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T. TRAVIS MEDLOCK 
ATTORNEY GENERAL 

REMBERT C. DENNIS BUILDING 
POST OFFICE BOX 11549 

COLUMBIA, S.C. 2921 1 
TELEPHONE 803-734-3970 

September 16, 1988 

H. F. Bell, Esquire 
Chesterfield County Attorney 
Post Off ice Box 189 
Chesterfield, South Carolina 29709 

Dear Mr. Bell: 

You have advised that Chesterfield County Council proposes to 
provide fire protection services to those areas of Chesterfield 
County not already being served by a fire district created pursuant 
to Chapter 19 of Title 4 of the Code of Laws of South Carolina 
(1976, as revised) or by municipalities within the county. 

Chesterfield County Council proposes to divide the remainder of 
the county into separate fire districts or service areas and then 
contract with either a municipality or a volunteer fire department 
(i.e., a private corporation) to provide the fire protection ser­
vice. To finance the cost of equipment and provide the service, a 
service charge would be assessed against each parcel of real estate 
in the service area which has one or more buildings located there­
on. While uniform from parcel to parcel in an area, the charge 
would vary from area to area of the county. No taxes are anticipat­
ed to be levied at this time. You have asked whether this means of 
providing fire protection service and the financing thereof would be 
legal. 

Section 4-21-10 et seq. of the Code authorizes a county to 
provide fire protection services by means of a contract with munici­
palities or private agencies (i.e., a private corporation or volun­
teer fire department), or by using county employees and equipment. 
The statute provides in relevant part: 

A special tax, fee, or service charge may 
be levied against property or occupants thereof 
in areas receiving such services. Proceeds of 
such taxes, fees or service charges shall be 



I 
L 
I 

I 

H. F. Bell, Esquire 
Page 2 
September 16, 1988 

used to defray the cost of providing the particu­
lar service for which they are levied, including 
the fulfillment of contract obligations with 
municipalities and private agencies. 

As noted above, a fee or service charge is anticipated to be 
charged; no taxes are to be levied under this plan. 

If taxes were to be levied, it is clear, in the wake of City 
of Myrtle Beach v. Richardson, 280 s.c. 167, 311 S.E.2d 922 (1984), 
that the statutory scheme specified in either Section 4-9-30(5) or 
Section 4-19-10 et seq. must be followed. As noted in Casey v. 
Richland County Council, 282 s.c. 387, 320 S.E.2d 443 (1984), 

To be an assessment [i.e., a surcharge or fee], 
there must be a benefit and, if none, it is a 
tax. Taxes are imposed on all property for the 
maintenance of government while assessments are 
placed only on the property to be benef itted by 
the proposed improvements. 

Id., 282 s.c. at 389. It is the understanding of this Office that 
property for which the fee is not paid would not benefit from the 
fire protection service. Thus, a fee rather than a tax is being 
imposed, and so it is not necessary to utilize the procedures of 
Sections 4-9-30(5) or 4-19-10 et seg. It would therefore be appro­
priate in this instance to proceed according to Section 4-21-10 et 
seg., as Chesterfield County Council contemplates. 

A review of a proposed ordinance concerning the High Point­
Eastside service area of Chesterfield County raises two questions of 
concern. First, the ordinance would authorize Chesterfield County 
Council to levy, assess, and collect from the owner of each separate 
parcel of real estate with one or more buildings situate thereon an 
annual charge of Twenty and No/100 ($20.00) Dollars to compensate 
the appropriate volunteer fire department. The same fee would be 
charged whether the parcel was a quarter acre in size with one build­
ing or many acres in size with numerous buildings as might be found 
on a farm. Too, no provision is made for levying a fee on a parcel 
containing no buildings but which parcel could easily require fire 
protection services (i.e., a field, pasture, tract of timber-land). 
The fee to be levied may in many aspects not be commensurate with 
the level of services which could be anticipated to be provided, 
given the nature of a particular parcel of real estate. Service 
charges are generally supposed to be "reasonably proportional to the 
value of the product or service received, ••• "; otherwise, the 
charge might amount to a tax which would then necessitate following 
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the constitutional provisions for levying taxes. Supervisors of 
Manheim Tp., Lancaster County v. Workman, 350 Pa. 768, 38 A.2d 273, 
276 (1944). The net result would be that some property owners 
(those with no buildings, who pay no service charge, who may need 
fire protection) will receive services at the expense of other prop­
erty owners (whose properties contain buildings, who do pay a ser­
vice charge), Cf., City of Roanoke v. Fisher, 193 Va. 651, 70 
S.E.2d 274 (1952), a practice which is discouraged. 

A second concern is that the charge to be imposed upon the 
particular property will be a lien on the property and will be col­
lected along with ad valorem taxes from the property owner in the 
same manner as ad valorem taxes, including delinquent taxes, are 
collected. A more preferable method of collecting the charge would 
be by judicial action. See letter of Chief Deputy Attorney Gener­
al Joe L. Allen to Kenneth Williams dated November 5, 1985, with 
enclosure. 

I trust that the foregoing has satisfactorily responded to your 
inquiry. Please advise if anything further is needed. 

With kindest regards, I am 

PDP:sds 

Enclosure 

REVIEWED AND APPROVED BY: 

Ro:Oert D. Cook 

Sincerely, 

p~IJf~ 
Patricia D. Petway 
Assistant Attorney General 

Executive Assistant for Opinions 


