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SYLLABUS: The enclosed letter contains the general law regarding 
the questions you have raised. However, it must be noted 
that there are remedies available to non-resident recipi­
ents of municipal services who must pay higher rates for 
services than rates imposed on city residents. As a legis­
lator, you would be in a position to introduce legislation 
to equalize rates charged to all recipients of a municipal­
ity's services; a lawsuit to challenge the rates, annexa­
tion into the city, creation of a special tax district in 
some parts of the county, and other avenues of relief are 
options potentially available to non-residents aggrieved 
by imposition of higher rates. 

TO: The Honorable Roland s. Corning 
Member, House of Representatives 

FROM: Patricia D. Petway 
Assistant Attorney General 
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July 17, 1989 

The Honorable Roland s. Corning 
Member, House of Representatives 
Post Off ice Box 2805 
Columbia, South Carolina 29202 

Dear Representative Corning: 

You have asked that this Office address several questions with 
respect to the City of Columbia providing water and sewer services 
to non-residents of the City: 

1. 

2. 

3. 

Background 

Whether rates for services to 
customers must be the same 
resident customers. 

non-resident 
as rates for 

Whether generation of revenues provided by 
imposing higher rates on non-resident cus­
tomers may be considered taxation without 
representation. 

Whether the City of Columbia is restricted 
in the manner in which it may expend the 
revenues so generated. 

Section 5-7-60 of the Code of Laws of South Carolina (1976) 
provides the following with respect to a municipality providing 
services outside the municipal boundaries: 

Any municipality may perform any of its 
functions, furnish any of its services, except 
services of police officers, and make charges 
therefor and may participate in the financing 
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thereof in areas outside the corporate limits of 
such municipality by contract with any individ­
ual, corporation, state or political subdivision 
or agency thereof or with the United States 
Government or any agency thereof, subject always 
to the general law and Constitution of this 
State regarding such matters ..... [Emphasis 
added.) 

Thus, the extension of services such as water and sewer services to 
areas outside the corporate limits of a municipality is accomplished 
by contract between the municipality and the party to be served. 
The services are paid for by charges, according to the statute; no 
taxes are levied on these non-resident recipients of services. 
See Ops. Atty. Gen. Nos. 86-83 and 86-126 (copies enclosed}. 

Extending and Financing Such Services 

There is more than one way to extend and provide financing for 
water and sewer services extraterritorially by a municipality. 
Ops. Atty. Gen. dated August 9, 1988 and October 6, 1988. For 
example, Sections 5-31-1510 et seg. of the Code authorize the 
extension of water and sewer services to non-residents._1./ Sec­
tion 5-31-1510 specifically provides: 

Upon the written request of any property 
owner requesting the city or town to extend to 
him water and sewer service and agreeing to pay 
the cost thereof the city or town may provide 
such service and levy an assessment against the 
property of the owner so requesting such service 
for the costs thereof. __ ]/ 

_1./ It is our understanding that this is not the mechanism 
by which the City of Columbia has provided water and sewer services 
to non-resident customers. 

. -1:_1 An assessment is a charge placed on property to be 
nenefited by a proposed improvement. If there is no benefit to the 
nroperty, the charge is a tax. Casey v. Richland County Council, 

82 s.c. 387, 320 S.E.2d 443 (1984); Robinson v. Richland County 
~ouncil, 293 S.C. 27, 358 S.E.2d 392 (1987). The assessment would 
also be distinguished from a monthly user fee or service charge. 
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Further, Section 5-31-1530 provides: 

Any incorporated city or town of this State 
may provide by ordinance for the payment of the 
costs of extending its water and sewer system to 
any property owner as herein provided. 

Assessments constitute a lien on ~roperty and so remain for five 
years unless satisfied sooner. See Section 5-31-1560. Additional­
ly, Section 5-31-1590 requires that 

[t]he amounts of money raised by such as­
sessments shall constitute and be kept as a 
separate fund, to be used for the purpose for 
which it was raised. 

None of these statutes refers to setting rates for either resident 
or non-resident recipients of services, however. 

Another means of extending water and sewer services 
extraterritorially and providing financing therefor is the Revenue 
Bond Act for Utilities, Sections 6-21-10 et seq. of the Code. A 
review of these statutes reveals several which permit the municipali­
ty to set rates: Sections 6-21-390, 6-21-400, and 6-21-410 in par­
ticular. No distinction appears to be made with respect to resident 
or non-resident customers in the establishment of rates. 

Yet another statute 
municipal water services 
provides the following: 

which permits non-residents to receive 
is Section 5-31-1910 of the Code, which 

Any city in this State owning a water 
plant may, enter into a contract with 

any person without the corporate limits of such 
city but contiguous thereto to furnish such 
person ... water from such water plant of 
such city and may furnish such water 
upon such terms, rates and charges as may be 
fixed by the contract or agreement between the 
parties in this behalf, ... when in the judgment 
of the city ... council it is for the best inter­
est of the municipality so to do. 

This statute has been construed in cases such as Childs v. City of 
Columbia, 87 S.C. 566, 70 S.E. 296 (1911) and Sossamon v. Greater 
Gaffney Metropolitan Utilities Area, 236 s.c. 173, 113 S.E.2d 534 
(1960). This statute and these cases were construed in Opinion 
No. 4246, dated February 5, 1976, a copy of which is enclosed; the 
conclusion reached in that opinion was that a non-resident purchaser 
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of water from a municipality would have only those rights set forth 
or necessarily implied from the contract to sell and furnish water, 
and further that the non-resident has no rights beyond those in the 
contract. The opinion, relying upon Sossamon, noted that "a prof­
it could be realized by the municipality in the sale of water to 
nonresidents." 

Section 5-7-30 of the Code, which is the general grant of power 
conferred upon municipalities, provides: 

Each municipality of the State may 
enact regulations, resolutions, and ordinances, 
not inconsistent with the Constitution and gener­
al law of this State, including the exercise of 
powers in relation to roads, streets, markets, 
law enforcement, health, and order in the munici­
pality or respecting any subject which appears 
to it necessary and proper for the security, 
general welfare, and convenience of the munici­
pality or for preserving health, peace, order, 
and good government in it, including the authori­
ty to levy and collect taxes on real and person­
al property and as otherwise authorized in this 
section, make assessments, and establish uniform 
service charges relating to them .... 

The phrase "uniform service charges" has apparently not been con­
strued by either this State's courts or by the Attorney General in a 
previous opinion. The scope of uniformity would most probably be 
within the municipality, as all powers to be exercised by the munici­
pality as specified in Section 5-7-30 may be exercised only within 
the municipality (i.e., abating nuisances, levying business license 
taxes, granting franchises for using public streets, and the like). 
Extraterritorial provision of services or exercise of municipal 
functions, for which non-residents are not taxed, are governed by 
other statutes such as Sections 5-7-60 and 5-7-110._]./ 

It thus appears that the establishment of higher rates or charg­
es for the provision of water or sewer services to non-resident 
customers is not covered by statute but is instead a matter of con­
tract. This Office has advised previously that a municipality has 
considerable discretion in entering into contracts to provide its 
services to persons residing outside municipal boundaries. QE.:_ 
Atty. Gen. No. 86-126. As noted therein, the use of the term 
"may" in Section 5-7-60 "indicates that extra-territorial provision 
of services by a municipality, by contract with an individual, is 

3/ A challenge on 
addressed infra, with 
tions. 

the basis of equal protection will be 
taxation without representation considera-
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within the discretion of the municipality." The setting of rates 
thus appears to be within the discretion of the municipality, as 
well; we have identified no authority which requires city residents 
and non-residents to be charged the same rates. See also Opinion 
No. 4246. 

Proprietary Functions 

Various legal authorities have declared that a municipality, in 
operating municipal utilities, acts in a proprietary rather than 
governmental capacity. See cases cited in 56 Am.Jur.2d Municipal­
ities, etc. § 568; 12 McQuillin, Municipal Corporations, § 
35.35; and Green v. City of Rock Hill, 149 S.C. 234, 147 S.E. 346 
(1929). As stated in McQuillin, "The general rule is that a munici­
pality, in constructing or in operating its municipal [utility] 
plant, acts in a business, proprietary, or individual capacity rath­
er than in a legislative or governmental capacity; this is particu­
larly true where it operates the service or utility outside its 
territorial limits." Id. That section continues: 

A city may promulgate ordinances relating 
to utilities specifically providing for the 
extension of such services beyond the municipali­
ty's limits .... Under these circumstances the 
city council has the sole authority to determine 
public policy relative to the extension of such 
services. Therefore, surplus water may be sold 
to those living outside the limits of the munici­
pality if a series of ordinances has been enact­
ed allowing the extension of utility service 
outside the city .... 

McQuillin further states in § 35.35g that "a municipality constitu­
tionally empowerd to provide water extraterritorially at its discre­
tion has been deemed to have full power to determine the policy in 
regard thereto, restricted only by pertinent constitutional and 
statutory restrictions .... " 

Thus, authorities on municipal law have also recognized the 
latitude which a municipality has in providing services such as 
water and sewer services, in its proprietary capacity, on an 
extraterritorial basis. See also Childs v. City of Columbia and 
Sossamon v. Greater Gaffney- Metropolitan Utilities Area, both 
supra. 

Constitutional Concerns 

The most corrunon challenge to the system of extraterritorial 
extension of services has been that of taxation without representa­
tion; equal protection concerns have also been raised. However, it 
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appears that challenges on these grounds have not generally been suc­
cessful. See cases collected in "The Constitutionality of the 
Exercise or-Extraterritorial Powers By Municipalities," 45 U. Chica­
go L. Rev. 151 (1977). It would appear, at least facially, that 
since no taxes are being imposed on owners of real property outside 
the municipality, there is no taxation without representation. 
Cf., City of Prichard v. Richardson, 17 So.2d 451 (Ala. 1944); 
Atlantic Oil Co., Inc. v. Town of Steele, 214 So.2d 331 (Ala. 
1968). In Op. Atty. Gen. No. 86-83, this Office examined a situa­
tion in which non-residents were being served by the City of Laurens 
commission of Public Works, paying for water, sewer, and gas servic­
es though not being taxed. That opinion noted that, at least facial­
ly, no taxation without representation was occurring since no taxes 
were being levied. 

To determine whether the service charges imposed upon non-resi­
dents may amount to a tax in a respect other than on the face of it 
would require fact-finding and thus would be beyond the scope of an 
opinion of this Office. Op. Atty. Gen. dated December 9, 1983. 
Such would be within the province of the courts or other appropriate 
fact-finding body. 

Use of Revenues 

Certain statutes governing the use of monies relative to extend­
ing water and sewer services may be found within the Code. For 
instance, Section 5-31-1590 requires that the "amounts of money 
raised by such assessments shall constitute and be kept as a sepa­
rate fund, to be used for the purpose for which it was raised." 
Section 5-31-1530, cited supra, makes it clear that the assessment 
is the cost of extending the water and sewer system to the property 
owner. Use of monies generated by the user fees or service charges 
is not governed by these statutes. 

If bonds have been issued under Section 6-21-10 et seq. of 
the Code, certain provisions therein would require that the rates of 
service be set to reflect the payment of the interest and principal 
of such bonds. See Section 6-21-390. In particular, Section 
6-21-440 requires-----Segregation of gross revenues of the system into 
several funds: the "bond and interest redemption fund," "operation 
and maintenance fund," "depreciation fund," and "contingent fund." 
That section finally provides: "Any surplus revenues thereafter 
remaining shall be disposed of by the governing body of the borrower 
[the municipality) as it may determine from time to time to be for 
the best interest of the borrower." Thus, there is some latitude 
for the use of these revenues, assuming that all required funds have 
been adequately funded as required, if water and sewer services are 
provided by the Revenue Bond Act for Utilities, subject to whatever 
general law may be applicable (if any exists). City of Spartanburg 
v. Blalock, 223 S.C. 252, 75 S.E.2d 360 (1953). 
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There may be other relevant statutes, but none has been located 
by this Off ice as yet. In addition, a given municipality may have 
put certain restrictions on use of its revenues by an ordinance 
relative thereto. This Office would, of course, have no knowledge 
of the existence of such an ordinance. Further, if such an ordi­
nance did exist, it would be subject to modification as the munici­
pal council should see fit. 

Further Considerations 

Because policy and contractual questions would appear to be the 
controlling factors in establishing rates to be charged to non-resi­
dents for the provision of water services, as discussed above, the 
specific question you raised about charging non-residents in north­
eastern Richland County a higher rate to extend sewer lines in south­
eastern Richland County has not been addressed. Further, how the 
revenues thus raised are to be used (to be put in the general fund 
or to be held for expansion of the water and sewer systems) appears 
to be a question of fact which must be decided before other ques­
tions, such as whether a tax has been imposed on non-residents, may 
be decided. This determination must necessarily be made by the 
courts of this State. 

Conclusions 

Section 5-7-60 of the Code of Laws of South Carolina (1976) 
makes it clear that provision of municipal services to non-residents 
is a matter of contract. This Office has advised that a municipali­
ty has considerable discretion in entering into such contracts. 
See Ops. Atty. Gen. Nos. 4246, 86-83 and 86-126 and cases such 
as Childs v. City of Columbia and Sossamon v. Greater Gaffney 
Metropolitan Utilities Area, both supra. Taxation without repre­
sentation would not result, at least facially, since no taxes are 
being levied on the non-residents; instead, the recipients of servic­
es would pay user fees or services charges (or whatever other name 
they may be called}. Op. Atty. Gen. No. 86-126. Thus, provision 
of such services and imposition of rates therefor becomes a question 
of policy rather than a question of law which may be addressed by an 
opinion of this Office. How revenues may be used may or may not be 
addressed by statute, depending on the funding mechanism, establish­
ment of a sinking fund, and so forth. Resolution of your taxation 
questions may ultimately reside with the courts of this State. 

In advising you that policy considerations rather than legal 
questions are involved in this situation, we are mindful of the 
concerns expressed by Richland County Council and others as to the 
burden that higher rates will be to some non-residents; however, we 
are also aware of the realities of the market-place. Those so af­
fected are not without a remedy: introduction of legislation in the 
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General Assembly to equalize rates charged to residents and non­
ci ty residents is one possibility; establishment of a special tax 
district to provide these services in the unincorporated area of the 
county is another possibility. Non-residents might wish to chal­
lenge imposition of the higher rates as imposition of a tax (though 
such is not a tax on its face), for example. Annexation into the 
municipality by contiguous property owners would be another alterna­
tive, among others. Making factual findings as to appropriate use 
of the revenues may well be required to resolve any constitutional 
issues, as well. 

In conclusion, the questions you have raised appear to be more 
matters of policy and contract, rather than questions of law, to be 
worked out between the City of Columbia and the non-resident recipi­
ents of municipal services. Aggrieved non-resident recipients of 
such services might wish to consider the various alternatives avail­
able to them if their dissatisfaction with the City of Columbia 
continues. _!/ 

With kindest regards, I am 

PDP/an 
Enclosures 

REVIEWED AND APPROVED BY: 

Sincerely, 

Patricia D. Petway 
Assistant Attorney General 

Executive Assistant for Opinions 

4/ This Office has not consulted with the City of Columbia 
in the preparation of this Opinion. There are undoubtedly many 
facts which are unknown to this Office which would be of great value 
in fully resolving these questions; however, fact-finding is not a 
function of this Office. Further, development of facts would then 
perhaps dictate which, if any, statutes are to be followed. Thus, 
of necessity, this Opinion can comment only on general legal princi­
ples. 


