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T. TRAVIS lllDLOCK 
ATTORNEY GENERAL 

REMBERT C. DENNIS BUILDING 
POST OFFICE BOX 11549 

COLUMBIA, S.C. 29211 
TEllPHONE 803-734-3970 

December 7, 1987 

The Honorable H. E. Pearce, Jr. 
Member , House of Representatives 
404 39 th Avenue 
Myrtle Be ach, South Carolina 29577 

Dear Representative Pearce: 

By your letter of December 3, 1987, you have advised that 
an individual has been nominated by the legislative delegations 
comprising the Fifteenth Judicial Circuit to serve on the South 
Carolina State Board of Education. You have asked whether this 
appointment has become official so that the legislative delega­
tions may not reconsider the appointment. 

Section 59-5-10, Code of Laws of South Carolina ( 1976}, 
provides for the State Board of Education and prescribes an 
election procedure. The statute provides in relevant part: 

Whe n t he election is compl e ted, the chai rman 
and secretary of the joint county legisla­
t ive delegations of each circuit shall imme­
d iately t ransmit the name of the person 
e lected to the Secretary of State who shall 
forthwith issue to such person, after he has 
taken the usual oath of office, a certifi­
cate of election as a member of the State 
Board of Education. The Governor shall 
thereupon issue a commission to such person 

This Off ice has been advised that the name of the individual 
selected by the joint legislative delegations has been submitted 
to the Secretary of State and the Governor._!/ 

1/ Because this Office is not authorized to make factu­
al determinations, Op. Atty. Gen. dated December 9, 1983, this 
Office must assume as true the facts as presented for purposes 
of this opinion. 



The Honorable H. E. Pearce, Jr. 
Page 2 
December 7, 1987 

The general rule is stated is 63 Am.Jur.2d Public Officers 
and Employees § 113 that "[a]n appointment to office is final 
and complete when the last act of the appointing authority has 
been accomplished. At this stage of completion, the appointment 
cannot be reconsidered and revoked " See also Alleman 
v. Dufresne, 17 So.2d 70 (La. Ct. App. 1°944); Thorne v. 
Sguier, 264 Mich. 98, 249 N.W. 497 (1933); Marburt v. Madi­
son, 1 Cranch 137, 2 L.Ed. 60 (1803); Annot., 89.L.R. 132. 
Because the joint legislative delegations completed their 
statutorily required actions by forwarding the name of the se­
lected individual to the Secretary of State and the Governor, 
the appointment of the individual would be deemed to be final 
and complete and, therefore, not subject to reconsideration._~/ 

In conclusion, it is the opinion of this Office that once 
an individual has been selected for appointment to the South 
Carolina State Board of Education by the appropriate joint legis­
lative delegations and his name has been transmitted to the 
Secretary of State as required by Section 59-5-10 of the Code, 
the appointment has become official so that reconsideration of 
the appointment by the joint legislative delegations would be 
inappropriate. 

With kindest regards, I am 

PDP/an 

REVIEWED AND APPROVED BY: 

Sincerely, 

p~'°·~ 
Patricia D. Petway 
Assistant Attorney General 

Executive Assistant for Opinions 

2/ Once the name of the selected individual has been 
transmitted to the Secretary of State, the Secretary of State is 
under a mandatory duty to issue a certificate of election. 
See letter to the Honorable John T. Campbell dated May 22, 
19S"7 by Senior Assistant Attorney General Treva G. Ashworth. 


