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October 15, 1987 

The Honorable Robert J. Sheheen 
Speaker of the House of Representatives 
Post Office Box 11867 
Columbia, South Carolina 29211 

Dear Mr. Speaker: 

803-73J!.-H70 

<liolumbia 29211 

By your letter of September 2, 1987, you have asked whether 
it is proper or legal for you, as Speaker of the House of Repre­
sentatives, to approve expenditures of funds from the "House 
Approved Accounts'' to pay expenses of women members of the Gener­
al Assembly to attend meetings of the National Order of Women 
Legislators and black members of the General Assembly to attend 
meetings of the National Black Caucus of State Legislators. You 
indicate that you and previous Speakers have approved the expen­
diture of funds for these events, but the practice has been 
questioned. It is the opinion of this Office that as long as 
such expenses represent expenses incurred on official state 
business, such expenses may be paid from the "House Approved 
Accounts." 

The proviso numbered 3.9 in the 1987-88 Appropriations Act, 
in subsection d provides the following: 

~,,'1!-
Members of the Senate and the House of 

Representatives when traveling on official 
State business shall be allowed a subsis­
tence as provided in item "a." above, trans­
portation expenses as provided for by law 
and the regular per diem established in this 
Act for members of boards, commissions, and 
committees upon approval of the appropriate 
Chairman. When traveling on official busi­
ness of the Senate or the House of Represen­
tatives not directly associated with a Com­
mittee of the General Assembly, members 
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shall be paid the same allowance upon approv­
al of the President Pro Tempore of the Sen­
ate or the Speaker of the House of Represen­
tatives. In either instance, the members 
may elect to receive actual expenses in­
curred for lodging and meals in lieu of the 
allowable subsistence expense. The funds 
for the allowances specified in this proviso 
shall be paid from the Approved Accounts of 
the Senate or the House of Representatives 
or from the appropriate account of the agen­
cy, board, commission, task force or commit­
tee upon which the member serves. 

Thus, the initial determination is whether the legislators de­
scribed are traveling on official state business when attending 
meetings of these national organizations. 

Authority within South Carolina for this proposition is 
meager at best but does support the conclusion that attendance 
at such meetings is in furtherance of the official's duties. In 
Brown v. Wingard, 285 S.C. 478, 330 S.E.2d 301 (1985), the 
South Carolina Supreme Court addressed a situation in which a 
city paid expenses of the mayor and city council members and 
their spouses to attend the 1982 National League of Cities Con­
vention in Los Angeles, California. The court, in construing 
Section 5-7-170 of the Code of Laws of South Carolina (1976) 
which permits reimbursement for actual expenses of mayors and 
council members incurred in performing their official duties, at 
least impliedly found that the mayor and council members in 
question attended the convention in the performance of their 
official duties. Payment of expenses of the spouses was not 
authorized, however, nor did it constitute a valid public pur­
pose for expenditure of public funds. 

A number of decisions in other jurisdictions have upheld, as 
proper or legal, the expenditure of public funds for public 
officers or employees to attend conventions or conferences. For 
example, in Ward v. Frohmiller, 55 Az. 202, 100 P.2d 167 
(1940), the court looked at expenses incurred in sending public 
officials to a convention of the Council of State Governments 
and to a meeting of the Civil Service Assembly. The court noted 
that the Arizona representatives would be able to discuss common 
problems with representatives of similar entities from other 
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states in upholding the expenditure of funds. In Powell v. 
Citv and County of San Francisco, 144 P.2d 617 (Cal. Ct. App. 
194Z), the payment of expenses of city officials to present the 
city's view on proposed legislation pending in Congress was 
upheld. In Louisville and Jefferson Count Board of Health v. 
Steinfeld, 3 y. , 1 .W. , expenses o 
public health officials to attend a medical conference were 
upheld; the court noted that hearing a specialist speak, being 
able to engage him in conversation, and seeing a demonstration 
of theory put into practice were more enlightening than reading 
about the same subject in a professional journal. 

Finally, payments of expenses of city aldermen to attend 
meetings of the Mississippi Valley Association, the Rivers and 
Harbors Congress, and the Asphalt Association were upheld in 
Touslev v. Leach, 180 Minn. 293, 230 N.W. 788 (1930). The 
court noted that the aldermen would "bring back something of 
value," that the expenses were incurred "not for pleasure alone 
or merely cultural," and that attendance at such meetings was 
"of serious purpose in practical aid of public interests." 
Id., 230 N.W. at 789. 

Applying the foregoing to the issue which you have raised, 
it would appear that payment of expenses for public officials or 
employees to attend conferences or conventions at which problems 
similar to those faced by this State are discussed, specialists 
or experts present solutions or technologies or methods of han­
dling problems faced in South Carolina, or at which otherwise 
useful information is gained to be put into practice in this 
State, such convention or conference not being solely for the 
entertainment or pleasure of the public official or employee, 
would be proper. Each convention or conference would necessari­
ly require evaluation on a case-by-case basis to make certain 
that state business would be served by attendance of the public 
officer or employee; the proposed or actual agenda of the confer­
ence or convention could be examined to make such a determina­
tion, as an example. 

Therefore, assuming that the determination has been made, as 
discussed above, that the expenses would be incurred in further­
ance of official state business bv attendance at a conference or 
convention, such expenses may be~ properly paid from the "House 
Approved Account." 
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We trust that the foregoing has been responsive to your 
inquiry. If we may provide additional assistance or clarifica­
tion, please advise. 

With kindest regards, I am 

TTM:wle 


