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Dear John: 

You have requested the advice of this Off ice as to whether the 
Corrunission on Higher Education (Commission) is the final authority 
concerning authorization of facilities at a location other than on 
a currently approved campus or on property contiguous thereto and 
whether such facilities include only the erection of new buildings 
rather than the acquisition of existing buildings. The language of 
section 59-103-110 provides as follows: 

"No public institution of higher learn­
ing shall be authorized to construct 
any new permanent facility at any loca­
tion other than a currently approved 
campus or on property immediately con­
tiguous thereto unless such new loca­
tion and such new facility has been 
approved by the Commission ... [certain 
exceptions for Trident Technical Col­
lege and Francis Marion College.]" 



I 

Mr. John c. Sutusky 
December 28, 1989 
Page 2 

The plain meaning (South Carolina Department of Highways and 
Public Transportation v. Dickinson, 341 S.E.2d 134 (1986)) of 
section 59-103-110 and the ordinarily mandatory meaning of its use 
of the word "shall" (id.) indicate that the requirement is manda­
tory for an institution of higher learning to obtain the approval 
of the Commission before constructing a new permanent facility 
other than on an approved campus or on property contiguous thereto. 
The specific language of section 59-103-110 and its mandatory lan­
guage indicates that the disapproval of a request under that stat­
ute could not be avoided by the budget approval process under sec­
tion 59-103-35, by the provisions for recommendations to the Budget 
and Control Board as to facilities and other matters under section 
59-103-60, or by the Joint Bond Review Committee provisions under 
section 2-47-10, et ~ Sutherland Statutory Construction, 
Vol. 2A §51.01. Accordingly, a decision of the Commission disap­
proving a request under section 59-103-110 could not be reversed by 
another public agency; however, although no further review is pro­
vided from the disapproval of a request by an institution of 
higher learning under section 59-103-110, the approval of the 
Commission of such a request would not preclude Joint Bond Review 
Committee and Budget and Control Board review as provided under 
section 2-47-10, et ~ 

The plain meaning (Dickinson, supra) of "construct any new 
permanent facility" in section 59-103-110, including its use of the 
words "construct" and "new", indicates that the provision refers to 
a building that is to be built rather than to an existing f acili­
ty. This conclusion is supported by the ordinary meaning of the 
word "construct" which, with reference to buildings, indicates the 
erection of the building rather than the acquisition of an existing 
facility. See Words and Phrases, Vol. 8A "construct"; Black's 
Law Dictionary, "construct"; and The Oxford English Dictionary, 
"construct". · 

In conclusion, the Opinion of this Office is that obtaining 
the approval of the Commission is mandatory as to a request of a 
public institution of higher learning under section 59-103-110 to 
construct a new permanent facility, other than on an approved cam­
pus or property contiguous thereto, and the disapproval of such a 
request may not be reversed by another public agency; however, the 
approval by the Commission of such a request may still require 
Budget and Control Board and Joint Bond Review Committee review. 
Finally, the words "construct any new permanent facility" in sec-
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tion 59-103-110 refer to the physical erection of a new building 
rather than to the acquisition of an existing facility. 

If you have any questions, please let me know. 

JESjr/jps 

BY: 

General 

Yours very truly, 

th, Jr. 
ttorney General 

M fMkj {), ~ 
Robert D. Cook 

i Executive Assistant for Opinions 
~j; 
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