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October 5, 1989 

The Honorable Glenn F. McConnell 
Senator, District No. 41 
27 Bainbridge Drive 
Charleston, South Carolina 29407 

Dear Senator McConnell: 

By your letter of September 19, 1989, you have asked for the 
opinion of this Off ice as to several questions about regional trans­
portation authorities. You have asked: 

1. 

2. 

3. 

Does "financial contribution," as defined in Section 
58-25-20(17), South Carolina Code of Laws (1988 Cum. 
Supp.), include the vehicle registration fees in relation 
to determining membership on the regional transportation 
authority (RTA) board? 
Are active military personnel exempt from vehicle 
registration fees? 
Can a city or town withdraw from membership in an RTA 
without a dissolution of the RTA? 

Each of your questions will be addressed separately, as follows. 

I Question 1 

The term "financial contribution" is defined in Section 58-25-
20 ( 17) of the Code to mean "the sum of actual cash plus the actual 
value of any materials or in-kind' services supplied." The term 
"actual cash" is not defined, however, and it is necessary to exam­
ine other statutes relative to financing RTA operations to give it 
an appropriate meaning. 

When an RTA is being established, a favorable referendum to 
obtain the approval of the electorate in the service area is re­
quired. Section 58-25-30(4) requires that the referendum question 
include "the proposed method of financing, including the level of 
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tax to be initially imposed ... " Thus, a participating political 
subdivision may contribute certain taxes to finance the RTA; such 
would be "cash." 

Rates, fees, and fares may be charged by the RTA for use of 
services or facilities of the authority pursuant to Section 58-25-
50( i) of the Code. An authority may accept gifts, grants, or loans 
of money or other property, by Section 58-25-50(p) of the Code. 
Rates, fees, and fares would not be attributable to a particular 
political subdivision and thus would not be considered a part of 
one's "financial contribution." Whether a gift or grant would be 
considered "actual cash" or "any materials or in-kind services sup­
plied," so as to be attributable to a particular political subdivi­
sion would necessarily depend upon the nature of the gift or grant. 

Other sources of funding are mentioned in Section 58-25-60 of 
the Code; other local, state, and federal sources of funding are 
contemplated as possibilities. Specifically authorized is the impo­
sition of a vehicle registration fee to "be levied by the governing 
bodies of the member cities and counties on the motor vehicles regis­
tered within the service area of the authority." These fees are to 
be collected as a part of the personal property tax and rebated to 
the authority. Clearly, such would be "cash" and would be attribut­
able to a particular political subdivision. 

Giving effect to all parts of the statutes relative to regional 
transportation authorities, as must be done whenever possible, 
Bradford v. Byrnes, 221 s. C. 255, 70 S.E.2d 228 (1952), it would 
be appropriate to consider a participating city's or county's "finan­
cial contribution" to be the sum of taxes levied on behalf of the 
RTA, vehicle registration fees collected, any outright gifts or 
grants or cash, and the actual value of materials or services sup­
plied to the RTA. 

Membership on the governing body of an RTA is provided for in 
Section 58-25-40 of the Code and provides in subsection (1) in perti­
nent part: 

The membership of the governing board must be 
apportioned among the member cities and counties 
proportionate to population within the authori­
ty's service area or the financial contribution 
to the authority by the member municipalities and 
counties. The method of appointment must be 
determined as follows: If the financial contribu­
tion of governmental members is consistent with 
the population base, the method is by population 
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as provided in this section. If the financial 
contribution is not consistent with the popula­
tion base, then the method is by a ratio of finan­
cial contributions. 

No guidance is offered therein as to what should constitute a mem­
ber-government's "financial contribution." Therefore, it is our 
opinion that the sum of taxes and vehicle registration fees plus 
whatever contributions may be considered as "materials or in-kind 
services supplied" to the RTA by a particular political subdivision 
may be considered to be its "financial contribution" for purposes of 
determining membership on the governing body of an RTA. If this 
result was not intended by the legislature, perhaps legislative 
clarification would be in order. 

Question 2 

Referencing the Soldiers' and Sailors' Civil Relief Act of 
1940, you have asked whether active military personnel would be 
required to pay a vehicle registration fee if such were levied on 
behalf of an RTA. The Soldiers' and Sailors' Civil Relief Act of 
1940 is codified at 50 u.s.c. Appx. §501 et seq. 

In particular, 50 u.s.c. Appx. §560(1) exempts from property 
taxes any personalty or realty of active military personnel. The 
purpose of the Soldiers' and Sailors' Civil Relief Act generally and 
this section specifically is to relieve nonresident military person­
nel of the burden of supporting the government of a state in which 
they are present solely in compliance with military orders. United 
States v. Illinois, 287 F. Supp. 638 (E.D. Ill. 1975); California 
v. Buzard, 382 U. s. 386, 86 S. Ct. 478, 15 L. Ed.2d 436 (1966). 
For a serviceman to be afforded relief under the Act, however, such 
an imposition must be found to be a tax. 

Section 58-25-80 declares a regional transportation authority 
to exist for public and nonprofit purposes and that it is a public 
agency existing for the benefit of the public. As noted above, 
member-governments may levy taxes on its behalf, and by Section 
58-25-60 may also levy a "vehicle registration fee," to be "added to 
the personal property tax notice collected as a part of the personal 
property tax and the fee rebated to the authority." 

While the amount to be so collected is called a "fee," it may 
well be a tax in actuality. In an opinion of this Office dated 
September 16, 1988, in reliance on Casey v. Richland County Coun­
cil, 282 S. C. 387, 320 S.E.2d 443 (1984), this Office advised: 
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To be an assessment (i.e., a surcharge or fee], 
there must be a benefit and, if none, it is a 
tax. Taxes are imposed on all property for the 
maintenance of government while assessments are 
placed only on the property to be benefitted by 
the proposed improvements. 

Id., 282 s. C. at 389 .... [P]roperty for which the fee is 
not paid would not benefit from the fire protection ser­
vice. Thus, a fee rather than a tax is being imposed ... 

Considering the above, no particular piece of property will benefit 
from imposition of the fee. Instead, such will imposed on all vehi­
cles registered in the political subdivisions so affected for the 
benefit of the public agency, an arm of goverrunent. Thus, the fee 
is most probably a tax in actuality.~/ 

The fee thus most probably being actually a tax, vehicles regis­
tered to active military personnel subject to the benefits of the 
Soldiers' and Sailors' Civil Relief Act would not be subject to the 
vehicle registration fee. 

Question 3 

The means for withdrawal from a regional transportation authori­
ty is the gist of your third question. Joining an RTA as an initial 
member is covered by the provisions of Section 58-25-30 of the Code 
relative to activation of an authority; joining an RTA once it has 
become established is governed by Section 58-25-40(3). No statute 
specifically governs withdrawal from membership, however. 

Dissolution of an authority is provided for in Section 58-25-
30 ( 5), which provides: 

Dissolution of the authority created pursuant to 
this chapter must be in the same manner as that 
for creation of the authority as set forth in 

1/ Should such be determined to be a tax by a court considering 
the issue, certain constitutional issues may be raised. See, for 
example, Article X, Section 6 of the State Constitution as to re­
quirements of uniformity. Equal protection might also be a problem. 
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this chapter. All resources of the authority 
including, but not limited to, real and personal 
property, structures, improvements, buildings, 
equipment, plants, rolling stock, vehicle improve­
ments, vehicle parking, or other facilities and 
rights-of-way must be disposed of and the pro­
ceeds distributed among the authority's govern­
ment members proportionate to their financial 
contribution. 

Even this statute does not cover a situation in which one member-gov­
errunent wishes to withdraw from membership. 

We note that withdrawal of a member-goverrunent from an RTA 
would affect the service area of the RTA, the service plan as duly 
adopted, service procedures, capital input and ongoing financial 
support, and governance of the authority. Of course, each member­
government' s proportionate financial contribution would change, and 
such change would potentially affect the composition of the govern­
ing board of the RTA. To dissolve an RTA because a member wished to 
withdraw would apparently require a favorable referendum, according 
to the strict terms of Section 58-25-30(5), and arguably another 
favorable referendum would then be required to re-create the authori­
ty for those member-goverrunents wishing to continue their participa­
tion. Because there is no clear answer as to the withdrawal pro­
cess, this may be an area which the General Assembly would wish to 
address legislatively. 

Conclusion 

Based on the foregoing, it is the opinion of this Office that: 

1. The term "financial contribution" would include .the sum of 
taxes and vehicle registration fees plus whatever contributions may 
be considered as "materials or in-kind services supplied" to the RTA 
by a particular political subdivision. 

2. The vehicle registration fee permitted to be levied by the 
terms of Section 58-25-60 of the Code would most probably actually 
be a tax, in spite of being called a fee, and for that reason the 
vehicles belonging to active military personnel subject to the terms 
of the Soldiers' and Sailors' Civil Relief Act of 1940 would not be 
subject to the levy. 

3. There is no clear answer as to how a member-goverrunent may 
withdraw from membership in an RTA without dissolving the RTA. The 
General Assembly may wish to consider addressing this question legis­
latively. 
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With kindest regards, I am 

PDP/nnw 

REVIEWED AND APPROVED BY: 

1 Ro!J!rdokrtJ 1~ 
Executive Assistant for Opinions 

Sincerely, 

(Ja:tUcA_~ lJ. f> dw-A--'! 
Patricia D. Petway 
Assistant Attorney General 


