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OPINION NO. 

THE STATE OF SOUTH CAROLINA 

OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL 

COLUMBIA 

November 23, 1988 

SUBJECT: Insurance - Availability of Rate Increases By Insurance 
Companies After Joining A Rating Organization. 

SYLLABI: (1) The South Carolina Chief Insurance Commissioner, 
John G. Richards, speaking for the State Insurance 
Commission, has in the past and does now interpret 
S.C. Code Ann. §38-73-1210 (1976, as amended) to 
require no approval by the Insurance Commissioner 
after the first twelve (12) months of a company's 
membership in a rating organization, the company 
being expressly permitted to adopt the rate filed 
and in effect for the rating organization at that 
time. Such interpretation is entitled to weight in a 
court's construction of the statute in question upon 
the rationale that the agency charged with enforcing 
a statute is assumed, through its expertise and 
experience, to be competent in rendering such 
interpretations. 

(2) This Office has fully researched and analyzed 
§38-73-1210 and, independent of the Insurance 
Commissioner's interpretation, has reached the same 
conclusion that the General Assembly in enacting the 
statute intended to except (and did so clearly state) 
insurance company members of rating organizations from 
the Insurance Commissioner's approval of rate increases 
after twelve (12) months of membership and permit such 
companies to adopt the rates filed and in effect for 
the rating organization. 

(3) To subject such member companies to the Insurance 
Commissioner's approval of rate increases, §38-73-1210 
could be amended to so provide. 

(4) If such amending legislation is sought, this 
Office, if requested, will cooperate with the 
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TO: 

FROM: 

Office of the Governor and the State Insurance 
Commission in providing further legal advices. 

The Honorable Carroll A. Campbell, Jr. 
Governor, State of South Carolina 

Samuel L. Wilkins ~LW 
Assistant Attorney General \J 

QUESTION: Pursuant to S.C. Code Ann. §38-73-1210 (1976), are 
insurance companies that joined a rating organization more than 
twelve (12) months earlier required to obtain the Insurance 
Commissioner's prior approval before they adopt that rating 
organization's higher rates? 

APPLICABLE LAW: S.C. Code Ann. §§38-73-1210, 38-73-1310, 
38-73-1290, 38-73-1300, 38-73-1320, and 38-73-920 (1976). 

DISCUSSION: 

By your letter dated October 6, 1988, you requested an opinion 
from this Off ice regarding the interpretation of two automobile 
insurance statutes: S.C. Code Ann. §§38-73-1210 and 38-73-1310 
(1976). Your letter states: 

My question concerns the situation where a 
company joins a rating organization under 
Section 38-73-1210 more than 12 months prior 
to the rating organization's last rate hike, 
but does not adopt the rating organization's 
rate. In other words, it joins a rating 
organization, but continues to utilize its 
own separately filed rates. I would like an 
opinion from your off ice whether under these 
circumstances a company, under Section 
38-73-1210 and 1310, can subsequently adopt 
the rating organization's rate without the 
prior approval of the Insurance Commissioner. 

Of course, statutory construction is, ultimately, the province of 
the courts. --Johnson v. Pratt, 200 S.C. 315, 20 S.E.2d 865 
(1942). 

In interpreting a statute, the primary purpose is to ascertain 
the intent of the legislature. State v. Martin, 293 S.C. 46, 358 
S.E.2d 697 (1987); Multi-Cinema, Ltd. v. South Carolina Tax 
Connn'n, 292 S.C. 411, 357 S.E.2d 6 (1987). When interpreting a 
statute, the legislative intent must prevail if it can be 
reasonably discovered in the language used, which must be 
construed in the light of the intended purpose of the statutes. 
Gambrell v. Travelers Ins. Cos., 280 S.C. 69, 310 S.E.2d 814 
(1983). 
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Where a statute is clear and unambiguous, there is no room for 
construction and the terms of the statute must be given their 
literal meaning. Duke Power Co. v. South Carolina Tax Corrnn'n, 
292 S.C. 64, 354 S.E.2d 902 (198 7 ). 

In interpreting a statute, the language of the statute must be 
read in a sense which harmonizes with its subject matter and 
accords with its 9eneral purpose. Multi-Cinema, Ltd. v. South 
Carolina Tax Comm n, supra. In determining the meaning of a 
statute, it is the duty of the court to give force and effect to 
all parts of the statute. State ex rel. McLeod v. Nessler, 273 
S.C. 371, 256 S.E.2d 419 (1979). In construing a statute, words 
must be given their plain and ordinary meaning, without resort to 
subtle or forced construction for the purpose of limiting or 
expanding its operation. Walton v. Walton, 282 S.C. 165, 318 
S.E.2d 14 (1984). 

Statutes in pari materia have to be construed together and 
reconciled, if possible, so as to render both operative. Lewis 
v. Gaddy, 254 S.C. 66, 173 S.E.2d 376 (1970). In construing a 
statute, it is proper to consider legislation dealing with the 
same subject matter. Fidelity and Casualt~ Ins. Co. of New York 
v. Nationwide Ins. Co., 278 S.C. 332, 295 .E.2d 783 (1982). 

In construing a statute, a court cannot read into the statute 
something not within the manifest intention of the legislature as 
gathered from the statute itself. Laird v. Nationwide Ins. Co., 
243 S.C. 388, 134 S.E.2d 206 (1964). In construction of a 
statute, that which is fairly implied is as effective as if 
expressed. Gaffney v. Mallory, 186 S.C. 337, 195 S.E. 840 
(1938). 

Construction of a statute by the agency charged with executing it 
is entitled to the most respectful consideration and should not 
be overruled without cogent reasons. Dunton v. South Carolina 
Bd. of Examiners in Optometry, 291 S.C. 221, 353 S.E.2d 132 
(1987). 

Section 38-73-1210 provides: 

-An_ insurer may satisfy its obligation to 
make required filings by becoming a member 
of, or a subscriber to, a licensed rating 
organization which makes filings and by 
authorizing the Commissioner to accept the 
filings on its behalf. However, 
notwithstanding any other provisions of this 
article, no member or subscriber may, within 
twelve months after its membership or 
subscribership, adopt any rate approved for 
use for the rating organization, if the rate 
is more than the rate in use by the member or 
subscriber prior to its membership or 
subscribership in the rating organization. 
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Further, notwithstanding the provisions of 
§§38-73-1300, 38-73-1310, and 38-73-1320, no 
member or subscriber within twelve months 
after its membership or subscri0ership, may 
be granted an upward deviation from its rate 
in use when becoming a member or subscriber. 
However, if a rate increase for the rating 
organization is approved within twelve months 
after an insurer becomes a member or 
subscriber, the member or subscriber may 
increase its rates by the same percentage of 
increase granted the rating organization. 
Nothing contained in this chapter may be 
construed as requiring any insurer to become 
a member of or a subscriber to any rating 
organization. 

Although the initial reading of this statute, perhaps, renders 
its meaning overwhelming, the language parses to reveal the 
following five matters: 

1. An insurer may satisfy its obligation to make re­
quired filings by doing two things: 

a. Becoming a member of, or a subscriber to, a 
licensed rating organization which makes 
filings and 

b. Authorizing the Insurance Commissioner to 
accept the filings on its behalf. 

2. During the first twelve (12) months 2 of membership 
or subscribership, the insurer may not adopt the 
rating organization's approved rate if that rate 
is higher than the insurer's rate prior to its 
membership or subscribership. 

3. During the first twelve (12) months 3 of membership 
or subscribership, 4he insurer may not be granted · 
an upward deviation from its rate in use when be­
coming a member or subscriber. 

1 S.C. Code Ann. §38-73-1290 (1976) provides: "Every member 
of or subscriber to a rating organization shall adhere to the 
filings made on its behalf by the organization, except as 
provided in §§38-73-1300 and 38-73-1310." S.C. Code Ann. 
§38-73-1300 (1976) governs application by a fire or inland marine 
insurer to the Insurance Commissioner for a deviation from 
specific filings of the rating organization by a member or 

(Footnotes continue on next page.) 
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4. During the first twelve (12) months 5 of membership 
or subscribership, the insurer may increase its rate 
b) the same tercentage of any rate increase that may 
b~ approvedor the rating organization ~uring that 
same period of time. 

5. An insurer is not required to become a member of or 
subscriber to any rating organization. 

Upon application of the above rules of statutory construction, 
§38-73-1210 appears clearly to allow an insurer the option of 
joining a rating organization and accepting the filings of that 
rating organization; however, certain restrictions are placed 
upon such an insurer during the first twelve months of its 
membership or subscribership. During that first twelve months of 
its membership or subscribership, such an insurer is not allowed 
to increase its rates by either adopting the rating organiza­
tion's higher rate or requesting an upward deviation; neverthe-

subscriber to that rating organization. Similarly, S.C. Code 
Ann. §38-73-1310 (1976) governs application by a casualty or 
automobile insurer to the Insurance Commissioner for a deviation 
from specific filings of the rating organization by a member of 
or subscriber to that rating organization. S.C. Code Ann. 
§38-73-1320 (1976) provides the procedure for an application 
under either §38-73-1300 or §38-73-1310. I understand that an 
insurer may become a member of or subscriber to a rating 
organization for its form filings £!. its rate filings or both. 

2 S.C. Code Ann. §38-73-920 (1976) provides: 

No insurer may make or issue a contract or 
policy except in accordance with the filings 
which are in effect for the insurer as 
provided in this chapter or in accordance 
with §38-73-1060. Notwithstanding S [sic] 
38-73-10, item (2) of §38-73-330, and item 
(4) of §38-73-430, filings for property and 
casualty rate increases may not be approved 
for any insurer or rating organization for 
an line, sub-line, or otherwise identifiable 
ro ert an casua t insurance covera e or 

w ic a rate increase as previous y een 
granted within the immediately ~receding 
twelve months. However, if satisfactory 
evidence is presented to the Commissioner by 
an insurer or rating organization that the 

(Footnotes continue on next page.) 
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less, such an insurer may increase its rates, even during that 
first twelve months of membership or subscribership, by the same 
percentage of any t te increase granted to the rating 
organization du1.La~ that period of time. Such restrictions 
apparently would not apply after the insurer has been a member of 
or subscriber to the rating organization for twelve months. See 
Gaffney v. MallorB, supra. This twelve-month period is 
consistent with t ~ proscription enunciated in S.C. Code Ann. 
§38-73-920 (1976). Section 38-73-1210 places no restriction 
upon an insurer to obtain prior arnroval of the Insurance 
Commissioner. Instead, §38-73-12 requires such an insurer to 
authorize the Insurance Commissioner to accept the filings of the 
licensed rating organization on the insurer's behalf. 

Your inquiry concerns an insurer who has been a member of or 
subscriber to a licensed rating organization for more than twelve 
months. Therefore, the restrictions specified in §38-73-1210 
would no longer apply. Consequently, such an insurer, after the 
first twelve months have passed, could adopt any rate approved 
for use for the rating organization, even if the rate is more 
than the rate in use by such insurer prior to its membership or 
subscribership in the rating organization. Moreover, §38-73-1210 
does not appear to require prior a~proval of the Insurance 
Commissioner before such adoption. Of course, after the first 
twelve months have passed, any application by such an insurer for 
a deviation from the rate approved for use for the rating 
organization would be governed bg S.C. Code Ann. §§38-73-1300, 
38-73-1310, & 38-73-1320 (1976). 

3 See 

4 See 

5 See 

6 See 

(Footnotes 

continued use of the previously approved 
rates for the line, subline, or otherwise 
identifiable property and casualty insurance 
coverage may result in the insolvency of an 
insurer, more frequent rate increases may be 
approved. This section does not apply to 
contracts or policies for inland marine risks 
as to which filings are not required. 
[Emphasis added.] 

suEra note 2. 

suEra note 1 . 

suEra note 2. 

suEra note 2. 

continue on next page.) 
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Perhaps an argument could be made that, in light of the detailed 
provisions in §38-73-1310 (which require permission of the 
Insurance Commissioner f0..- c... deviation) and because §38-73-1210 
is silent as to what exp .... esr restrictions, if any, apply after 
twelve months of membership or subscribership have elapsed, prior 
approval of the Insurance Commissioner is required before an 
insurer, pursuant to §38-73-1210, adopts the rate approved for 
use for the rating organization after twelve months after the 
insurer's membership or subscribership when that rate is more 
than the rate in use by the member or subscriber prior to its 
membership or subscribership. Such an argument does not, 
however, appear to be compelling, especially considering the 
twelve-month proscription of §38-73-920 and the ability of such 
an insurer, pursuant to §38-73-1210, to obtain the percentage 
rate increase even within the first twelve months under certain 
conditions. Of course, resolution of such conflicting arguments 
is the province of the courts, perhaps in a declaratory judgment 
action. See Johnson v. Pratt, supra. 

In your letter, you also seek the advice and cooperation of this 
Office with regards to courses of action to take regarding the 
interpretation of §§38-73-1210 and 38-73-1310. Apparently, Chief 
Insurance Commissioner John G. Richards has previously 
recommended that §38-73-1210 be amended to require insurers under 
that section to obtain his prior approval before adopting the 
approved rates for the rating organization. Letter from Chief 
Insurance Commissioner John G. Richards to Burnet R. Maybank, 
III, Assistant Counsel to the Governor's Office (Sep. 28, 
1988)(discussing recommendations pertaining to automobile 
insurance). That approach would most expressly and clearly 
accomplish the requirement of prior approval in these situations. 

7 The South Carolina Insurance Commissioner apparently also 
interprets S.C. Code Ann. §38-73-1210 (1976) as not requiring his 
prior approval betore such an insurer, after the first twelve 
months of membership or subscribership, adopts a higher rate 
approved for-nse for the rating organization. See Letter from 
Chief Insurance Commissioner John G. Richards tC>"B'urnet R. 
Maybank, III, Assistant Counsel to the Governor's Office (Sep. 
28, 1988)(discussing recommendations pertaining to automobile 
insurance). Such construction is entitled to the most respectful 
consideration and should not be overruled without cogent reasons. 
See Dunton v. South Carolina Bd. of Examiners in 0 tometr , 291 
S:C. S.E. ( ). 

8 See t 1 supra no e . 
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CONCLUSION: Pursuant to S.C. Code Ann. §38-73-1210 (1976), an 
insurance company, after its first twelve months of membership or 
subscribership in the rating organiz~tion, could adopt any rate 
approved for use for that rating :ganization, without prior 
approval of the Insurance Collllllissior _c before such adoption and 
even it that adopted rate is more than the rate in use by that 
insurance company prior to its membership or subscribership in 
the rating organization. 
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