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Dear Mr. Frampton: 

By your letter dated October 17, 1989, to Attorney General 
Medlock, you request an opinion on behalf of Dorchester County 
Council as to whether or not an employee who was discharged from 
employment by the Chief Administrative Magistrate for Dorchester 
County is entitled to a public hearing before the ~ntire County 
Council pursuant to S.C. Code Ann. §4-9-30(7) (1976 & 1988 Cum. 
Supp.). I agree with the conclusion you reached in the 
memorandum attached to your letter that such an employee is not 
entitled to that hearing because she was "employed in a 
department or agency of county government under the direction of 
[an] elected official or an official appointed outside county 
government." 

Your inquiry involves, at least in part, construction of 
§4-9-30(7). Of course, statutory construction is, ultimately, 
the province of the courts. Johnson v. Pratt, 200 S.C. 315, 20 
S.E. 2d 865 (1942). 

The cardinal rule of statutory construction is that a court 
is to ascertain and effectuate the actual intent of the 
legislature. Burns v. State Farm Mut. Auto . Ins. Co., 297 S.C. 
520, 377 S.E.2d 569 (1989). When interpreting a statute, the 
legislative intent must prevail if it can be reasonably 
discovered in the language used, which must be construed in the 
light of the intended purpose of the statutes. Gambrell v. 
Travelers Ins. Cos., 280 S.C. 69, 310 S.E. 2d 814 (1983). 
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The Home Rule Act, 1975 S.C. Acts 283, designated the powers 
under each alternative form of county government to include the 
power: 

to develop personnel system policies and 
procedures for county employees by which all 
county employees are regulated except those 
elected directly by the people, and to be 
responsible for the employment and discharge 
of county personnel in those county 
departments in which the employment authority 
is vested in the county government but this 
authority shall not extend to any personnel 
employed in departments or agencies under the 
direction of an elected official or an 
official appointed by an authority outside 
county government. Any employee discharged 
by the administrator, elected official or 
designated department head shall be granted a 
public hearing before the entire county 
council if he submits a request in writing to 
the clerk of the county council within five 
days of receipt of notice of discharge. The 
hearing shall be held within fifteen days of 
receipt of the request. The employee shall 
be relieved of his duties pending the hearing 
and in the event a majority of the county 
council sustains the discharge, it shall be 
final subject to judicial review, but if a 
majority of the county council reverses the 
dismissal the employee shall be reinstated 
and paid a salary for such time as he was 
suspended from his employment. 

Notwithstanding the above provisions of 
this subsection, any employee who is 
discharged may elect to submit his grievances 
concerning his discharge to a county 
grievance committee in those counties where 
such committees are operative and in such 
case his discharge will be reviewed in the 
manner provided for in the rules of that 
committee retaining all appellate rights 
therein provided for. The salary of those 
officials elected by the people may be 
increased but shall not be reduced during the 
terms for which they are elected, except that 
salary for members of council and supervisors 
under the council-supervisor form of 
government shall be set as hereinafter 
provided .... 
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This language was subsequently codified as §4-9-30(7). 

In Heath v. County of Aiken, 295 S.C. 416, 368 S.E.2d 904 
(1988), the Supreme Court of South Carolina considered the above 
quoted language of §4-9-30(7) where the Sheriff of Aiken County 
sought a declaratory judgment defining the relationship between 
his office and Aiken County Council. In Heath, which was decided 
May 23, 1988, the Court noted that §4-9-30(7) "was amended 
effective February 24, 1988, to clarify references relating to 
county grievance procedures." Id. at 418 n. 2., 368 S.E.2d at 
905 n. 2. 

By 1988 S.C. Acts 312, §1, effective February 24, 1988, 
§40-9-30(7) was amended to state: 

to develop personnel system policies and 
procedures for county employees by which all 
county employees are regulated except those 
elected directly by the people, and to be 
responsible for the employment and discharge 
of county personnel in those county 
departments in which the employment authority 
is vested in the county government. This 
employment and discharge authority does not 
extend to any personnel employed in 
departments or agencies under the direction 
of an elected official or an official 
appointed by an authority outside county 
government. Any employee discharged shall 
follow the grievance procedures as 
established by county council in those 
counties where the grievance procedures are 
operative, retaining all appellate rights 
provided for in the procedures. In those 
counties where a grievance procedure is not 
established, a county employee discharged by 
the chief administrative officer or 
designated department head must be granted a 
public hearing before the entire county 
council within five days of receipt of notice 
of discharge. The hearing must be held 
within fifteen days of receipt of the 
request. The employee must be relieved of 
his duties pending the hearing and if a 
majority of the county council sustains the 
discharge, it is final subject to judicial 
review, but if a majority of the county 
council reverses the dismissal, the employee 
must be reinstated and paid a salary for the 
time he was suspended from his employment. 
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The salary of those officials elected by 
the people may be increased but may not be 
reduced during the terms for which they are 
elected, except that salaries for members of 
council and supervisors under the 
council-supervisor form of government must be 
set as provided in this chapter .... 

On September 14, 1988, this Office opined as to "whether 
[Heath, supra,] applied to Section 4-9-30(7) of the Code as it 
existed prior to the amendment to such provision as enacted this 
year or does it affect the amended provision." S.C. Att'y Gen . 
.QE.., #88-68 (Sep. 14, 1988). That Opinion states: 

Id. 

Based upon our review, it appears that it 
was the intention of the General Assembly 
that grievance procedures not be provided for 
employees discharged by an elected official 
as referenced in Section 4-9-30(7). As 
stated, the legislation specifically refers 
to a grievance procedure for employees 
discharged by a chief administrative officer 
or designated department head in counties 
which do not have a grievance procedure. To 
read such statute as providing a grievance 
procedure for employees of elected officials 
in counties which do have a grievance 
procedure but not for such employees in 
counties which do not have such a procedure 
would be discriminatory. Moreover, the 
"employee discharged" who is given grievance 
rights appears from a careful reading of the 
entire provision to relate to those employees 
"in the county departments in which the 
employment authority is vested in the county 
government." 

Therefore, it is the opinion of this Office 
that the recent decision of the State Supreme 
Court in Heath v. County of Aiken, is solely 
applicable to Section 4-9-30(7) as it read 
prior to its being amended this year by the 
General Assembly. However, with the 
amendment, no employee of an elected 
official, such as a sheriff, who is 
discharged by such official, is entitled to a 
grievance hearing under Section 4-9-30(7). 
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Your letter provides that the employee involved here served 
as secretary to a Magistrate in Dorchester County and was 
terminated on October 5, 1989, by the Chief Administrative 
Magistrate for Dorchester County. Your attachment provides that 
Magistrates in Dorchester County are appointed by the Governor. 
You also state in your letter that Dorchester County has no 
grievance procedure other than those provided in §4-9-30(7). 
This Office must, of course, assume the facts as presented by 
you. See, ~' S.C. Att'y Gen. Op. (Jun. 15, 1989) (noting this 
Office does not have the authority of a court or other 
fact-finding body in a legal opinion to adjudicate or investigate 
factual questions). 

The same logic contained in S.C. Att'y Gen. Op. 88-68 (Sep. 
14, 1988) would appear to apply to your inquiry. Because the 
employee at issue here was apparently employed in a department or 
agency under the direction of an official appointed by an 
authority outside county government, that employee was discharged 
by that official, and §4-9-30(7) as amended by 1988 S.C. Acts 
312, §1, would apply here, that employee does not appear to be 
entitled to a grievance hearing under §4-9-30(7). 

If I can answer any further questions, please advise me. 

Sincerely, 

s~;eftf~ 

SLW/fg 

REVIEWED AND APPROVED BY: 

rl'-ec-

Samuel L. Wilkins 
Assistant Attorney General 

Chief Deputy Attorney General 

~r;/~ 
Executive Assistant for Opinions 


