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THE STATE OF SOUTH CAROLINA 

OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL 

COLUMBIA 

OPINION NO. October 27, 1989 

Taxation and Revenue - Homestead Exemption. 
Substitution of a Mobile Home. 

SUBJECT: 

SYLLABUS: 

TO: 

FROM: 

A new application for the homestead exemption 
is not required to continue the exemption 
when the mobile home of a person qualified 
and receiving the exemption is replaced by 
another mobile home. 

Honorable Irene Rudnick 
Member, House of Representatives 
District No. 81 

Joe L. Allen, Jr.~ 
Chief Deputy Attof:'ri~y General 

QUESTION: A person is qualified and receiving the home­
stead exemption for his "dwelling place" that consist of 
land and a mobile home, which was moved from the land in 
1988. A new or different mobile home was immediately put in 
place of the one removed. The question is whether a new 
application for the homestead exemption is required. 

APPLICABLE LAW: Sections 12-37-250 and 12-37-255, Code of 
Laws of South Carolina, 1976. 

DISCUSSION: 

Section 12-37-250 grants an exemption for property taxation 
of up to $20,000 of a person's dwelling place when such 
person is sixty-five years of age, blind or totally and 
permanently disabled. Other conditions for the exemption 
must be met. The language requiring an application provides 
that: 

" . . The exemption may not be granted 
unless such persons or their agents 
make written application therefor on or 
before July fifteenth of the tax year 
in which the exemption is claimed . . 
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Section 12-37-255 provides in part that: 
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"When the homestead exemption is ini­
tially granted pursuant to Section 
12-37-250 of the 1976 Code it shall 
continue to be effective for successive 
years in which the ownership of the 
homestead or the other qualifications 
for the exemption remain unchanged . . 
" 

The issue is thus whether the ownership of the "homestead" 
or the persons's permanent home and legal residence has 
changed. If there has been a change, the exemption granted 
for 1988 and prior years would not continue. If, however, 
there has been no change by the substitution or replacement 
of the mobile home, then the exemption would continue. 

Section 12-37-250 grants the exemption to a dwelling place 
which is defined as the: 

" permanent home and legal resi-
dence of the owner ... " 

Section 12-37-255 refers to the same as the person's "home­
stead." That term, however, must relate to and be harmo­
nized with the definition of "dwelling place." (For cases 
see 17 s.c.D., Statutes, Key 207-conflicting provisions.) 

Under the facts as stated, there has been a change in the 
ownership of the mobile home. Title to the first was trans­
ferred to another and title to the other was transferred 
from another to the person here considered. There, howev­
er, has not been in our view a change in the ownership of 
the person's "permanent home and legal residence." That 
remains in the structure located on the land for which the 
exemption was initially granted. 

A change in ownership as contemplated by Section 12-37-255 
is in our view one that would preclude the grant of the 
exemption. 1 

1 To conclude otherwise would require a new application 
in cases where the permanent home is destroyed and rebuilt 
or replaced. We would not conclude this to have been the 
legislative intent of Section 12-37-255. 
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CONCLUSION: 

A new 
quired 
person 
another 

application for the homestead exemption is not re­
to continue the exemption when the mobile home of a 
qualified and receiving the exemption is replaced by 
mobile home. 
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