service area as 

chapter and the counties within 
areas or the service area of 

•rhis statute has been interpreted in 0p. Atty. Gen. No. 86-28 
dated February 28, 1986 to mean that "cities or counties within the 
service area which wish to do so may become members of an RTA creat­
ed under the 1985 act." It was noted in that opinion that "[i]f 
section 58-25-35 were interpreted to mean that every county and 
municipality within the regional transportation area •.. must be mem­
bers at the outset, then these additional statutes would be meaning­
less." 2/ Doubt was expressed in that opinion as to the interpre­
tation -intended by the General Assembly and legislative clarif ica­
tion was suggested; to date, we are unaware of any legislation clari­
fying the statute. 

Addition of members to an existing regional transportation 
authority may be achieved by following new Section 58-25-40, which 
provides in subsection (3): 

Subsequent to the activation of the authority, 
contiguous counties or cities not participating 
initially may become members of the authority 
with the same benefits as the initial members 
after a majority vote of their electors voting on 
the question in the procedure set forth in Sec­
t ion 58-25-30 and with the approval by a majority 
vote of the board of the authority. 

2/ The additional statutes are new Sections 58-25-40 and 
58-2s=30(4). 
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As noted with respect to old Section 58-25-40(2), the new Section 
58-25-40(3) does not address the issue of to what an incoming member 
county or city must be contiguous. Even though new Section 58-25-35 
has been interpreted as not requiring every county and city within 
the regional transportation area to be members of the authority at 
the outset, this statute must be examined in terms of contiguity and 
of addition of new members. 

Contiguity 

The term "contiguous" is defined as "in close proximity; neigh­
boring; adjoining; near in succession; in actual close contact; 
touching at a point or along a boundary; bounded or traversed by." 
Black's Law Dictionary 290 (5th Ed. 1979); See also 9 Words and 
Phrases, "Contiguous." Generally, an actual touching of lands is 
required to fulfill the requirement of contiguity in a given in­
stance. In the context of extending the territorial jurisdiction of 
a city housing authority, this Office opined that "the requirement 
of contiguity may be met if one tract of land is contiguous to the 
municipality and the other tracts are contiguous to that tract and 
to each other." Op. Atty. Gen. dated December 21, 1988. 

Similarly, in the context of contiguous counties, construing 
the phrase "any two or more contiguous counties or municipalities, " 
the Supreme Court of Appeals of West Virginia stated that 

it was clearly the intention of the legislature 
to permit two or more counties to join in the 
formation of a regional airport authority if they 
were a compact territorial unit wherein at least 
one territorially bounded one other such county, 
but that it was not necessary that each of such 
counties border upon or touch all of the counties 
which might enter into an agreement for such 
purpose. 

State ex rel. Farley v. Brown, 151 w. Va. 887, 157 S.E.2d 850, 856 
(1967). If the requirement is only that counties be contiguous 
under old Section 58-25-40(2) or new Section 58-25-40(3), reference 
to a South Carolina map reveals that the counties of this regional 
transportation area are contiguous, though each county is not contig­
uous to every other county in the area. It must be noted that under 
either the old or the new statutes, there is no requirement that 
counties desiring to form the authority initially must be contiguous. 

As noted in your memorandum, it is most difficult to find con­
tiguous cities or municipalities, though a few are in existence in 
this State, since proximity (or, actually, lack thereof) to another 
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municipality is a factor to be considered when incorporating a new 
municipality. See Section 5-1-30 of the Code. While a few ex­
ist, it is also difficult to identify many municipalities in this 
State whose boundaries are contiguous in some part with a county's 
boundaries. Whether the term "contiguous" is meant to modify the 
term "cities" or "municipalities" in addition to the term "counties" 
is a difficult question, as well. As with counties, there is no 
requirement that cities or municipalities desiring to form an author­
ity initially be contiguous. 

Contiguity to the service area is a third possibility. We are 
advised that Greenville County (presumably the unincorporated areas) 
and the City of Greenville are the current members of the Greenville 
Transit Authority. Reference to the state map reveals that Anderson 
County, Pickens County, and Spartanburg County would be contiguous 
to Greenville County; possibly some municipalities or cities in 
those counties could meet the requirement of contiguity to 
Greenville County, as well. If the service area is currently com­
prised of the areas unincorporated in Greenville County and the City 
of Greenville, then only the remaining municipalities in Greenville 
County, the three counties named above, and any other municipalities 
touching the border of Greenville County would be eligible to become 
members subsequently. Again, contiguity of initial members vis-a­
vis the service area is not a requirement and may not even be a 
possibility, depending on location of the municipalities or cities. 

Under either the old or the new statutes, the most reasonable 
interpretation is that the requirement of contiguity pertains to 
counties rather than municipalities. Each of the counties in the 
regional transportation area, in relation to the other counties, 
meets the test of contiguity as discussed in Op. Atty. Gen. dated 
December 21, 1988 and in State ex rel. Farley v. Brown, supra. 
Though certain requirements must be met under the new statutes to 
establish a regional transportation authority (such as population of 
at least fifty thousand in the service area and so forth), no re­
quirements of contiguity for cities exist to establish the authority 
initially, under either statute. While an argument could be made 
that contiguity of a county or municipality (old law) or city (new 
law) to the service area is required (to conserve financial resourc­
es, for example}, the express language of the statute does not sup­
port this interpretation. It is therefore concluded that contiguity 
of counties is all that is required, under either the old or the new 
statutes, if a county is to become a member of an established region­
al transportation authority. Contiguity is probably not required of 
cities (new law) or municipalities (old law), though this conclusion 
is not free from doubt due to the lack of clarity in the language 
used. To remove the doubt completely, legislative clarification or a 
declaratory judgment might be helpful. Thus, the City of Anderson 
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probably could become a member of the Greenville Transit Authority 
notwithstanding its lack of contiguity to Greenville County, the 
City of Greenville or the Authority's service area. 

Section 58-25-35 of the Code 

Having disposed of the issue of contiguity, it is necessary to 
consider the effect of Section 58-25-35, supra, on the membership 
of the City of Anderson should Anderson county not desire to become 
a member of the Greenville Transit Authority. As noted previously, 
this Office has interpreted Section 58-25-35 to mean that cities or 
counties within the service area which wished to do so might become 
members of a regional transportation authority, assuming population 
and referendum requirements and so forth would be met. While Sec­
tion 58-25-35 uses the word "and," "and" may be construed as "or" 
when necessary to effectuate legislative intent. State v. Grimes, 
292 s.c. 204, 355 S.E.2d 538 (1987). In addition, though some doubt 
was expressed as to our interpretation of this statute several years 
ago, no legislative or judicial modification has been forthcoming. 
Thus, it remains the opinion of this Office that a city or a county 
may participate in a regional transportation authority as it may 
desire, without requiring that a county also be a member for a city 
located therein to be a member. 

Conclusion 

Based on the foregoing, it is the opinion of this Office that 
under the old and the new statutes, the City of Anderson may proba­
bly become a member of the Greenville Transit Authority, whether or 
not Anderson County wishes to be a member. Because the statutes 
referred to above concerning the necessity of contiguity for subse­
quently-joining members of a regional transportation authority are 
not specific as to the requirement of contiguity, this conclusion is 
not completely free from doubt. Legislative or judicial clarifica­
tion may be advisable. 

With kindest regards, I am 

PDP:sds 

Sincerely, 

p~ IJ·AMR.tq 
Patricia D. Petway 
Assistant Attorney General 
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REVIEWED AND APPROVED BY: 

ROBERT D. COOK 
EXECUTIVE ASSISTANT FOR OPINIONS 


