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T. TRAVIS M!Dl.OCK 
ATTORNEY GENERAL 

REMBERT C. DENNIS BUILDING 
POST OFFICE BOX 11549 

COLUMBIA, S.C. 292 11 

TELEPHONE 3l3- 734-3970 

FACSIMILE: 3J3-253-6283 

December 5, 1989 

George A. Markert, Assistant Director 
South Carolina Court Administration 
Post Office Box 50447 
Colwnbia, South Carolina 29250 

Dear George: 

In a letter to this Off ice you questioned whether the list of 
eligible jurors which the State Election Commission furnishes chief 
magistrates pursuant to Section 22-2-50 of the Code must include the 
names of individuals holding South Carolina driver's licenses or 
identification cards who are not also registered voters. You also 
asked whether an individual must be a qualified elector to be eligi­
ble to serve as a juror in magistrate's court. 

Section 14-7-130 of the Code sets forth a procedure for the 
State Election Commission to provide county jury commissioners with 
a list of individuals eligible to serve as jurors. Such provision 
states in part: 

... (i}n December of every year, the State Elec­
tion Commission shall furnish a jury list to 
county jury commissioners consisting of a tape or 
list derived by merging the list of registered 
voters in the county with county residents appear­
ing on the tape furnished by the (State 
Department of Highways and Public Transporta­
tion) ... , but only those licensed drivers and 
identification cardholders who are eligible to 
register to vote may be included in the list .... 
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Such provision was included in Act No. 453 of 1988 which title 
states in part 

AN ACT TO AMEND SECTION 14-7-130, CODE OF LAWS OF 
SOUTH CAROLINA, 1976, RELATING TO PREPARATION OF 
JURY LISTS IN THE CIRCUIT COURT, SO AS TO RE­
VISE THE PROCEDURES FOR JURY SELECTION BY INCLUD­
ING OTHERWISE ELIGIBLE LICENSED DRIVERS AND IDEN­
TIFICATION CARDHOLDERS .... 1/ 
(emphasis added.) ~ 

The title to such statute is specific in stating that its provisions 
are applicable to the method of preparation of jury lists in the 
circuit courts. The cardinal rule of statutory interpretation is to 
ascertain and effectuate the legislative intent whenever possible. 
Citizens and Southern Systems, Inc. v. South Carolina Tax Commis­
sion, 280 s.c. 138, 311 S.E.2d 717 (1984); Bankers Trust of South 
carolina v. Bruce, 275 s.c. 35, 267 S.E.2d 424 (1980). Moreover, 
when interpreting a statute, the legislative intent must prevail if 
it can be reasonably discovered in the language used which must be 
construed in light of the intended purpose of the statute. 
Gambrell v. Travelers Insurance Companies, 280 s.c. 69, 310 S.E.2d 
14 {1984). Also, it is generally recognized that the title of an 
act may be used in aid of construction to show legislative intent. 
University of South Carolina v. Elliott, 248 s.c. 218, 149 s.E.2d 
433 (1966). The statement in the title to Act No. 453 is quite 
clear in specifying its applicability to the circuit courts. 

Section 22-2-50 of the Code establishes a procedure for the 
State Election Commission to provide chief magistrates in each coun­
ty with 

.•. a precinct-by-precinct list of qualified elec­
tors residing within the county. The chief magis­
trate for administration of the county shall use 
such lists in preparing, for each Jury Area, a 
list of the qualified electors therein and shall 
forward these lists to the respective magistrates. 

_!/ Section 14-7-130 is consistent with the provisions of Article 
V, Section 22 of the Constitution. The provision prior to its amend­
ment this year required that jurors be "qualified electors" and "of 
good moral character." The constitutional provision now requires 
that jurors " ... be a resident of this State, and have such other 
qualifications as the General Assembly may prescribe." 
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As referenced by you, the list prepared by the chief magistrates in 
accordance with such provision differs from the list prepared in 
accordance with Section 14-7-130 in that the chief magistrate's list 
would not include individuals with State driver's licenses or identi­
fication cards who are not also registered to vote. Therefore, you 
are questioning whether such disparity is authorized. 

In the opinion of this Off ice the provisions of Section 14-7-
130 which mandate that the jury list be composed of names of regis­
tered voters and licensed drivers and identification cardholders who 
are residents of a particular county are applicable only to jurors 
for the circuit court. The manner of providing jurors for a magis­
trate's court is set forth in Section 22-2-50. Therefore, in answer 
to your questions, the list of eligible jurors which the State . Elec­
tion Commission furnishes the chief magistrates should not include 
the names of persons holding state driver's licenses or identifica­
tion cards who are not also registered voters. To be eligible to 
serve as a juror in a magistrate's court pursuant to Section 22-2-
50, an individual must be a registered voter. 

If there is anything further, please advise. 

CHR/nnw 

REVIEWED AND APPROVED BY: 

Executive Assistant for Opinions 

Sincerely, 

ct~/Z.!.l,JL __ 
Charles H. Richardson 
Assistant Attorney General 


