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T. TRAVIS Mmt..OCK 
ATTORNEY GENERAi. 

REMBERT C. DENNIS BUILDING 

POST OFFICE BOX !1549 

COLUMBIA, S.C. 29211 

TELEPHONE: !Kl3- 734-368) 

FACSIMILE: !()3-253-6283 

May 25, 1989 

Perry W. Brown, Deputy Director 
State of South Carolina 
Division of Public Safety Programs 
Edgar A. Brown Building 
1205 Pendleton Street 
Columbia, South Carolina 29201 

Dear Mr. Brown: 

You have requested an opinion from this Office concerning 
whether "the exceptions to the old child restraint law still 
apply to the new law." By 1988 S.C. Acts 532, the South Carolina 
General Assembly, inter alia, amended S.C. Code Ann. §§56-5-6410, 
56-5-6420, & 56-5-6430 (~ & 1988 Cum. Supp.) and added S.C. 
Code Ann. §56-5-6445 (1976 & 1988 Cum. Supp.). Your inquiry-­
concerns this legislation. 

Section 56-4-6410, as effective January 1, 1989, following 
the amendment in 1988, provides: 

Every driver of a motor vehicle (passenger 
car, pickup truck, van, or recreational 
vehicle) registered in this State or 
primarily operated on the highways and 
streets of this State when transporting a 
child under six years of age upon the public 
streets and highways of the State shall 
provide an appropriate child passenger 
restraint system and shall secure the child 
as follows: 

(1) Any child less than one year of age 
must be properly secured in a child 
restraint system which meets the 
standards prescribed by the National 
Highway Traffic Safety Administration. 
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(2) Any child under four years of age 
when transported in the front seat 
must be properly secured in a child 
restraint system meeting standards 
prescribed by the National Highway 
Traffic Safety Administration. 

(3) Any child four until six years of 
age when transported in the front 
seat must be secured by a safety 
belt provided in the motor vehicle. 

(4) Any child one year of age or more 
and under six years of age when 
transported in a rear seat must be 
properly secured in a child restraint 
system which meets the standards pre­
scribed by the National Highway 
Traffic Safety Administration unless 
the child is secured by a safety belt 
provided in the motor vehicle. 

Any child restraint system of a type 
sufficient to meet the physical standards 
prescribed by the National Highway Traffic 
Safety Administration at the time of its 
manufacture is sufficient to meet the 
requirements of this article. 

1988 S.C. Acts 532, §16 (codified at S.C. Code Ann. §56-5-6410 
(1976 & 1988 Cum. Supp.)). This amendment essentially changed 
"four years of age" in the first paragraph to "six years of age," 
added item (3), renumbered former item (3) as item (4), and 
changed in item (4) "one year through three years of age" to "one 
year of age or more and under six years of age." Com~are 1988 
S.C. Acts 532, §16 with S.C. Code Ann. §56-5-6410 (19 6 & 1987 
Cum. Supp.). As amended to change the age requirement from three 
to six years of age, §56-5-6420 provides: 

If all the seating positions with restraint 
devices are occupied by children under the 
age of six years, a child may be transported 
and the driver of the motor vehicle is not in 
violation of the provisions of this article, 
but priority must be given to children under 
the age of six years, according to their 
ages. 

1988 S.C. Acts 532, §17 (codified at S.C. Code Ann. §56-5-6420 
(1976 & 1988 Cum. Supp.)). As amended to change the phrase "the 
vehicle safety belt" to "safety belts," §56-5-6430 provides: 
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The provisions of this article do not apply 
if a child being transported is being fed, 
has a physical impairment, or a medical 
problem or any distress which makes it 
impractical to use a child restraint system. 
Alternate restraint protection, such as 
safety belts, must be utilized if possible .. 

1988 S.C. Acts 532, §18 (codified at S.C. Code Ann. §56-5-6430 
(1976 & 1988 Cum. Supp.)). New §56-5-6445 provides that "[t]he 
provisions of this article apply to all motor vehicles equipped 
with safety belts." 1988 S.C. Acts 532, §19 (codified at S.C. 
Code Ann. §56-5-6445 (1976 & 1988 Cum. Supp.)). 

S.C. Code Ann. §56-5-6440 (1976 & 1988 Cum. Supp.) was not 
amended by 1988 S.C. Acts 532. Section 56-5-6440 provides: 

The provisions of this article do not apply 
to: 

(1) Taxi drivers. 
(2) Drivers of emergency vehicles when 

operating in an emergency situation. 
(3) Church, day care and school bus drivers. 
(4) Public transportation operators. 
(5) Commercial vehicles. 

Apparently, you question the continued applicability of the 
exceptions contained in §56-5-6440. 

Of course, statutory construction is, ultimately, the 
province of the courts. Johnson v. Pratt, 200 S.C. 315, 20 
S.E.2d 865 (1942). 

In interpreting a statute, the primary purpose is to 
ascertain the intent of the legislature. State v. Martin, 293 
S.C. 46, 358 S.E.2d 697 (1987); Multi-Cinema, Ltd. v. South 
Carolina Tax Comm'n, 292 S.C. 411, 357 S.E.2d 6 (1987). When 
interpreting a statute, the legislative intent must prevail if it 
can be reasonably discovered in the language used, which must be 
construed in the light of the intended purpose of the statutes. 
Gambrell v. Travelers Ins. Cos., 280 S.C. 69, 310 S.E.2d 814 
(1983). 

Where a statute is clear and unambiguous, there is no room 
for construction and the terms of the statute must be given their 
literal meaning. Duke Power Co. v. South Carolina Tax Comm'n, 
292 S.C. 64, 354 S.E.2d 902 (1987). In interpreting a statute, 
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the language of the statute must be read in a sense which 
harmonizes with its subject matter and accords with its general 
purpose. Multi-Cinema, Ltd. v. South Carolina Tax Comm'n, supra. 
In determining the meaning of a statute, it is the duty of the 
court to give force and effect to all parts of the statute. 
State ex rel. McLeod v. Nessler, 273 S.C. 371, 256 S.E.2d 419 
(1979). 

In construing a statute, words must be given their plain and 
ordinary meaning, without resort to subtle or forced construction 
for the purpose of limiting or expanding its operation. Walton 
v. Walton, 282 S.C. 165, 318 S.E.2d 14 (1984). The legislature 
is presumed to have fully understood the import of the words used 
in a statute and intended to use them in their ordinary and 
common meaning, unless that meaning is vague and indefinite, or 
in their well-defined legal sense, if any. Powers v. Fidelity & 
Deposit Co. of Maryland, 180 S.C. 501, 196 S.E. 523 (1936). 

Statutes in pari materia have to be construed together and 
reconciled, if possible, so as to render both operative. Lewis 
v. Gaddy, 254 S.C. 66, 173 S.E.2d 376 (1970). 

One legal commentator has stated: 

In accordance with the general rule of 
construction that a statute should be read as 
a whole, as to future transactions the 
provisions introduced by the amendatory act 
should be read together with the provisions 
of the original section that were reenacted 
or left unchanged, in the amendatory act, as 
if they had been originally enacted as one 
section. Effect is to be given to each part, 
and they are to be interpreted so that they 
do not conflict. If the new provisions and 
the reenacted or unchanged portions of the 
original section cannot be harmonized, the 
new provisions should prevail as the latest 
declaration of the legislative will. 
However, if the amendment is declared 
unconstitutional and invalid, the original 
act remains in force and effect. In the 
absence of express evidence to the contrary, 
the new provisions are applicable only to the 
unchanged portions of the original section, 
and have the same scope. [Footnotes 
omitted.] 

Sutherland Stat. Constr. §22.34 (4th ed. 1985). 
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Applying these rules of statutory construction to the 
legislation at issue here, the provisions of 1988 S.C. Acts 532, 
§§16-19 should be read together with §56-5-6440, which was left 
unchanged, as if they had been originally enacted together. 
Effect is to be given to each of the amended sections, including 
new §56-5-6445, as well as §56-5-6440 and they are to be 
interpreted, if possible, so that they do not conflict. 
Sections 56-5-6440 and 56-5-6445 can both reasonably be given 
effect by first applying the exceptions contained in §56-5-6440 
and by then applying the provisions of §56-5-6445. Therefore, 
the exceptions contained in §56-5-6440 appear to remain 
applicable along with the relevant amendments contained within 
1988 S.C. Acts 532. 

If I can answer any further questions concerning this 
matter, please advise me. 

CWGjr. /fg 

REVIEWED AND APPROVED 
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ECIWiri'.E:. Evans 

BY: 

Charles W. Gambrell, Jr. 
Deputy Attorney General 

Chief Deputy Attorney General 
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Robert D. Coo 
Executive Assistant for Opinions 


