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Dear Mr. Black: 

By your letter of August 30, 1989 on behalf of the Town Council 
of Jefferson, you have asked for the opinion of this Office as to 
whether an ordinance adopted by Town Council with respect to the 
abatement of unsafe buildings may be in conflict with the South 
Carolina Code of Laws. You have indicated that Town Council adopted 
by reference the Standard Unsafe Building Abatement Code pursuant to 
Section 6-9-10 et seq. of the Code. However, Section 23-9-150 et 
seq. gives certain enforcement powers to the State Fire Marshal 
with respect to unsafe buildings. Your Town Attorney has concurred 
with your position that the ordinance does not conflict with state 
law. 

You have also advised that the Abatement Code requires a Board 
of Adjustments and Appeals to be established, to be composed of" ... 
one engineer, one architect, and three members at large from the 
construction industry." You advise that the Town's population is 
small and that the Town may not have those professionals among its 
populace. You indicate that the Town has amended the code by re­
scinding that one sentence. You feel that you are on safe ground 
and have asked our opinion on so doing. 

Section 6-9-10 of the Code of Laws of South Carolina (1988 Cum. 
Supp.) provides in relevant part that the governing bodies of incor­
porated municipalities and counties may adopt 

building, housing, electrical, plumbing, and gas 
codes relating to the construction, livability, 
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sanitation, erection, equipment, alteration, 
repair, occupancy, or removal of buildings and 
structures located within its jurisdiction and 
promulgate regulations to implement the codes. 

The codes and regulations may only be adopt­
ed by reference to national, regional, or model 
codes listed in §6-9-60 and to certain special 
provisions approved by the South Carolina Build­
ing Code Council .... 

Section 6-9-60 provides in relevant part that 
Municipalities or counties are authorized to 

adopt by reference only the latest editions of 
the following nationally known codes for regula­
tion of construction within their respective 
jurisdictions: Standard Building Code, Standard 
Housing Code, Standard Gas Code, Standard Plumb­
ing Code, Standard One and Two Family Dwelling 
Code, Standard Mechanical Code, Standard Fire 
Protection Code, Standard Swimming Pool Code, 
Standard Excavation and Grading Code, National 
Electrical Code, and National Fire Protection 
Association Gas Codes. [Emphasis added.] 

Since the purpose of adopting the Standard Unsafe Building Abatement 
Code is to remove unsafe buildings within the corporate limits of 
the Town rather than to regulate construction within the Town, it is 
of no moment that the Standard Unsafe Building Abatement Code is not 
listed in Section 6-9-60. The fact that it is a nationally recog­
nized code from the Southern Building Code Congress is sufficient to 
permit its adoption by reference under Section 6-9-10 of the Code. 
The Town of Jefferson would accomplish this Ordinance No. 64, a 
draft of which you enclosed with your letter. 

This Off ice does not have a copy of the Standard Unsafe Build­
ing Abatement Code to review the particular provisions under review 
but understands that the Code provides that certain officials of the 
adopting municipality take certain actions with respect to enforce­
ment of the Code, particularly a "Building Official." Within the 
South Carolina Code, however, the State Fire Marshal is charged with 
certain responsibilities concerning the demolition or repair of 
certain unsafe buildings, and you inquire as to any conflict of 
these duties with the Standard Code. 

Section 23-9-150 et seq. provides a procedure for procuring 
the repair or demolition of unsafe buildings. Section 23-9-150 
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states its applicability: "All buildings or structures referred to 
in § 23-9-40, except single-family dwellings, duplexes or one-story 
rooming houses, which are unsafe" or meet other specified unsatisfac­
tory conditions are covered by these procedures. The buildings or 
structures referred to in Section 23-9-40(e) include: "factories, 
asylums, hospitals, churches, schools, halls, theaters, amphithea­
ters and all other places in which numbers of persons work, live or 
congregate from time to time for any purpose." As to those listed 
places, the State Fire Marshal is given the authority by Section 
23-9-150 to enforce the statutes as to unsafe buildings. 

When interpreting statutes or ordinances, it is the primary 
function of the courts and this Off ice to ascertain and give effect 
to legislative intent if at all possible. Bankers Trust of South 
Carolina v. Bruce, 275 s.c. 35, 267 S.E.2d 424 (1980). Words used 
in a statute or ordinance will be given their plain and ordinary 
meanings. Worthington v. Belcher, 274 s. c. 366, 264 S.E.2d 148 
(1980). Legislative acts relating to the same subject matter must 
be construed together and effect given to both if possible. Gordon 
v. Bell, 116 s.- c. 466, 108 s. E. 186 (1921). In case of conflict 
between a municipal ordinance and the state constitution or general 
law, the latter will supersede the former. Central Realty Corp. v. 
Allison, 218 s. c. 435, 63 S.E.2d 153 (1951). 

It is possible to construe both the proposed ordinance and the 
statutes relative to the State Fire Marshal together, effectuating 
both without conflict. The duties of the State Fire Marshal would 
involve unsafe buildings in these categories: factories, asylums, 
hospitals, churches, schools, halls, theaters, amphitheaters, and 
"all other places in which numbers of persons work, live or congre­
gate from time to time for any purpose.u Section 23-9-40(e) of the 
Code. Whenever a statute contains a list of items to which a stat­
ute is applicable, those items not listed are deemed not to be in­
cluded. Home Building & Loan Ass'n v. City of Spartanburg, 185 s. 
c. 313, 194 S. E. 139 (1938). Thus, the State Fire Marshal would 
not undertake the statutory procedures for repairing or demolishing 
unsafe buildings for those categories of buildings not listed. 
Further, Section 23-9-150 specifically excludes single-family dwell­
ings, duplexes, or one-story rooming houses. The Town of Jefferson 
could therefore adopt an ordinance specifying procedures to be fol­
lowed within the Town to have repaired or demolished unsafe build­
ings other than those over which the State Fire Marshal would have 
jurisdiction. We agree with you and the Town Attorney that the 
ordinance would not conflict with state law in that respect. 

You have advised that you have contacted the State Fire Mar­
shal's office about this matter and were advised that the State Fire 
Marshal leaves matters relative to the abatement of unsafe 
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buildings at the local level, to local authorities inasmuch as he 
has a limited staff and localized statewide enforcement would be 
impractical. From that perspective, adoption of an ordinance to 
abate unsafe buildings at the local level would extend and enhance 
the protection of public health and safety by complementing the 
abatement procedures currently available through the State Fire 
Marshal's office. 

Your second question involved an adaptation of the Standard 
Unsafe Building Abatement Code to fulfill the needs of the Town of 
Jefferson insofar as the composition of the Board of Adjustments and 
Appeal is concerned. It appears that such is permissible. lA 
Sutherland Statutory Construction 729 (1985 Revision). Because 
the code in question is not one listed in Section 6-9-60 of the Code 
relating to construction of buildings, this would not be a change 
requiring the approval of the South Carolina Building Code council. 
Thus, we concur with the conclusion reached by you and the Town 
Attorney. 

We trust that the foregoing has satisfactorily responded to 
your inquiry. Please advise if clarification or additional assis­
tance should be needed. With kindest regards, I am 

PDP/nnw 

REVIEWED AND APPROVED BY: 

RobeU~t~'~ 
Executive Assistant for Opinions 

Sincerely, 

PcetUUCJ,_,, ,,(), Afwtr. ';/ 
Patricia D. Petway 
Assistant Attorney General 


