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September 1, 1988 

The Honorable Joyce C. Hearn 
Member, House of Representatives 
1300 Berkeley Road 
Columbia, South Carolina 29205 

Dear Representative Hearn: 

By your letter of August 1, 1988, you have asked for the 
opinion of this Office as to the retroactive enforceability of 
Richland County's swiillliling pool ordinance. In particular, you 
wish to know whether the ordinance, as adopted, may be retroac­
tively enforced to require fencing of swiUlllling pools, to include 
pools constructed before adoption of the ordinance. You also 
wish to know whether Richland County Council may now adopt a new 
ordinance or amend the existing ordinance to require fencing or 
enclosure of all pools in the county. 

Section 6-9-60 of the Code of Laws of South Carolina (1987 
Cum. Supp.) authorizes counties and municipalities to "adopt by 
reference only the latest editions of ... nationally known codes 
for re~ulation of construction within their respective jurisdic­
tions.' Among the listed codes is the Standard Swiillliling Pool 
Code. We are advised that the Swiillliling Pool Code was first 
adopted by Richland County Ordinance No. 529- 79 on April 18, 
1979; the 1979 edition was adopted. The Swiillliling Pool Code at 
that time, and at all times since, contained enclosure require­
ments. 

The Richland County Swiillliling Pool Code is found in Section 
6-167 et seg. of the Richland County Code. Section 6-168 
provides: 

The drsign, construction, installation, 
repair or alteration of swiillliling pools shall 
conform to the 1985 edition of the Standard 
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Swimming Pool Code, as published by the 
Southern Building Code Congress Internation­
al, Inc. 

Enclosure Requirements 

The Standard Swimming Pool Code, in Section 315 of the 1974 
and 1979 editions, provided the following, according to a memo­
randum of the Richland County Attorney dated July 20, 1988: 

All swimming pool installations must be 
completed. The pool shall be completely 
filled with water and in operation before 
final inspection. For the safety of others, 
the pool shall be completely enclosed with 
an approved wall, fence or other substantial 
enclosure not less than five feet in height 
before final inspection. 

The 1982 edition was amended to read, according to the above-cit­
ed memorandum: 

All swimming pool installations must be 
completed. The pool shall be completely 
filled with water and in operation before 
final inspection. All swimming pools shall 
be completely enclosed by a fence at least 
four ( 4) feet ( 1. 2m) in height or a screen 
enclosure. Openings in the fence shall not 
permit the passage of a sphere six (6) inch­
es (152 mm) in diameter. The fence or 
screen enclosure shall be equipped with 
self-closing and self-latching gates. 

Section 315 of the 1985 edition provides: 

.All swimming pools shall be completely en­
closed by a fence at least 4 ft in height or 
a screen enclosure. Openings in the fence 
shall not permit the passage of a 6 in diame­
ter sphere. The fence or screen enclosure 
shall be equipped with self-closing and 
self-latching gates. 
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Section 6-169 of the Richland County 
additional requirements to be complied with. 
tinues: l/ 

Code adds certain 
This section con-

This section supersedes the height specif ica­
tion for the wall, fence, or other substan­
tial structure, for pool enclosure as speci­
fied in section 315 of the code adopted by 
this article: 

(1) A licensed swimming pool contractor 
shall be responsible for securing a 
permit from the county building offi­
cial for the installation of all in­
ground swimming pools. 

(2) In the event an approved wall, fence, 
or other substantial structure to com­
pletely enclose the proposed pool is 

(3) 

not in existence at the time an applica­
tion is made for the permit to install 
a pool, the licensed pool contractor 
will be responsible for specifying the 
type wall, fence, or other substantial 
structure pool enclosure to be con­
structed on the reverse side of the per­
mit application. 

All approved pool enclosures for a 
single-family residence must be a wall, 
fence, or other substantial structure 
not less than four (4) feet in height. 
It shall be the responsibility of the 
property owner to have the enclosure 
installed prior to the final inspection 
and further, to ensure that said struc-
ture remains in place as long as the 
swimming pool exists. 

1/ For purposes of this opinion, it is assumed that this 
modification has been submitted for approval of the South Caroli­
na Building Code Co~ncil, as required by Section 6-9-60 of the 
Code, if such approval be necessary. 
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(4) Aboveground pool installation may be 
assembled and installed by a 
nonlicensed person, provided that a 
permit is secured first and all other 
requirements of this article and the 
Standard Swimming Pool Code are com­
plied with. 

Scope of Swimming Pool Code/Ordinance 

Section 101.2 of the Standard Swimming Pool Code, 1985 
edition, sets forth the scope of its administration or applica­
bility: 

The provisions of this Code apply to 
the protection of the public health, safety 
and welfare by prescribing minimum standards 
for the design, construction or installa­
tion, repair or alterations of swimming 
pools, public or private, and equipment 
related thereto; requiring a permit and 
inspection therefor; providing the adminis­
tration and enforcement of the standards set 
forth herein. 

Nowhere in the 1985 edition is any indication as to the effec­
tive date of the regulations, relative to retroactive enforce­
ment. 

Section 6-168 of the Richland County Code, s'ffira, notes 
the adoption of the Standard Swimming Pool Code for t e ''design, 
construction, installation, repair or alteration of swimming 
pools." Section 6-167 establishes the purpose in similar lan­
guage: "The purpose of this article [Article IX. Swimming Pool 
Code] is to provide for regulating the installation and altera­
tion of swimming pools, public or private." Nowhere in the 
information provided to this Office does a date of enforcement, 
relative to retroactivity, appear. It is our understanding 
that, prior to adoption of the first ordinance adopting the 
Standard Swimming Pool Code in 1979, there were no other county 
requirements for fencing or enclosing swimming pools by action 
of Richland County Council. 
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Effective Date of Ordinance 

The general rule as to the effective date of a legislative 
enactment is that such enactment is effective as of the date of 
enactment, unless a different time is specified in the enactment 
or a separate statutory or constitutional provision. 2 
Sutherland Statutory Construction §33. 06. The same rule has 
been applied to municipal ordinances. 62 C.J.S. Municipal 
Corporations §443b; 56 Am. Jur. 2d Municital Corporations 
etc. §351. Because, as noted above, no dateor enforcement of 
tne ordinance was specified by Richland County Council, the 
effective date will be the date of passage of the original ordi­
nance, or April 18, 1979. 

Retroactive Enforcement 

A legislative act is generally deemed to be prospective in 
nature, unless its retroactive effect is clearly expressed with­
in the enactment. Retroactive operation of such an enactment is 
not looked upon favorably by the courts. 2 Sutherland Statutory 
Construction §41.04; Pulliam v. Doe, 246 S.C. 106, 142 S.E.2d 
861 (1965); 1957-58 O~. Atty. Gen. 310; 1956-57 Op. Atti. 
Gen. 284. This ruleas also been applied to municipal ordi­
nances; in ambiguous cases, prospective enforcement will be 
favored over retroactive enforcement. 56 Am. Jur. 2d Municipal 
Corporations, etc. §408. 

The presumption that a legislative enactment is prospective 
in nature rather than retroactive generally prevails unless the 
enactment is remedial or procedural in nature. 2 Sutherland 
Statutory Construction §§41.04 et seq.; Oehler v. Clinton, 
282 S.C. 25, 317 S.E.2d 445 (1984), citing Hercules, Inc. v. 
South Carolina Tax Commission, 274 S.C. 137, 262 S.E.2d 45 
(1980). A remedial enactment would make a change in some type 
of remedy, as for example, a statute of limitations. 2 
Sutherland Statutory Construction § 41. 09; Hercules, Inc. , 
supra. A procedural enactment would involve a change in some 
procedure rather then a change in substantive law. See 73 Am. 
Jur. 2d Statutes §354. Further, it has been stated"" that a 
legislative enactment will be deemed to operate prospectively 
only 

where the effect of giving it a retroactive 
operation would be to interfere with an 
existing contract, destroy a vested right, 
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or create a new liability in connection with 
a past transaction, invalidate a defense 
which was good when the statute was passed, 
or in general, render the [enactment] uncon­
stitutional. 

73 Am. Jur.2d Statutes §350. 

Clearly, the ordinance would be of a substantive nature. 
It cannot be said to affect only procedural rights, and no reme­
dies are affected. Thus, the presumption that the ordinance 
should be enforced prospectively only would be applicable. The 
ordinance as adopted would therefore not be enforceable as to 
swimming pools constructed prior to adoption of the ordinance. 
]) 

Amendment of the Ordinance 

Because your first question has been answered negatively, 
the question remains whether Richland County Council may amend 
its ordinance or adopt a new ordinance to require enclosure of 
the swimming pools not affected by the 1979 or later ordinanc­
es. It appears that either approach would be permissible. 
Because this point is not one covered by the Standard Swimming 
Pool Code, such does not appear to conflict with the Code and 
would be additional; to be on the safe side, however, it would 
be advisable to consult the South Carolina Building Code Council 
to make certain that such a modification is not one which should 
be approved by the Council, or to seek the Council's approval, 
otherwise. 

Clearly, regulation of various health and safety aspects of 
both public and private swimming pools have been deemed a por­
tion of the police power of a state and its political subdivi­
sions. See Vinson v. Howe Builders Assn. of Atlanta, 233 
Ga. 948, 7D S.E.Zd 890 (1975); Mason v. Ma~or and Council of 
Borough of Hillsdale, 53 N. J. Super. 500, 14 A. Zd 604 ( 1959); 
State v. Woodlands Condominium Assn., 204 N.J. Super. 85, 497 
A.Zd 912 (1985); Palangio v. City of Chicago, 23 Ill.2d 570, 
179 N.E.2d 663 (1962). In at least one case located by this 
Off ice, a swimming pool ordinance, when adopted, applied to 

2/ For comparison, see R. 61-51 of the South Carolina 
Department of Health and Environmental Control. Fencing require­
ments, found in part A(8), are applicable only to public swim­
ming pools constructed on or after May 2, 1960, by part Cl of 
the Regulation. After amendment in 1983, this exception was 
carried forward by part Bl of R. 61-51. 
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pools yet to be constructed and to pools already in existence; 
the latter pools' owners were given sixty (60) days in which to 
conform to the requirement of a fence and gate as specified by 
the ordinance. The court in Mason v. Mayor and Council of 
Borough of Hillsdale, supra, upheld the ordinance, stating 
that 

the fact that the swimming pools existed 
before the ordinance cannot create a non-con­
forming use under zoning. There is no 
attempt in this ordinance to determine where 
swimming pools may be placed in the communi­
ty, but the obvious purpose is to fence 
these pools and those to be constructed, to 
keep children from being hurt by going into 
the pools. There may even be some thought 
of protection to adjoining owners. 

Mason, supra, 147 A.2d at 606. 

In the context of building codes and amendments thereto, 
the South Carolina Supreme Court in Richards v. City of Colum­
bia, 227 S.C. 538, 88 S.E.2d 683 (1955), stated that 

it has been generally held that the State, 
in the valid exercise of its police power 
(or the municipality, in the exercise of the 
police power granted to it by the State), 
may require reasonable changes in buildings 
previously erected, in order to comply with 
new requirements and standards for the pro-
tection of health and safety, despite the 
fact that such buildings, at the time of 
erection, complied with the regulations then 
in effect. 

Id., 88 S.E.2d at 689. See also Adamec v. Post, 273 N.Y. 
250, 7 N.E.2d 120 (1937); A""'ODate Bros., Inc. v. City of Chica­
-9£, 11 Ill. 2d 337, 142 N. E. 2d 691 (1957); numerous cases cited 
in Annot., 109 A.L.R. 1117. 

As stated above, there is authority for the adoption of a 
new ordinance or amendment of an existing ordinance to require 
fencing or some other enclosure (as permitted by Section 315 of 
the Standard Swimming Pool Code) to be put in place around swim­
ming pools already in existence at the time of adoption of the 
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1979 or later ordinance. Of course, the decision to take such 
action remains solely in the province of Richland County Coun­
cil. As noted earlier, it would be prudent to consult with the 
Building Code Council to determine that such a modification is 
either approved or outside the jurisdiction of the Council. 

Conclusions 

1. The Richland County swimming pool ordinance, adopting 
the Standard Swimming Pool Code, is prospective in nature and 
should not be enforced retroactively. 

2. Richland County Council may modify the existing ordi­
nance or adopt a new ordinance to require fencing or enclosures 
around all swimming pools in Richland County already in exis­
tence at the time of adoption of the 1979 ordinance or a later 
ordinance. 

With kindest regards, I am 

Sincerely, 

PDP: sds 

REVIEWED AND APPROVED BY: 

p~ §J.//~t 
Patricia D. Petway 
Assistant Attorney General 

EXECUTIVE ASSISTANT FOR OPINIONS 


