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September 17, 1987 

The Honorable Isadore E. Lourie 
Senator, District No. 21 
Post Off ice Box 142 
Columbia, South Carolina 29202 

Dear Senator Lourie: 

803-73l!-3970 

<liolumbia 29211 

With reference to a pending referendum in Richland County 
in which the electorate will be asked to consider changes in the 
number of members and method of election of Richland County 
Council members, you have asked this Office to address the fol­
lowing questions: 

1. 

2. 

Should a referendum called by a county 
council pursuant to Section 4-9-lO(c) 
of the Code of Laws of South Carolina, 
which attempts to change the size and 
method of election of the council, be 
done by council by resolution, which 
requires one reading, or by ordinance, 
which requires three readings and a 
public hearing? 

If the referendum attempts to make two 
changes in the council, i.e., reduction 
of size and method of election, must 
each voter be given the option to keep 
the status quo for each change? 

Each of your questions will be addressed separately, as follows. 

Question 1 

The necessity of an ordinance, as opposed to a resolution, 
by a county council which calls for a referendum has not been 
addressed in the Home Rule Act, Section 4-9-10 et seq. of the 
Code. However, in an opinion of this Office dated August 18, 
1982, the following is precisely on point: 

A county council may call for a referen­
dum to change the form of government pursu­
ant to Section 4-9-10 ( c) , CODE OF LAWS OF 
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SOUTH CAROLINA, 1976 (Cum. Supp.). While 
that provision is silent as to whether or 
not it should be called by resolution or 
ordinance, my opinion is that the safest 
method is by ordinance because any "legisl­
ative action" must be taken by ordinance [& 
4-9-120, CODE OF LAWS OF SOUTH CAROLINA, 
1976, as amended] and there is authority for 
the proposition that providing for an elec­
tion or referendum is a legislative action. 
5 McQUILLIN MUNICIPAL CORPORATIONS §15.04. 

Therefore, in response to your first question and in keeping 
with advice consistently given by this Office in the same circum­
stances, we would advise that Richland County Council adopt an 
ordinance to call for a referendum for consideration of changes 
in the number of council members or the method of their election. 

Question 2 

In expanding upon your second question, you have asked 
whether the voter must be given the right to vote to reduce the 
size of council or keep the current number of council members, 
and by separate question vote to go to single-member districts 
or keep the current at-large method of election. 

Section 4-9-10(c) of the Code contemplates that, after the 
initial form of government, number of council members, and their 
method of election have been established in a particular county, 
changes in one or more of those actions may be desirable. Sec­
tion 4-9-10 ( c) makes it clear that, if a referendum should be 
called, the electorate must be given an alternative to retain 
the existing form of government, number of council members, or 
method of election or to change to one other designated form, 
number, or method of election. How the question or questions 
should be framed is not addressed by Section 4-9-10(c), however. 

By Opinion No. 83-16 dated May 17, 1983, this Office under­
took to advise what the ballot in a referendum conducted pursu­
ant to Section 4-9-10 should contain: 

You have asked for an opinion as to the 
questions which must appear on a ballot in a 
referendum to change the form of government, 
number of council members, or method of 
election of council including the chairman. 
I would advise that a ballot should contain 
only the question or questions as set out in 
the petition or as called for by the coun­
cil. § 4-9-10, South Carolina Code of Laws, 
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1976 (1982 Supp.). Those questions can call 
for a change to another specific form of 
government, a change in the number of coun­
cil members, or a change in the method of 
election of the council including the chair­
man. Id. For each of these questions 
presente<I"; the ballot must also offer the 
alternative of retaining the existing form 
of government, a number of council members, 
or method of election as the case may be. 
Id. However, only the questions presented 
bY" the petition or by the council should 
appear on the ballot. 

Thus, this Office has previously not advised that a referendum 
be confined to only a single question consolidating all changes 
under consideration, with of course an alternative question (or 
questions) to maintain the status quo. 

By an opinion dated April 19, 1984, this Off ice observed 
that " [ i] n November 1982, Anderson County voters approved a 
referendum to change the form of government to 'council-admini­
strator' but failed to approve a referendum which would have 
changed the composition of County Council from five to nine 
members." In the opinion referred to earlier dated August 18, 
1982, it was noted that "[i]f a referendum is held to change the 
form of government without, at the same time, submitting a pro­
posed change in the method of election and the number of members 
to the voters, the method of election and number of members will 
remain unchanged." These opinions and observations concur with 
Opinion No. 83-16 that more than one question may appear on the 
referendum ballot. 

A strong argument may be made that if more than one change 
is contemplated by a county council, each change should be pre­
sented separately on the referendum ballot to allow the voter to 
express his intent more completely. For example, a decrease in 
the number of council members may not be favorable to a voter 
who does wish to elect council members from single-member dis­
tricts. If both questions were presented together, the will of 
that voter could not be adequately expressed; he would be forced 
to vote favorably for one proposal which he did not favor, or to 
vote negatively against the proposal he favored to be able to 
express his will as to the portion of the question he disfa­
vored. Setting forth each question separately, allowing one 
alternative and a choice to maintain the status quo, would per­
mit a more complete expression of the will of the electorate. 
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While the law does not expressly address the format which 
the questions on the referendum ballot must take, in accordance 
with advice previously given, we would advise that the ballot 
may contain, separately stated, questions as to changes in the 
form of government, number of council members, and/or method of 
election. Each question must present an alternative to change 
to one designated form, number, or method of election and an 
option to maintain the present form, number, or method of elec­
tion. Although the statute is not absolutely clear on this 
point, we feel that this approach is the more reasoned approach 
and is one which will reduce confusion to the voters and allow a 
more thorough expression of the voters' intent. 

In conclusion, it is the opinion of this Office that: 

1. An ordinance of Richland County Council, rather than a 
resolution, would be the safer way to call for a refer­
endum to consider changes in the number of members or 
method of election of Richland County Council members. 

2. 

TTM/an 

The better reasoned approach and one which will allow 
a more thorough expression of the voters' intent would 
be to propound each of the various changes in a sepa­
rate question on the referendum ballot, at the same 
time insuring that the alternatives mandated by Sec­
tion 4-9-lO(c) of the Code are provided. 

Travis Medlock 
ttorney General 

Enclosures: Ops. Atty. Gen. dated August 18, 1982 
May 17, 1983 
April 19, 1984 


