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T. TRAVIS MEDLOCK 
ATTORNEY GENERAL 

REMBERT C. DENNIS BUILDING 

POST OFFICE BOX 11549 

COLUMBIA S.C. 29211 

TEllPHONE: BOJ. 734-3636 

FACSIMILE: llOJ.253·6283 

August 14, 1989 

The Honorable Elizabeth V. Eddins 
Clerk of Court for Chesterfield County 
Post Off ice Box 529 
Chesterfield, SC 29709 

Dear Ms. Eddins: 

You have requested the advice of this Off ice as to several 
questions concerning § 1-11-65 of the Code of Laws of South Caroli­
na, 1989, as amended this year. Your questions relate to Para­
graph A, which is set out in part, as follows: 

"All transactions involving real proper­
ty, made for or by any governmental 
bodies, excluding political subdivi­
sions of the State, must be approved by 
and recorded with the State Budget and 
Control Board. Upon approval of the 
transaction by the Budget and Control 
Board, there must be recorded simultane­
ously with the deed, a certificate of 
acceptance, which acknowledges the 
board's approval of the transaction. 
The county recording authority cannot 
accept for recording any deed not accom­
panied by a certificate of acceptance. 
The board may exempt a governmental 
body from the provisions of this subsec­
tion." 

In particular, you have inquired as to which agencies of gov­
ernment must be approved by the Budget and Control Board (Board). 
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The agencies are described by the statute as " ... any governmental 
bodies, excluding political subdivisions of the State .... n (empha­
sis added) The term "governmental body" is not defined therein ex­
cept that it is described, at least in part, by the use of the 
broadly inclusive word "any" and by the exclusion of only "political 
subdivisions". 

"Political subdivisions" is not defined in § 1-11'-65, but the 
term has been discussed in previous Opinions of this Office. See 
e.g. (February 21, 1985). For guidance, we may also refer to the 
description of ·the term "political subdivisions" in Art. X §14 of 
the Constitution concerning bonded indebtedness, which states that 
the term means " ... the counties of the State, the incorporated 
municipalities of the State and special purpose districts, includ­
ing special purpose districts which are located in more than one 
county or which are comprised of one or more counties." See 
Sutherland Statutory Construction, Vol. 2A §51.02. Therefore, 
those political bodies set forth in Art. X §14 are most probably 
excluded from the term "governmental bodies" in § 1-11-65. In 
addition, school districts should be excluded because they are 
deemed political subdivisions under South Carolina law. Ops. 
Atty. Gen. (February 23, 1983). 

Because political subdivisions are the only governmental enti­
ties expressly excluded from "any governmental bodies" under § 
1-11-65, the Legislature must have intended to include State level 
agencies and institutions and "any" other governmental bodies not 
constituting subdivisions. This conclusion is consistent with the 
Budget and Control Board's other duties with respect to the proper­
ty of State agencies and institutions. See e.g. §§ 1-11-110; 
10-1-130 and 10-7-10 of the Code. Accordingly, "(a]ll transac­
tions involving real property, made for or by any governmental 
bodies excluding political subdivisions of the State [such as coun­
ties, municipalities, school districts and special purpose dis­
tricts] must be approved by and recorded with the State Budget and 
Control Board." §1-11-65. 

As to the type of certificate required to be signed by the 
Board and the form of notice of Board exemption of a governmental 
body, those matters will have to be determined by the Board. I 
will inform you of any decision that the Board may make as to those 
matters. 

In conclusion, under § 1-11-65, a certificate of acceptance 
acknowledging the Board's approval of the transaction must be re­
corded with deeds involving real property transactions of governmen­
tal bodies not constituting political subdivisions such as coun-
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ties, municipalities, school districts and special purpose dis­
tricts are not required to have such a certificate. The Board may 
exempt covered governmental bodies from this provision. The form 
of the certificate to be used by the Board and the form of notice 
by the Board of exemption of a governmental body are matters .that 
will have to be determined within the discretion of the Board. If 
you have any questions, please let me know. 

truly, 

ith, Jr. 
Attorney General 

JESjr/jps 

BY: 

General 

Executive Assistant for Opinions 


