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T. TRAVIS MEDLOCK 
ATTORNEY GENERAL 

@ffir.e of t4.e l\ttnm.e~ ".en.era! 

REMBERT C. DENNIS BUILDING 
POST OFFICE BOX l 1549 

COLUMBIA.SC 292 11 
TELEPHONE 003 ·7343970 

December 22, 1988 

George A. Markert, Assistant Director 
South Carolina Court Administration 
Post Off ice Box 50447 
Columbia, South Carolina 29250 

Dear Mr. Markert: 

As you are aware, Assistant Attorney General Charles Richardson. 
and I have been assigned to research and respond to the various 
questions which your agency has raised concerning the provisions of 
Act No. 678 of 1988. Following are responses to your questions 
numbered 7, 9, and 14 as outlined in your letter of December 6, 
1988. As noted in Mr. Richardson's opinion, these questions are for 
the most part novel and of first impression; legislative clarifica­
tion may well be in order. 

Question 7 

Section 125.12 of the annual appropriations act 
provides a state supplement to the salaries of 
probate judges, "in addition to any amounts 
presently provided by the county for these posi­
tions." Should this state supplement be consid­
ered a part of the base salary counties are 
required to pay pursuant to Section 8-21-765 of 
Act 678? 

Section 8-21-765 of the Code of Laws of South Carolina, as 
added by Act No. 678 of 1988, establishes the basic salary schedule 
for the office of probate judge in the various counties. Subsection 
(A) begins: 

The salary of the office of probate judge 
is based on a salary schedule which uses base 
salaries determined by population categories 
according to the latest official United States 



L 

I 

I 

I 

Mr. Markert 
Page 2 
December 22, 1988 

Decennial Census. The governing body of each 
county shall pay the probate judge of the county 
a base salary as follows: 

Then follows a schedule of salaries based upon the population of the 
county. In subsection (B), it is stated that "(a] probate judge is 
entitled to the same perquisites as those employees of the county of 
similar position and salary." From the respective counties, probate 
judges thus receive a base salary and whatever perquisites are appro­
priate._jj 

Section 125.12 of Act No. 658 of 1988, the 1988-89 annual appro­
priations act, provides a $1,575 salary supplement to be paid to, 
inter alia, probate judges. As noted in your question, this provi­
so provides: "It is the intent of the General Assembly that the 
amount appropriated for such salary supplements shall include both 
salary and related employer contributions and such amounts shall be 
in addition to any amounts presently being provided by the county 
for these positions." (Emphasis added.) This Office has taken the· 
position on several occasions that this salary supplement not be 
used to determine the amount the county would pay as the salary of 
the probate judge or other officials who receive a similar salary 
supplement. See Ops. Atty. Gen. dated June 15, 1987; July 24, 
1980; September 5, 1979; and others. The proviso also states: "Any 
reduction by any county in the salary of the ... Probate Judges ... 
or any other reduction of expenditures in the office of the 
Probate Judges ... shall result in a corresponding decrease of funds 
provided to that county by the State." As stated in the opinion 
dated July 24, 1980, "The legislative intent declared ... is unequiv­
ocal that the ... supplement ... is to be above and beyond the com­
pensation they would otherwise receive." 

The clear, unequivocal language of Section 125.12 of Act No. 
658 of 1988 requires that the salary supplement to probate judges be 
in addition to whatever compensation may be paid by the county. 
Thus, it is our opinion that the salary supplement would be in addi­
tion to, and not a part of, the base salary of probate judges. 

_!_/ A perquisite would be some benefit, in addition to base 
salary, incidental to one's position or employment. City of 
Kettering v. Berger, 4 Ohio App.3d 254, 448 N.E.2d 458 (1982). 
See also 32 Words and Phrases, "Perquisite" and Op. Atty. Gen. 
dated August 5, 1988. 
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Question 9 

Magistrates and Probate Judges "are entitled to 
the same perquisites as those employees of the 
county of s imilar position and salary." If the 
county provide s cost of living supplements to 
other employees, are judges entitled to the same 
benefits ? 

As noted in footnote 1, a perquisite is some benefit which is 
paid to an individual in addition to his wages or salary. An exam­
ple of a perquisite is the payment of group medical and hospitaliza­
tion premiums. 63A Am.Jur.2d Public Officers and Employees S 
450. such adjustments may not be in the form o f salary but are 
included as a part of the compensation pa ckage . Id.; Op . Atty . 
Gen. dated August 5, 1988. Exactly how a cost of living supplement 
or adjustment should be treated is unclear at best; it could easily 
be argued that such is not a perquisite but instead becomes a part 
of the employee's s a lary base, rather than being an amount paid in 
addition to the salary. Conceivably, such a cost of living adjust­
ment could be paid in one manner in some counties (as a perquisite) 
and in another manner in others (adding a cost of living adjustment 
which then becomes a part of the individual's salary). 

Thus, the answer to your quest ion mus t necessari l y depend on 
h ow a cost of living adjustmen t is character ized by a particular 
county. If all employees ' salaries are adj usted by, for example, 
f our percent, so that future adjustments t o salary are then calculat­
ed on the basis of the newly-adjusted sal ary, then such may not be a 
perquisite but an adjustment in salary . 

On the other hand, if the county considers a cost of living 
adjustment or supplement to be a perquisite, it would be appr opriate 
for the county t o provide this perquisite to magistrates a nd probate 
.judges. 

You raised a hypothetical question concerning magistrates and 
probate judges involving the state cost of living supplement of four 
percent, t he chief magistrate's supplement where applicable, and a 
county cost of living supplement of four percent. As noted above, 
whether these judges would be entitled to the county adjustment or 
supplement depends upon the characterization of such adjustments or 
supplements. Thus, without more input from a particular county, it 
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would be difficult to determine how to treat the county's adjust­
ment or supplement. 

Legislative clarification about this question may be advisable, 
as well, because no intent may be found within Act No. 678 as to how 
cost of living adjustments made one year are to be treated in subse­
quent years, or how cost of living adjustments are to be handled 
generally: for example, a county may delay implementation of such 
an adjustment whereas, as noted in Mr. Richardson's opinion, an 
adjustment based on the cost of living adjustment paid to state 
employees may take effect on July 1 of a particular year. 

Question 14 

Salaries of masters-in-equity are tied to sala­
ries of circuit judges (see Section 14-11-30). 
The fiscal years of some counties do not neces­
sarily coincide with the state fiscal year. For 
those counties, when should salary increases to 
master-in-equity salaries made necessarily by 
increases in circuit judges salaries become 
effective? At the commencement of the county 
fiscal year? If so, should the county be made 
responsible for any increases incurred in the 
previous fiscal year? 

Section 11-9-80 of the Code provides that the fiscal year ob­
served by the State of South Carolina is to begin on July 1 of a 
given year and end on June 30 of the next succeeding year. Like­
wise, Section 4-9-140 of the Code provides that the fiscal year to 
be observed by counties will begin on July first of each year and 
end on June 30 of the year next following. We are advised by person­
nel in the Local Government Division of the Comptroller General's 
Office that all counties do indeed observe the same fiscal year as 
that observed by the State of South Carolina. Thus, there should be 
no difficulty in implementing salary increases of masters-in-equity 
which increases are tied to salaries of circuit judges and thus are 
increased by the General Assembly. (See Op. Atty. Gen. dated 
July 25, 1984, to Steve K. Good, concerning implementation of cir­
cuit judges' salaries.) 

I trust that the foregoing has satisfactorily responded to your 
remaining three questions. If I may assist you further, please 
advise. 
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With kindest regards, I am 

PDP/an 

REVIEWED AND APPROVED BY: 

Robert D. Cook 

Sincerely, 

f ai;-v_,~ 1J. AJuJ~~-
Pa tr icia D. Petway 
Assistant Attorney General 

Executive Assistant for Opinions 


