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September 26, 1988 

and Comprehensive Education 
111 Executive Center Drive 
Colurr~ia, SC 29210 

Dear Dr. Morris: 

You have requested the Opinion of this Off ice as to whether 
school dis~ricts have the authority to conduct pre-employrnen~ train­
ing programs for new industry falling within the jurisdiction of 
the Special Schools program of the State Board for Technical and 
Comorehensive Education (Board). Section 59-53-50(10) of the Code 
of Laws of South Carolina, 1976, provides that the Board shall 
"continue the Special Schools training program for new and expand­
ing industry and business, closely coordinated with the Sta~e Eco­
nomic Development efforts." In addi--.:.ion, § 59-53-57 provides that 
funds "· .appropriated for Special Schools must be retained at the 
St.ate level and expended upon recommendation of the Board." Giv­
ing these provisions their plain meaning under rules of s~atutory 
construction (South Carolina Deoartment of Hiohways anC. Public 
?ransoorta~ion v. Dickinson, 341 S.E.2nd 134 ,(1986), clearly 
inaicates that the Board has control over the Special Schools pro­
gram. Therefore, school districts are not authorized to conduct 
training programs for new and expanding industry falling within the 
jurisdiction of the Special Schools program. 

If you nave any questions, please let me know. 

Yours~ .truly, 

~· 
/~.,,/ 

J. Emory Smith, Jr. 
Assistant Attorney General 

JESjr/jps 

Rober:. D. Coc:ik 
Executive hssistant for Opinions 

Joiseph D -iJ Shine 
lY.ip-..ity .!1.ttorney General 


