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The Honorable John Courson 
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Post Office Box 142 
Gressette Senate Off ice Building 
Columbia, South Carolina 29202 

Dear Senator Courson: 

As you are aware, your letter to Attorney General 
Medlock of September 7, 1989, was referred to me for review 
and response. You attached to your letter a copy of 
Bulletin No. 84-1, issued by then Insurance Commissioner 
Rogers T. Smith on, or around, June 18, 1984. The Bulletin 
is entitled "Transaction of Business Through Licensed 
Agents." 

You indicate in your letter that you have been asked to 
draft legislation which would permit insurance brokers to 
place business through licensed agents of insurers licensed 
in South Carolina and to permit agents which are not 
licensed by an insurer to service an account when that agent 
"brokers" business through a licensed agent of the insurer. 
You indicate further that you have been advised that such 
actions are already permitted by existing statutes. In an 
apparent effort to confirm the accuracy of the advice which 
you have received, you asked the following questions: 

(1) Is a licensed broker, as defined in 1976 S. C. 
CODE, Sections 38-1-20 and 38-45-10, prohibited from placing 
business in an insurer licensed to do business in South 
Carolina even if the broker "places" the business through a 
licensed agent of the insurer? 
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(2) If a licensed broker receives or delivers a policy 
of insurance, or performs any act prescribed in Section 
38-43-10, CODE, is the broker prevented from doing so unless 
he is also a licensed agent of the insurer? 

(3) If an agent, pursuant to Section 38-43-200(b), 
CODE, places business through a licensed agent of an insurer 
for which that agent holds no license, is it unlawful for 
that agent to service the account or perform any act 
prescribed in Section 38-43-10, CODE, in respect to his 
client's account? 

At the outset, it must be noted that, pursuant to 1987 
Act No. 155, the entire Insurance Code was recodified. In 
the recodification process, several of the statutory 
provisions which underlay the opinions expressed by 
Commissioner Smith in Bulletin No. 84-1, were given new 
numerical references. Therefore, when cited herein, the 
statutes will be referred to in accordance with their 
present numerical designations. With that in mind, we will 
attempt to answer your inquiries in the sequence in which 
they were asked. 

(1) Sections 38-1-20(22) and 38-45-10, CODE, both 
define an "Insurance broker" (broker) as an "individual 
licensed by the Commissioner to represent citizens of this 
State for the placing of insurance in insurers licensed in 
this State or in any other state or country." In pertinent 
part, Section 38-43-60, CODE, requires that "all business 
done in this State by insurers .... must be transacted by 
their regularly authorized agents residing in this State or 
through applications of the agents .... " Consequently, if a 
broker is also a licensed agent for an insurer, licensed to 
do business in South Carolina, he may place business with 
that insurer. Under this circumstance, the broker's license 
is of little value. For, as was stated by Commissioner 
Smith, the practical value of a broker's license is to 
authorize the individual to place business in insurers which 
are not licensed to do business in South Carolina. 
(emphasis supplied). 

In the circumstance where the broker is not a licensed 
agent for the particular insurer licensed to do business in 
South Carolina, he must place business with the insurer 
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through an individual who is a licensed agent for the 
insurer. In any event, the answer to your inquiry is that a 
broker is not prohibited from placing business in an insurer 
licensed to do business in South Carolina if (1) the broker 
is also a licensed agent for the particular insurer; or, 
(2) the broker is not a licensed agent for the insurer, but 
places the business through an individual who is a licensed 
agent for the insurer. 

(2) Section 38-43-10 states that "a person who: 
(a) solicits insurance in behalf of an 

insurer, 
(b) takes or transmits other than for 

himself an application for insurance or 
a policy of insurance to or from an 
insurer, 

( c) advertises or otherwise gives notice 
that he will receive or transmit 
insurance applications or policies, 

(d) receives or delivers a policy of 
insurance of an insurer, 

(e) receives, collects, or transmits any 
premium of insurance, or 

(f) performs any other act in the making of 
an insurance contract for or with an 
insurer, other than for himself, 

whether these acts are done by an employee of 
an insurer or at the instance or request of 
an insurer, must be a licensed agent of the 
insurer for which the act is done or the risk 
is taken unless provided otherwise in Section 
38-43-20. 

By the plain language of Section 38-43-10, a broker, 
who does not come within any of the exemptions set forth in 
Section 38-43-20, is prohibited from performing any of the 
acts described in Section 38-43-10, unless he is a licensed 
agent for the insurer for which the act is done or the risk 
is taken. In view of the fact that the provisions of 
Section 38-43-10 are clear and unambiguous, they must be 
taken to mean exactly what they say. Wynn v. Doe, 255 S.C. 
509, 180 S.E.2d 95 (1971). 

Again, you are correct in your observation that, where 
the individual is a licensed agent for an insurer licensed 
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to do business in South Carolina, a broker's license serves 
no useful purpose with respect to the individual's ability 
to perform the acts described in Section 38-43-10. 

(3) In pertinent part, Section 38-43-200(b), CODE, 
provides that " .... agents licensed under this title may 
write insurance at the request of other licensed agents or 
licensed brokers or licensed nonresident brokers and allow 
the licensed agents .... not exceeding one-half of the 
commissions which they receive on the business written." In 
Bulletin 84-1, Commissioner Smith stated that the above 
language permitted an agent, who placed business with an 
insurer through an individual who is a licensed agent for 
the insurer, to participate in the commissions payable by 
the insurer, even if such agent is not licensed for that 
insurer, so long as he is licensed to act as an agent for 
the type of insurance involved. 

It seems apparent that Section 38-43-200 concerns only 
the ability of the agent, who is not licensed for the 
insurer, to participate in the commissions payable by the 
insurer. The statute does not, in any way, permit the agent 
to "service the brokered account" or perform any of the acts 
described in Section 38-43-10. 

Section 38-43-10 clearly provides that an individual 
who performs any of the acts enumerated therein must be a 
licensed a ent of the insurer for which the act is done 
(emp asis supp ie . ccor ing y, it wou e un aw u or 
an agent, who is not licensed for the insurer with which the 
business was placed, to perform any of the acts enumerated 
in Section 38-43-10 with respect to the business placed with 
that insurer. 

Adopting the phraseology which you used in your letter, 
it would be "unlawful" for the "unlicensed agent" to 
"service" the "brokered account". Section 38-43-200 (b) 
would not, thereby, be rendered meaningless because it would 
still permit the "unlicensed agent" to participate in the 
commissions payable by the insurer. 

In summary, we would respond to your questions as 
follows: 
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(1) A broker is not prohibited from placing business 
with an insurer licensed to do business in South Carolina if 
(1) the broker is also a licensed agent for the particular 
insurer; or, (2) the broker is not a licensed agent for the 
insurer, but places the business through an individual who 
is a licensed agent for the insurer. 

(2) A broker, who does not come within any of the 
exemptions set forth in Section 38-43-20, is prohibited from 
performing any of the acts described in Section 38-43-10, 
unless he is a licensed agent for the insurer for which the 
act is done or the risk is taken. 

(3) It would be unlawful for an agent, who is not 
licensed for the insurer with which business is placed, to 
perform any of the acts enumerated in Section 38-43-10 with 
respect to the business placed with that insurer. 

I trust that you will find the foregoing to be 
responsive to your concerns. Please contact me if I may be 
of further assistance. 

WEJ/fc 

REVIEWED AND APPROVED BY: 

Very truly yours, 

(j)( //;;_w_ [~ s UK__ 
Wilbur E. Johnson 
Assistant Attorney General 

General 

Robert 
Executive Assistant for 

Opinions 


