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T. TRAVIS MEDLOCK 
ATTORNEY GENERAL 

REMBERT C. DENNIS BUILDING 
POST OFFICE BOX 11549 

COLUMBIA, SC 29211 
TELEPHONE 803 734 3680 

March 16, 1988 

The Honorable Joe Wilson 
Member, South Carolina Senate 
P.O. Box 142 
Suite 606, Gressette Senate Office Bldg. 
Columbia, S.C. 29202 

Dear Senator Wilson: 

/ 

Attorney General Medlock has referred your recent letter to 
me for reply. You have inquired if a candidate withdraws to 
accept a full-time position, such as the ABC Commission, if that 
office could be opened for refiling. From information I have 
received, I understand the candidate to be a candidate for the 
General Assembly and the position to be an ABC Commissioner, as 
opposed to an employee of the ABC Commission. l/ 

The answer to your question would depend upon many vari­
ables, most importantly the timing of the resignation. South 
Carolina Code of Laws, 1976, as amended, Section 7-13-40 provides 
for primary nominations of candidates and provides that 

[i]f after the closing of the time for 
filing pledges, there be not more than 
two candidates for any one office and 
one or more of such candidates dies or 
withdraws, the State or county commit­
tee, as the case may be, may, in its 
discretion, afford opportunity for the 
entry of other candidates for the off ice 
involved; provided that for the office 
of State Senator,the discretion shall be 
exercised by the State committee. 

II It should be noted that an individual could not hold both 
positions without violating the provisions of Article 3, Section 
24 of the South Carolina Constitution regarding dual office 
holding. 



i 
~ 

The Honorable Joe Wilson 
March 16, 1988 
Page Two 

Therefore, if the candidate's withdrawal comes before the 
primary and there are only two candidates for that position, the 
party has the discretion to reopen filing. If the withdrawal 
occurs after the primary or convention nomination section 7-11-50 
governs. This section provides in part that 

If a party nominee dies, becomes disqual­
ified after his nomination or resigns his 
candidacy for a legitimate nonpolitical 
reason as defined in this section and 
sufficient time does not remain to hold a 
convention or primary to fill the vacancy 
or to nominate a nominee to enter a special 
election, the respective state or county 
party executive may nominate a nominee for 
such office, who shall be duly 
certified by the respective county or state 
chairman. 

'Legitimate nonpolitical reason' as used 
in this section shall be limited to the 
following: 

*** 
(c) Substantial business conflict, which 

shall include the policy of an employer 
prohibiting employees being candidates for 
public offices and an employment change 
which would result in the ineligibility of 
the candidate or which would impair his 
capability to properly carry out the 
functions of the office being sought. 

The statute further provides that the determination as to 
whether or not to accept the person's reasons for withdrawing as 
a legitimate nonpolitical reason which would, therefore, re-open 
filing is to be determined for members of the General Assembly, 
by the county election commission. As this is a decision which 
is vested by the Legislature in the county election commission, 
this Office can not issue an opinion as to whether or not substi­
tution would be appropriate as not only would it depend upon the 
specific facts but it is a decision that only the county election 
commission is empowered to determine. It should be noted that 
this statute is only applicable when the party has a nominee who 
withdraws and sufficient time does not exist to hold another 
primary or convention. The decision as to whether or not suffi­
cient time exists to hold a primary or convention is left to the 
discretion of the party. 
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The statutes are silent as to what would occur if the 
withdrawal comes after the primary or convention nomination but 
sufficient time exists to hold a primary. Section 7-11-50 
implies that a primary or convention would be held to replace the 
withdrawri candidate. However, in the absence of specific 
statutory guidelines, the mechanics of this eventuality would 
apparently be governed by party rules. It should also be noted 
that Section 7-13-390 prohibits a candidate's withdrawal less 
than thirty days before the election, for reasons other than 
those set out in Section 7-11-50. 

Sincerely yours, 

~~~&~\.~~ 
Treva G. Ashworth 
Senior Assistant Attorney General 


