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T. TRAVIS MEDLOCK 
ATTORNEY GENERAL 

Michael T. Rose, Senator 

REMBERT C. DENNIS BUILDING 

POST OFFICE BOX 11549 

COLUMBIA, SC 29211 

TEUPHONE: WJJ 734 3970 

FACSIMILE: WJJ 253 6283 

September 1, 1989 

The Senate of South Carolina 
314 Chessington Circle 
Summerville, South Carolina 29485 

Dear Senator Rose: 

0.5 -3 7 7 0 -,l i.:> ~ IJ~ 

In a letter to this Off ice you requested an opinion as to wheth­
er Section 20-7-600(d) of the Code which prohibits secure confine­
ment of juvenile status offenders also applies to law enforcement 
lockups or holding cells.1/ Such question is raised in response 
to the mandate of the-Juvenile Justice and Delinquency Prevention 
Act of 1974, as amended which states in part: 

... juveniles who are charged with 
committed offenses that would not 
committed by an adult or offenses 

or who have 
be criminal if 
which do not 

constitute violations of valid court orders, or 
such nonoffenders as dependent or neglected chil­
dren, shall not be placed in secure detention 
facilities or secure correctional facilities .... 

42 U.S.C. §5633(a) (12) (A). 
means 

The term "secure detention facility" 

1/ The term "status offense" is defined by Section 20-7-30(6) of 
the Code as" ... any offense which would not be a misdemeanor or 
felony if committed by an adult, such as, but not limited to, incor­
rigibility (beyond the control of parents), truancy, running away, 
playing or loitering in a billiard room, playing a pinball machine 
or gaining admission to a theatre by false identification." 
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... any public or private residential facility 
which (A) includes construction fixtures 
designed to physically restrict the movements and 
activities of juveniles or other individuals held 
in lawful custody in such facility; and (B) is 
used for the temporary placement of any juvenile 
who is accused of having committed an offense, of 
any nonoffender, or of any other individual ac­
cused of having committed a criminal offense. 

42 u.s.c. §5603(12). The term "secure correctional facility" means 

... any public or private residential facility 
which (A) includes construction fixtures 
designed to physically restrict the movements and 
activities of juveniles or other individuals held 
in lawful custody in such facility; and (B) is 
used for the placement, after adjudication and 
disposition, of any juvenile who has been adjudi­
cated as having committed an offense, any 
nonoffender, or any other individual convicted of 
a criminal offense; ... 

42 u.s.c. §5603(13). 

Section 20-7-600(d) states in part: 

(a)fter January 1, 1982, a child who is taken 
into custody because of a violation of law which 
would not be a criminal offense under the laws of 
this State if committed by an adult must not be 
placed in a detention facility ... 

However, another provision contained in the same statute as subsec­
tion (c) states as follows: 

(c) (n)o child may be transported in any police 
vehicle which also contains adults under arrest. 
No child at any time may be placed in a jail or 
other place of detention for adults but must be 
placed in a room or ward entirely separate from 
adults. (emphasis added) 

All provisions of a statute must be read in pari materia 
with one another and harmonized together. First Presbvterian 
Church of York v. York Depository, 203 S.C. 410, 275 E.2d 573 
(1943) When subsections (c) and (d) are indeed read together, it is 
evident that the intent of the General Assembly was to insure that 
juvenile offenders not be integrated with the adult prison popula­
tion; there is, on the other hand, no evidenced intent by the Legis­
lature that juvenile offenders could not be physically secured by 
temporary placement in a holding cell. 
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It should first be noted that subsection (c) emphasized that no 
child may be "placed" in a "jail or other place of detention", but 
instead must be "placed" in a "room or ward" entirely separate from 
adults. Subsection (d) provides that status offenders must not be 
"placed" in a "detention facility". Interestingly, both provisions 
use the word "place" or "placed" throughout; subsection (c) uses 
that word in the context of securing juveniles in a jail or other 
"place of detention". Thus, the term "detention facility" as used 
in subsection (d) appears to be defined by subsection (c), i.e. as a 
"jail or other place of detention". By comparison the "placement" 
of juveniles in a "room or ward" is expressly permitted by subsec­
tion (c). In short, reading subsections (c) and (d) together, it 
appears that the General Assembly forbade placement of juveniles in 
a "jail or other detention facility" typically used to incarcerate 
adults, but did not prohibit, and expressly permitted, the temporary 
securing of status offenders in a "room or ward", so long as such 
confinement does not house them together with adults in a "detention 
facility". 

Our reading of these provisions is supported by an opinion of 
the Kentucky Attorney General, dated February 10, 1981. This opin­
ion dealt with the question of compliance with an order of a judge 
for the placement of a juvenile taken into custody into a "detention 
facility". The juvenile had merely been placed in a holding cell at 
police headquarters. The opinion concluded that such action did not 
constitute compliance with the judge 1 s order because the holding 
cell was not a "detention facility" in the ordinary sense of the 
word. The Kentucky Attorney General stated: 

... an order of the court directing that the child 
be placed in detention may be properly executed 
only by delivering the child to the detention 
facility. Simply taking the child to the station 
and placing him or her in a holding cell does not 
constitute proper execution of the order. 

This reasoning fully supports our reading of subsections (c) and (d) 
together to the effect that placing a child in a holding cell or 
secure "room or ward" is not at all inconsistent with the prohibi­
tion in subsection (d) that a status offender may not be placed in a 
.. detention facility". 

CONCLUSION 

In conclusion, in light of the provisions of Section 20-7-
600 ( c) and (d), we are unable to conclude that the General Assembly 
intended to prohibit the confinement in a law enforcement lockup or 
holding cell of juveniles taken into custody for a status offense. 
Of course, legislation could be introduced by you to prohibit such 
confinement if such is desired. 
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We would add, however, that we do not believe our interpreta­
tion is inconsistent with 42 U.S.C. Section 5633. The original 
intent of this provision was clearly aimed at "reducing commitments 
of juveniles to correctional facilities" as well as not detaining or 
confining them in ''any institution in which they have regular con­
tact with alleged or adjudicated adult criminals." Congressional 
and Administrative News, 1974, p. 5325. Moreover, Section 5633 
(c)(2) states that eligibility for funding by a state is based in 
part on removing a percentage of juveniles from "jails and lockups 
for adults." (Emphasis added). Subsection (c)(4) explicitly 
states that a state has demonstrated substantial compliance with the 
Act by showing that it has: 

(A) removed all juvenile status offenders and nonoffenders 
from jails and lockups for adults; 
(B) made meaningful progress in removing other juveniles from 
jails and lockups for adults -----(emphasis added) 

Implicit in this language is that a lockup for juveniles is permit­
ted. Finally, we would note that the terms "secure detention facili­
ty" and "secure correctional facility" are both defined as "any 
public or private residential facility .... " A "residential facili­
ty", of course, is designed as a place of abode for someone over a 
period of time of some duration. See, Penn Central Co. v. John-

Ii son, 300 N.Y.S. 2d 202. A temporary lockup for a juvenile does not 
• appear to constitute a "residential facility" as that term is used 

in the federal law. 
f 

l 
~ Again, all of these federal provisions appear to be consistent 

with South Carolina's law as contained in Section 20-7-600(c) and 
~ (d). Juvenile status offenders cannot be incarcerated with adults 
lin jails or lockups which have adults, but that is not to say, howev­

er, that status offenders may not be detained in rooms or wards or 
lockups where no adult prisoners are present. 

South Carolina's law has been on the books since at least 1981 
and, to our knowledge, has never been deemed inconsistent with feder­
al law. We believe our interpretation, that juvenile status offend­
ers may be detained at a police station in a lockup facility, so 
long as not together with adults, is consistent with federal law. 
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With best wishes, I am 

CHR/nnw 

REVIEWED AND APPROVED BY: 

Robert D. Cook 
Executive Assistant for Opinions 

Very truly yours, 

Ct~¥-f /2rL~~..__ 
Charles H. Richardson 
Assistant Attorney General 


