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T. TRAVIS MEDLOCK 
ATTORNEY GENERAL 

J. Mac Holladay, Director 

REMBERT C. DENNIS BUILDING 
POST OFFICE BOX 11549 

COLUMBIA, S.C. 29211 
TELEPHONE 803·730680 

March 2, 1988 

South Carolina State Development Board 
P. 0. Box 927 
Columbia, South Carolina 29202 

Dear Mr. Holladay: 

You have requested an opinion from this Off ice as to whether 
a Development Board member "employed by the Department of Social 
Services" and a second Board member "employed by Berkeley County" 
are eligible to serve on the Development Board in light of S.C. 
Code Ann. §13-3-50 (1976). 

For the reasons set forth herein and based upon the facts 
presented, we conclude that a Board member employed by the 
Department of Social Services and a second Board member employed 
by Berkeley County may not continue to serve as Development Board 
members because they are engaged in "public employment" as 
proscribed by S.C. Code Ann. §13-3-50 (1976). 

It should be noted that the purpose of an opinion of this 
Office is not to find facts and therefore we have assumed the 
validity of all facts given by you. Specifically, we have 
assumed that one Board member is a permanent employee of the 
Department of Social Services and that the other is a permanent 
employee of Berkeley County. 

S. C. Code Ann. §13-3-50 provides in pertinent part that: 

No member of the Board shall hold an 
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General Assembly for other State boards and 
shall be reimbursed for actual and necessary 
expenses incurred in connection with and as a 
result of their work as members of the Board. 
Members of the Board may be removed for cause 
at any time. (emphasis added) 

The legislature has in S.C. Code Ann. §13-3-50 (1976) 
conditioned one's eligibility for service on the Development 
Board upon their not holding "any other public office" or "public 
employment." 

Therefore if the employees in question, are engaged in 
public employment they would be ineligible to serve on the 
Development Board pursuant to S.C. Code Ann. §13-3-50 (1976). 

In statutory construction the primary consideration is the 
intention of the legislature. Citizens and Southern Systems; 
Inc. v. South Carolina Tax Comm'n, 280 S.C. 138, 311 S.E.2d 71 
(1984). When interpreting a statute, legislative intent must 
prevail if it can be reasonably discovered in the language used, 
which must be construed in light of the intended purpose of the 
statutes. Gambrell v. Travelers Ins. Cos., 280 S.C. 69, 310 
S.E.2d 814 (1983). However, when a statute is plain and 
unambiguous, it should be applied literally because the 
legislative design is unmistakable. Duckworth v. Cameron, 2 70 
S.C. 647, 244 S.E.2d 217 (1978). 

Generally, "public employment" means employment by some 
branch of government or body politic specifically serving needs 
of the general public. See, Words and Phrases, Public 
Employment, Vol 35, page 155 (1963). And a public employee is a 
person in public service under contract who performs duties which 
are routine, subordinate, advisory or as directed, and who is not 
invested by law with a portion of the sovereignty of the state 
and is not authorized to exercise functions of either an 
executive, legislative or judicial character. 67 C.J.S. Officers 
§2 (1978) 

The language of S.C. Code Ann. §13-3-50 suggests that 
employment by the Department of Social Services is indeed public 
employment because it represents employment in a routine or 
subordinate position in an executive branch of government by an 
agency authorized to expend public funds and charged with 
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"supervis[ing] and administeding] the public welfare activities 
and functions of the state."l/ See, S.C. Code Ann. §43-1-80 et 
seq. (1976). -

Similarly, employment as a county employee would be public 
employment because "body politic is a term applied to a county" 
and its employees serve the needs of the general public and 
expend public funds. See, Blacks Law Dictionary, 159, 6th 
Edition, 1979. 

While we have found no South Carolina cases construing the 
term "public employment" as used in Code Section 13-3-50, our 
Supreme Court has said: 

One who merely performs the duties required 
of him by persons employing him under an 
express contract or otherwise, though such 
persons be themselves public officers, and 
though the employment be in or about a public 
work or business, is a mere employee. 

Sanders v. Belue, 78 S.C. 171, 174, 58 S.E. 762, 763 (1907); see 
also, State v. Crenshaw, 274 S.C. 475, 478, 266 S.E.2d 61, 62 
(1980). 

Cases from other jurisdictions also suggest that the state 
and county employees involved herein would be considered public 
employees. In Martin v. Trivitts, 103 A.2d 779, 780, 48 Del. 368 
(1954), the Superior Court of Delaware held that a county 
employee who served as Secretary of the Department of Elections 
of Sussex County was engaged in public employment. In so holding 
the court said: 

A position, the duties of which are undefined 
by law and which can be changed at the will 

1/ We need not reach the question of whether either of the 
Board-members hold a public office in light of our finding that 
they are engaged in "public employment" since a finding that they 
are either public officers or engaged in public employment is 
sufficient to bar them from Board service pursuant to S.C. Code 
Ann. §13-3-50 (1976). 
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of the superior is not a public off ice but a 
mere public employment.1/ 

Employment by a branch of government has been held to be 
public employment even if such employment is without 
compensation: 

The term "employment" connotes 
that which engages one's time 
It may be with or without 
Public lo ment means em lo 

overnment or 

of 

State ex rel. Cooper v. Roth, 44 N.E.2d 456, 458, 459, 140 Ohio 
St. 377 (1942). 

Though the positions in which these board members are 
serving as de facto officers would be deemed to be vacant, please 
be advised that anything they have done as de facto officers in 
relation to the public or third parties will-i3e considered valid 
and effectual as those of a de ~ure officer unless or until a 
court would declare such acts voi or remove them from office.3/ 
See, State ex rel. McLeod v. Court of Probate of Colleton Count-, 
266 S. . , S.E. 1 ; State ex re McLeo v. West, 
249 S.C. 243, 153 S.E.2d 892 (1967); Kittman v. Ayer, 3 Strob. 92 
(S.C. 1848); 67 C.J.S. Officers §276. 

2/ Even if the positions in the instant case were 
considered "public offices" instead of public employment, service 
on the Development Board would be proscribed by §13-3-50, supra. 

3/ A de jure
1 

officer is "one who is in all respects legally 
appointed aDa qua ified to exercise the off ice." 63 Am. Jur. 2d 
Public Officers and Employees §495. A de facto officer is "one 
who is in possession of an office, in good faith, entered by 
right, claiming to be entitled thereto, and discharging its 
duties under color of authority." Heyward v. Lon~, 178 S.C. 351, 
183 S.E. 145, 151 (1936); see also Smith v. _,ity Council of 
Charleston, 198 S.C. 313, 17-S.E-:2'd860 (1942) and Bradford v. 
Byrnes, 221 S.C. 255, 70 S.E.2d 228 (1952). 
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Accordingly, it is our opinion that a permanent employee of 
a state agency and a permanent employee of county government 
would be engaged in public employment as contemplated by S .C. 
Code Ann. §13-3-50 (1976) and would therefore be ineligible to 
continue serving on the Development Board.4/ 

With kind regards, 

._____verY, tr( ;:;z:;r 
oseph A. Wilson, II 

Chief Deputy Attorney General 

JAWII:gmb 

REVIEWED AND APPROVED BY: 

Roertn:Cook M Executive Assistant for Opinions 
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4/ Further, our review of the 1978 Acts and Joint 
Resolutions (Appropriation Act) has revealed no exception to the 
prohibition of public employment upon Development Board members 
imposed by S.C. Code Ann. §13-3-50 (1976). 


