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T. mAVIS MEDLOCK 
ATTORNEY GENERAL 

@ffi.ee of t~e ~futrneu (li)eueral 

REMBERT C DENNIS BUILDINC; 
POST OFF ICE BOX 11549 

COLUMBIA, SC. 29211 
TELEPHONE 803 734 3660 

September 29, 1989 

The Honorable Alex Harvin, III 
The Majority Leader Emeritus 
House of Representatives 
P. 0. Box 266 
Summerton, South Carolina 29148 

Dear Representative Harvin: 

Your letter of September 11, 1989 to Attorney General 
Medlock has been referred to me for response. In that 
letter, you ask the following questions: 

( 1) Does the Commissioner of Insurance have the 
statutory authority to disapprove a health insurance policy 
form filing which represents a new generation of major 
medical product on any other grounds than the standards set 
forth in Section 38-71-310? 

(2) More specifically, does the Commissioner of 
Insurance have the statutory authority to disapprove a new 
health insurance policy filing which (1) represents a new 
generation of a previously approved product and (2) meets 
all the standards set forth in Section 38-71-310 on the 
grounds that the new policy is comparable to the old policy? 

It appears that the questions which you have asked may 
be more saliently posed as follows: 

(1) What statutes 
Commissioner to approve 
policy forms? 

control the authority of the 
or disapprove heal th insurance 

(2) Whether the Commissioner has the authority to 
disapprove a health insurance policy form on the grounds 
that the underlying policy is not really a "new" policy or 
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product but, rather, is comparable to an "old" policy or 
product? 

Firstly, the Commissioner's authority for the approval 
of health insurance policy forms appears to be prescribed by 
the provisions of 1976 S. C. Code, Section 38-71-310, as 
amended. Health insurance policy forms which do not meet 
the requirements set forth in that statute, may be 
disapproved by the Commissioner. The most recent version of 
that statute, approved by the Governor on May 22, 1989, may 
be found in 1989 Acts and Joint Resolutions, Advance Sheet 
No. 2, p. 210. 

Secondly, Section 38-71-310, in pertinent part, 
unambiguously provides that "no policy .... may be issued or 
delivered in this State .... untrl a copy of its form has been 
filed with and approved by the Commissioner .... " (emphasis 
supplied). The provisions of that statute make no 
distinction between "old" and "new" policies. Nor do they 
empower the Commissioner to classify a policy as "old" or 
"new" based on the degree of difference between the terms of 
the policy form before the Commissioner and a previously 
approved policy form. 

Significantly, Section 38-71-520(1), CODE, defines a 
"form" as "policies, contracts, riders, endorsements, and 
applications as provided in Section 38-71-310." (emphasis 
supplied). Section 38-71-520 (3), CODE, states that a 
"policy" means the entire contract between the insurer and 
insured .... " (emphasis supplied). 

In light of these definitions, it seems clear that if 
an insurer intends to issue in this State a policy, the 
entire provisions of which have not been approved by the 
Commissioner pursuant to a previous policy form filing, the 
insurer must first file with the Commissioner a copy of a 
policy form for that policy. When the policy form is filed, 
the Commissioner may approve or disapprove it in accordance 
with the requirements of Section 38-71-310. 

Accordingly, and in conclusion, we would respond to 
your inquiries in the following manner: 

(1) The Commissioner's authority to approve or 
disapprove a heal th insurance policy form is prescribed, 
exclusively, by Section 38-71-310, CODE. 
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(2) Section 38-71-310, CODE, does not authorize the 
classification of a policy as "old" or "new" based upon the 
similarity of its provisions to those of a previously 
approved policy. Consequently, where the entire provisions 
of a policy have not previously been approved, an insurer 
which intends to issue or deliver that policy in this State, 
must first submit to the Commissioner a policy form for that 
policy. Upon the filing of the policy form, the 
Commissioner may approve or disapprove it in accordance with 
the requirements of Section 38-71-310. 

This Office does not have before it the provisions of 
any policy proposed for issuance or delivery in this State. 
Therefore, no attempt is made by this opinion to comment on 
whether any such policy would meet the requirements of 
Section 38-71-310, CODE. 

I trust that you will find the foregoing information to 
be responsive to your concerns. 

Please advise me if I may be of any further assistance. 

WEJ/fc 

Very truly yours, 

(;[};li>wtl YJ-&ns~ 
Wilbur E. Johnson 
Assistant Attorney General 

General 

Executive Assistant for Opinions 


