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T. TRAVIS MEDLOCK 
ATTORNEY GENERAL 

Captain E. H. Watson 
Support/Services Commander 
City of Greenville 
Police Department 
4 McGee Street 

qEMBERT C DENNIS BUILDING 
POST OFFICE BOX ! 1549 

COLUMBIA. S.C 2"2 11 
TELEPHONE 803·734 ·3970 

September 10, 1987 

Greenville, South Carolina 29601 

Dear Captain Watson: 
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By your letter of August 31, 1987, you have asked for the 
opinion of this Office as to whether a police officer with a 
commission from the City of Greenville may also hold a State 
constable's commission to also serve as a reserve officer. You 
were concerned about dual office holding. 

Article XVII, § lA of the South Carolina Constitution pro­
vides that ". . . no person shall hold two offices of honor or 
profit at the same time." For this provision to be contravened, 
a person concurrently must hold two public offices which have 
duties involving an exercise of some portion of the sovereign 
power of the State. Sanders v. Belue, 78 S. C. 171, 58 S. E. 
762 (1907). Other relevant considerations are whether statutes, 
or other such authority, establish the position, prescribe its 
tenure, duties or salary, or require qualifications or an oath 
for the position. State v. Crenshaw, 274 S.C. 475, 266 S.E.2d 
61 (1980). In State v. Crenshaw, a police officer was specifi­
cally declared to be an officer. 

Act No. 127, 1987 Acts and Joint Resolutions, added Section 
8-1-130 to the Code of Laws of South Carolina (1976, as re­
vised). The new section provides: 
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Any member of a lawfully and regularly 
organized fire department, county veterans 
affairs officer, constable, or municipal 
judge serving as attorney for another city 
is not considered to be a dual officeholder, 
by virtue of serving in that capacity, for 
the purposes of the Constitution of this 
State. [Emphasis added.] 

In construing a statute such as Section 8-1-130, words must 
ordinarily be given their plain and ordinary meanings. Snipes 
v. McAndrew, 280 S. C. 320, 313 S.E.2d 294 (1984). Where such 
language is clear and unambiguous, no construction is required 
and the language must be applied literally. State v. 
Carrigan, S. C. , 328 S.E. 2d 119 (S.C.Ct.App. 1985). 
Applying these rules of statutory construction, it is clear that 
Section 8-1-130 excepts holders of constables' commissions from 
consideration as to dual office holding for purposes of the 
Constitution of the State of South Carolina. 

Therefore, it is the opinion of this Office that the terms 
of Section 8-1-130 of the Code would permit a city police offi­
cer to also hold a constable's commission. 

With kindest regards, I am 
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REVIEWED AND APPROVED BY: 
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Sincerely, 

P~o<J·P~ 
Patricia D. Petway 
Assistant Attorney General 

Executive Assistant for Opinions 


