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T. TRAVIS MEDLOCK 
ATTORNEY GENERAL 

REMBERT C. DENNIS BUJLDING 

POST OFFICE BOX 11549 

COLUMBIA, S.C. 29211 

TELEPHONE: 803-734- 3970 

FAC SIMILE: 803·253·6283 

August 7, 1989 

The Honorable James Lee Foster 
Sheriff, Newberry County 
P. o. Box 247 
Newberry, South Carolina 29108 

Dear Sheriff Foster: 

You have requested an opinion from this Off ice as to two ques­
tions. First, may two of your officers, who were dismissed from the 
Academy but who also have not been employed for one year, "legally 
perform law enforcement duties until they pass the requirements 
mandated by law while still remaining in the one year time frame? 11 

Second, "[i)f they cannot perform duties of an officer, should they 
be reassigned to desk duty or be terminated?" I shall address these 
two questions separately. 

Based upon your letter, it is my understanding that these indi­
viduals were appointed as law enforcement officers prior to July 1, 
1989. As a result, they would be governed by S. c. Code § 23-23-40 
prior to its amendment by Act No. 60 of 1989. Such provision states: 

No law enforcement officer employed or appointed 
on or after January 1, 1972, by any public law 
enforcement agency in this State shall be empow­
ered or authorized to enforce the laws or ordi­
nances of this State or any political subdivi­
sion thereof unless he has, within one year 
after his date of appointment, successfully 
completed the minimum basic training require­
ments established pursuant to this article. 
Should any such person fail to successfully 
complete such basic training requirements within 
one year from his date of employment, he shall 
not perform any of the duties of a law enforce­
ment officer involving control or direction of 
members of the public or exercising the power of 
arrest until he has successfully completed such 
basic training requirements. He shall not be 
eligible for employment or appointment by any 
other agency in South Carolina as a law enforce­
ment officer, nor shall he be eligible for any 
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compensation by any law enforcement agency for 
services performed as an officer_!/ 

As amended by Act No. 60 of 1989 this statute now reads: 

No law enforcement officer employed or appointed 
on or after July 1, 1989, by any public law 
enforcement agency in this State is authorized 
to enforce the laws or ordinances of this State 
or any political subdivision thereof unless he 
has been certified as qualified by the council, 
except that any public law enforcement agency in 
this State may appoint or employ as a law en­
forcement officer, a person who is not certified 
if, within one year after the date of employment 
or appointment, the person secures certification 
from the council; provided, that if any public 
law enforcement agency employs or appoints as a 
law enforcement officer a person who is not 
certified, the person shall not perform any of 
the duties of a law enforcement officer involv­
ing the control or direction of members of the 
public or exercising the power of arrest until 
he has successfully completed a firearms qualifi­
cation program approved by the council; and 
provided, further, that within three working 
days of employment the council must be notified 
by a public l.aw enforcement agency that a person 
has been employed by that agency as a law en­
forcement officer, and within three working days 
of the notice the firearms qualification program 
as approved by the council must be provided to 
the newly hired personnel. If the firearms 
qualification program approved by the council is 
not available within three working days after re­
ceipt of the notice, then the public law enforce­
ment agency making the request for the firearms 
qualification program may employ the person to 
perform any of the duties of a law enforcement 
officer, including those involving the control 
and direction of members of the public and exer­
cising the powers of arrest. Should any such 
person fail to secure certification within one 
year from his date of employment, he may not 
perform any of the duties of a law enforcement 
officer involving control or direction of mem­
bers of the public or exercising the power of 
arrest until he has been certified. 
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In interpret:ing a statute, the primary purpose is to ascertain 
the intent of the legislature. State v. Martin, 293 s.c. 46, 358 
S.E.2d 697 (1987); Multi-Cinema, Ltd. v. South Carolina Tax 
Comm'n, 292 s.c. 411, 357 S.E.2d 6 (1987). Where a statute is 
clear and unambiguous, there is no room for construction and the 
terms of the statute must be given their literal meaning. Duke 
Power co. v. South Carolina Tax Comrn'n, 292 s.c. 64, 354 S.E.2d 902 
(1987). In construing a statute, words must be given their plain 
and ordinary meaning, without resort to subtle or forced construc­
tion for the purpose of limiting or expanding its operation. Wal­
ter v. Walter, 282 s.c. 165, 318 S.E.2d 14 (1984). The legislature 
is preswned to have fully understood the import of the words used in 
a statute and intended to use them in their ordinary and corrunon 
meaning, unless that meaning is vague and indefinite, or in their 
well-defined legal sense, if any. Powers v. Fidelity & Deposit Co. 
of Maryland, 180 s.c. 501, 186 S.E. 523 (1936). 

The language of Section 23-23-40 is clear and unambiguous. An 
officer has up to one year to be certified. 2/ During that one 
year 11 grace" period the officer is empowered to perform the duties 
of a law enforcement officer, unless the officer is otherwise dis­
qualified._]_/ 

Your second question deals with what actions you should take if 
an officer is not certified or otherwise exempted. This Office has 
consistently opined that the hiring and discharge of a deputy sher­
iff are matters solely within the prerogative of a sheriff. See: 
Opinions dated May 15, 1986, August 14, 1985 and January 24, 1985. 
Additionally, this Office has opined that since the office of sher­
iff is a constitutional office, it can be regulated only in a manner 
prescribed by the State Constitution. See: Article V, Section 24 
of the South Carolina Constitution. Therefore, the matter of reas­
signing such officers or terminating them remains a matter within 
your discretion. As noted, Section 23-23-40 provides: 

Should any such person fail to successfully 
complete such basic training requirements within 
one year from his date of employment, he shall 

2/ Section 23-23-40 provides that the South Carolina Law 
Enforcement Training Council may grant exceptions to the "one-year" 
rule under certain circumstances. These exceptions remain under the 
new amendment to such provision. 

_]_/ As noted, under the amended Section 23-23-40 an individu­
al may not perform law enforcement duties "involving the control or 
direction of members of the public or exercising the power of ar­
rest" until he has successfully completed the referenced firearms 
program unless otherwise exempted. 
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not perform any of the duties of a law enforce­
ment officer involving control or direction of 
members of the public or exercising the power of 
arrest until he has successfully completed such 
basic training requirements. He shall not be 
eligible for employment or appointment by any 
other agency in South Carolina as a law enforce­
ment officer, nor shall he be eligible for any 
compensation by any law enforcement agency for 
services performed as an officer 

This language is clear and unambiguous. 

Thus, while the sheriff has absolute authority as to the hiring 
and discharge of a deputy sheriff, s.c. Code § 23-23-40 provides 
that the deputy must be certified (or otherwise exempted) to have 
law enforcement authority. 

I hope the above information is helpful to you. 

yyours,~~ ,,.-; 

Charles W. Gambrell, Jr. '-(~ 
Deputy Attorney General 

CWGJr/an 

b AND APPROVED BY: 

s 
Attorney General 

/W;Ll).CNJL 
Robert D. Cook 
Executive Assistant for Opinions 


