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T. TRAVIS MEDLOCK 
ATTORNEY GENERAL 

Peter D. Hyman, Esquire 
Florence County Attorney 
Post Office Box 1770 

REMBERT C DENNIS BUILDING 

POST OFFICE BOX 11549 
COLUMBIA. S.C. 29211 

TElEPHONL &:!3- 734-3970 

FACSlMlLE: 803-253-6283 

August 22, 1989 

Florence, South Carolina 29503 

Dear Mr. Hyman: 

By your letter of August 10, 1989, you have raised several 
questions about a referendum possibly to be held with respect to 
water and sewer utilities in Florence County, pursuant to Arti­
cle VIII, Section 16 of the State Constitution. Each of your 
questions will be addressed in turn. 

Question 1 

With respect to a referendum 
Article VIII, Section 16 of 
asked what specific requirement 
the holding of the referendum. 

possibly to be held pursuant to 
the State Constitution, you have 

of notice may be applicable to 

The constitutional provision is silent as to specific notice 
required to be given prior to holding the referendum. This 
Office has advised on several occasions that Section 7-13-35, 
Code of Laws of South Carolina (1988 Cum. Supp.), would apply to 
the holding of a referendum. That section provides: 

The Authority charged by law with conducting 
an election shall publish two notices of gener­
al, special, and primary elections held in the 
county or munici~ality in a newspaper of general 
circulation in the county or municipality. 
Included in each notice must be a reminder of 
the last day persons may register to be eligible 
to vote in the election for which notice is 
given, notification of the date, time, and loca­
tion of the hearing on ballots challenged in the 
election, a list of the precincts involved in 
the election, and the location of the polling 
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places in each 
notice shall 
prior to the 
shall appear 
first notice. 

of the precincts. The first 
appear not later than sixty days 
election and the second notice 
not later than two weeks after the 

See, for examples, Ops. Atty. Gen. dated May 30, 1979; August 
18, 1982; July 27, 1983; and September 7, 1982 (copies enclosed). 

Thus, we would advise that Section 7-13-35 of the Code be 
followed to provide notice prior to holding a water and sewer 
referendum under Article VIII, Section 16 of the Constitution. 

Question 2 

You have also asked whether a referendum must be conducted 
with a general election. 

In Section 7-1-20 of the Code is the following: 

(1) "General electionn means the election 
provided herein to be held for the election of 
officers to the regular terms of off ice provided 
by law, whether State, United States, county, 
municipal or of any other political subdivision 
of the State, and for voting on constitutional 
amendments proposed by the General Assembly; 

(2) "Special election" means any other elec­
tion including any referendum provided by law to 
be held under the provisions of law applicable 
to general elections [.) · 

Thus, a referendum is considered to be a special election. 

We have been unable to locate any statute, particularly with 
respect to Article VIII, Section 16 of the Constitution, which 
would require such a referendum to be held at the time of a 
general election; holding the referendum at the time of a gener­
al election is certainly one option but separate notice from 
that provided for the~general election would be required. See 
0p. Atty. Gen. dated September 7, 1982. 

Question 3 

In a referendum held in Florence County on November 7, 1978, 
with respect to water and sewer systems, the electorate approved 
the following: that Florence County 
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be authorized to acquire by initial construction 
or purchase and thereafter operate and maintain 
a sewer system or sewer systems, a water system 
or water systems, or a combined water and sewer 
system or systems, provided that no county taxes 
nor revenue sharing shall be used to support 
such system or systems; .... 

To ratify the results of the referendum, Florence County Council 
adopted Ordinance 8-78/79, which provided in part: "In no case 
shall the Department [of Public Works] recommend or consider the 
use of County taxes or revenue sharing for the support for any 
of the activities authorized hereunder." You have asked whether 
the ordinance may be amended to delete this provision, or in the 
alternative whether such may be amended only by another referen­
dum. 

In an analogous situation, we advised in an opinion dated 
April 29, 1988: 

To change from levying no county taxes to 
establishing a mileage level if York County 
should decide to implement water and/or sewer 
services under the favorable 1981 referendum 
would, in our opinion, require another referen­
dum to either remove the present limitation or 
establish a maximum or minimum level of taxa­
tion, whichever would be most acceptable to 
those involved in the decision-making process. 
As stated in 6 McQuillin, Municipal Corpora­
tion, §21.11, "Where initiative and referendum 
prevail, a usual restriction is that ordinances 
or amendments thereto, when adopted by the elec­
tors, cannot be repealed by the council or other 
municipal legislative body." In Allen v. 
Hollingsworth, 246 Ky. 812, 56 S.E.2d 530 
(1933), the Kentucky Court of Appeals stated: 

Municipal councils and substituted 
bodies repikesent the inhabitants in 
their corporate capacity .... They are 
but the servants of the people and 
when the people register their will in 
respect to things directly submitted 
to them, that will is controlling . 
... [C]ity councils are bound to ob­
serve every provision of the submis-
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sion of the question of bond issues 
whether required by statute or not, 
upon the theory that to hold otherwise 
would open the door to fraudulent 
submissions and for obtaining without 
fraud a grant of power that might 
otherwise have been denied. 

Id., 56 S.E.2d at 533. Based on the foregoing, 
the will of the electorate as expressed in the 
1981 referendum must be effectuated if the au­
thority conferred by the successful referendum 
is acted upon. See also Op. Atty. Gen. dated 
July 9, 1985... . 

Based on the reasoning and authority contained in the opinion 
of April 29, 1988 and an advice letter of July 3, 1985 (copies 
enclosed), it is the opinion of this Office that a referendum 
would be required to remove the limitation, established in the 
previous referendum, against using county taxes for water and 
sewer purposes. In our view, merely amending Ordinance 8-78/79 
would not be sufficient. 

With kindest regards, I am 

PDP/nnw 

Enclosures 

REVIEWED AND APPROVED BY: 

R6bertD.COOk 

Sincerely, 

j)~cf).~ 
Patricia D~ Pet~ay 
Assistant Attorney General 

Executive Assistant :ft,r Opinions 


